Skocz do zawartości

Fenomen peb.pl - jak oni to zrobili ?

noodly

Rekomendowane odpowiedzi

Kompletnie się na tym nie znam, ale być może prawo zezwala robić kopie zasobów do których mamy licencje i zamieszczać je na serwerze. Druga możliwość jest taka, że strona działa na dedyku w Państwie w którym nie ma przepisów regulujących te kwestie. Widziałem kilka razy jak sprzedawano forum warezowe na allegro, aukcje raczej nie były usuwane więc najwidoczniej nie łamały prawa.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ludziki,

Dyskusja o tego typu sprawach jest o tyle ciężka, ze co prawnik to inna interpretacja. pozostawmy to im i prokuraturze jak będzie chciala zając sie problemem.

nalezy pamiętac jedynie, że w tej sprawie nalezy podpierać się Dyrektywami UE plus wykładnia prawa w Polsce.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

moze wydzielimy osobny temat, gdyz zaczyna sie ciekawy watek

Ale obawiam sie, ze nic nie ustalimy sensownego. Co prawnik to inna opinia. Ja kiedys probowalem ugryzc temat filmikow youtub'a (zarowno linkowania do nich, jak i wstawiania na swoja strone)

Tutaj takze nie uzyskalem jednoznacznej odpowiedzi.

Jak wynika z informacji policji, funkcjonariusze zajmujący się walką z przestępczością komputerową podczas monitorowania internetu trafili na stronę internetową oferującą muzykę bezpłatnie. Po wpisaniu w wyszukiwarkę tytułu utworu można go było wysłuchać lub ściągnąć

A więc wszyscy, którzy prowadzą wyszukiwarki mp3 mogą mieć nie miłą przyjemność spotkania się z policjantami..... Chore jest w tym wszystkim to, że policjanci to robią chyba na pokaz, bo inaczej dość sporo osób miało by problemy z prawem (zwłaszcza w PiO bo te skrypty fajnie się indeksują :) )

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Właściciel peb.pl mieszka w Niemczech, tam również ulokowany jest serwer.

A co w Niemczech można łamać prawa autorskie ? Wątpię..

Głodne dzieci, pomóż im, wystarczy kilka kliknięć. Optymalizacja strony za darmo.

Kiedyś miałem czas na wszystko, w ogóle masę wolnego czasu... później zająłem się pozycjonowaniem :D

Mój blog seo. Zapraszam do dyskusji.

Chyba nigdy to nie będzie unormowane, bo internet nie mógłby istnieć. Dlaczego?

Bo w teorii nie masz panowania nad tym do czego linkujesz. Dziś pod adresem super-hiper-download.pl mogą być do ściągania darmowe, legalne programy, a dzień później już nie. To samo z konkretnymi plikami, jeżeli dziś pod adresem xxx.pl/nazwapliku.rar jest legalny plik, to przecież jutro może tam być co innego.

Jeżeli nawet będą radykalne przepisy, to będzie to omijane w taki sposób, że plik będzie nazywał się np. FIREFOX.rar, a w rzeczywistości będzie to najnowszy hit kinowy. Jak udowodnić, że wcześniej nie było tam legalnej przeglądarki i że ktoś celowo linkował do filmu?

Poza tym można dawać złe linki do plików np. z dodaniem w środku adresu "123" - każdy użytkownik domyśli się o co chodzi, a prawo nie jest łamane.

Niestety (a może stety?) ciężko to wszystko opanować, aby faktyczni zapobiec piractwu.

Sam już jakiś czas temu pogodziłem się z tym, że moja własność intelektualna jest kopiowana i rozpowszechniania - trzeba takie rzeczy kalkulować, jeżeli tworzy się coś komercyjnego.

Tani Hosting - od 7 lat w sieci!

Chcesz zacząć zarabiać konkretne pieniądze i budować ze mną biznes? Napisz na pw.

Te wszystkie fora warezowe stosują jeszcze jeden trik, nie ma na nich linków klikalnych do plików, tylko wszystkie są w "code" co to konkretnie daje nie wiem, ale coś na pewno !!!
Może jest to na zasadzie cytowania ? Cytat to wkońcu nie to samo !!!

1. Dzieki temu na prawie kazdym warezie trzeba sie rejestrowac zeby zobaczyc linki.

2. Redukcja linków wychodzących.

Na wrzucie nie ma pobierania,a jest tylko i wyłącznie mozliwość odsłuchania danej mp3

Na wrzucie nie ma pobierania,a jest tylko i wyłącznie mozliwość odsłuchania danej mp3

Chętnie bym przeczytał jaka jest w tym wypadku różnica.

ps: odnosnie tematu - wpisalem sobie w google trzy gry (jakie znam :) Half Life, Prince of Persia i Farcry. Nie bylo zadnego peba na pierwszych trzech stronach, wiec nie bardzo rozumiem czy zalozenie (tematu) jest sluszne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności