Skocz do zawartości

Klikalność w wyniki wyszukiwania Google w zależności od pozycji

tasssman

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, czy są jakieś dane (badania) na temat klikalności w wynik wyszukiwania Google w zależności od pozycji, na której się znajduje?

Wiadomo, że dla pierwszej dziesiątki jest to zdecydowana większość - ale ile - 90, 95, 99%?

A dla pozycji 1-10 jak to się może rozkładać (chodzi o wyszukiwanie dla PL)?

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak, czytałem to wcześniej, tylko dla mnie te badania są mało wiarygodne (z 3 powodów, również przytoczonych na stronie)

1)'Całe badanie zostało przeprowadzone metodą eyetrackingu, czyli za pomocą śledzenia ruchu gałek ocznych testujących użytkowników.

Z badań wyszło, że pierwszych 5 linków w naturalnych wynikach wyszukiwania Google zbiera około 88% wszystkich kliknięć' - czyli na podstawie ruchu gałek ocznych obliczyli klikalność - wg mnie duże nadużycie

2) liczba badanych użytkowników - 26 - to chyba mówi samo za siebie :blink:

3) badani - 'szukali oni tematów zdefiniowanych przez kogoś innego' - niekoniecznie ich to interesowało, więc mogli być zainteresowani ciekawym sloganem zawartym w treści wyniku, który ich zainteresował, a niekoniecznie był zbieżny z wynikami wyszukiwania

Czy ktoś ma jakieś własne przemyślenia lub dostęp do innych, bardziej wiarygodnych wyników (nie twierdzę, że te wyniki są nieprawidłowe, tylko mało wiarygodne :) )?

Nie wiem jak to w publikacjach ja jak spadam na niektóre frazy z 1szego na drugie to ruch na daną frazę spada mi na oko o 50% ale to zależy od tematyki, są tematyki przykładowo jakiś zakup maszyn to ludzie jadą kilka stron i porównują ceny, warunki transportu i inne tego typu rzeczy, a dla odmiany weź jakieś wyniki lotto np po co ktoś ma chodzić dalej jak już na pierwszej stronie się wszystkiego dowie( to takie przykłady których są 1000ce)

Nie da się generalizować wszystkich wyników, wszystko zalezy od frazy wyszukiwanej, od jakości stron jakie są w Top10, od tego czy dany użytkownik już wcześniej szukał informacji pod tą frazą, od filtrów (jak wartościowe strony dostaną filtra i w top10 będzie sam chłam to i 11 pozycja będzie skuteczniejsza niż 1).

Zalezy też co bierzesz pod uwage: czy samo kliknięcie w link do strony bez względu na to czy osoba będzie na strone sekunde i wróci do SERPów czy zostanie na dłużej i zainteresuje się stroną.

125x125_2.jpg

Chodzi mi raczej o takie kliknięcia, które generują przynajmniej '1 minutę' pozostania na klikniętej stronie - wiadomo, że dużo zależy od tego, jak wartościowe są klikane strony, ale załóżmy, że wszystkie są podobnej wartości, a pozycja strony zależy tylko od umiejętności pozycjonera ;).

A jeśli chodzi o tematykę - wyszukiwanie informacji, produktów, usług (nie jakieś 'sex' czy wyniki lotto, bo to całkiem odrębny temat).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności