Skocz do zawartości

Google i powielanie treści

Liszyn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem z googlami. Tzn. czy powtórzenie delikatnie zmodyfikowanego tekstu ze strony "o nas" w sklepie internetowym a stronie "o mnie" w aukcjach allegro może być uznane przez google jako powielanie treści i może być powodem usunięcia strony z wyników wyszukiwania ??

Bardzo dziękuję za możliwie szybka pomoc

Pozdrawiam

Liszyn

Chyba zbyt dosłownie podszedłeś do tematu duplicate content ;-) Bez obaw możesz kopiować małe fragmenty jeśli masz taką potrzebę. Problem może się pojawić w momencie, kiedy duża część strony lub nawet jej całość jest skopiowana, chociaż to też nie jest zasada, że takie strony na 100% wylecą.

Niebezpieczne duplikaty to duplikaty całych serwisów w sytuacji gdy jest kopiowany jeden tekst jedyną niewiadomą jest tylko to, który będzie wyżej w wynikach wyszukiwania.

Chyba zbyt dosłownie podszedłeś do tematu duplicate content ;-)

Niestety przez dość poważne rozdmuchanie tematu DC wielu ludzi wzięło to zbyt dosłownie. Zauważam iż ludzie podchodzą do wielu informacji zbyt bezkrytycznie zamiast samemu się zastanowić nad tematem .

Niebezpieczne duplikaty to duplikaty całych serwisów w sytuacji gdy jest kopiowany jeden tekst jedyną niewiadomą jest tylko to, który będzie wyżej w wynikach wyszukiwania.
Chyba zbyt dosłownie podszedłeś do tematu duplicate content ;-)

Niestety przez dość poważne rozdmuchanie tematu DC wielu ludzi wzięło to zbyt dosłownie. Zauważam iż ludzie podchodzą do wielu informacji zbyt bezkrytycznie zamiast samemu się zastanowić nad tematem .

Też mi się tak wydawało, ze nie powinno mieć to wpływu na Googla, ale firma, która zajmuje się pozycjonowaniem naszego serwisu (F1style.pl) twierdzi, że skopiowanie tekstu strony "o nas" ze sklepu do strony "o mnie" na allegro zostało potraktowane jako DC i stało się powodem wywalenia serwisu z googla. Też wydaje mi się to nierealne, ale firma się upiera więc próbuję zasięgnąć opinię tutejszych ekspertów.

Liszyn, z Twojego pierwszego posta zrozumiałam, że tekst nie ma być skopiowany w 100% tylko lekko zmodyfikowany, więc od stopnia zmian zależy czy robot nadal powiązałby te teksty ze sobą.

Przede wszystkim napisz czy jest to tekst ze strony głównej czy z podstrony. Gdyby Google uznało, że np. strona allegro jest oryginałem, a tekst na Twojej firmowej stronie jest kopią, ta konkretna podstrona mogłaby wyświetlać się dużo niżej w serpach. Dlatego tez taka sytuacja jest najbardziej niekorzystna w przypadku powielania treści ze strony głównej. Jednak do usunięcia (zbanowania) strony z wyników musiałbyś postawić klon innej strony i mieć do tego niezłego pecha albo życzliwą osobę.

Napisz może czy przez pojęcie "wywalenie serwisu z Google" masz na myśli bana czy może jednak filtr objawiający się sporym obniżeniem pozycji.

Liszyn, z Twojego pierwszego posta zrozumiałam, że tekst nie ma być skopiowany w 100% tylko lekko zmodyfikowany, więc od stopnia zmian zależy czy robot nadal powiązałby te teksty ze sobą.

Przede wszystkim napisz czy jest to tekst ze strony głównej czy z podstrony. Gdyby Google uznało, że np. strona allegro jest oryginałem, a tekst na Twojej firmowej stronie jest kopią, ta konkretna podstrona mogłaby wyświetlać się dużo niżej w serpach. Dlatego tez taka sytuacja jest najbardziej niekorzystna w przypadku powielania treści ze strony głównej. Jednak do usunięcia (zbanowania) strony z wyników musiałbyś postawić klon innej strony i mieć do tego niezłego pecha albo życzliwą osobę.

Napisz może czy przez pojęcie "wywalenie serwisu z Google" masz na myśli bana czy może jednak filtr objawiający się sporym obniżeniem pozycji.

Tekst został skopiowany z podstrony sklepu - podstrony "o nas" na strone allegro z drobnymi modyfikacjami. Co do definicji "wywalenia serwisu z Google" to obecnie sprawa wygląda następująco - po wpisaniu np. frazy sklep BMW Sauber do tej pory nasza strona była w TOP10, w tej chwili na pozycji 30 w wynikach pojawia się link do podstrony sklepu z regulaminem. Strony głównej natomiast nie ma w wynikach wyszukiwania.

Spadek strony w wynikach może być podyktowany naturalnymi ruchami w wynikach wyszukiwania. Na pewno nie spowodowała tego zmodyfikowana strona o mnie (możliwe że firma ta znalazła więcej duplikatów?). Możliwe jest też że serwis wpadł w filtra. Coś więcej można powiedzieć po zbadaniu domeny.

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

po wpisaniu np. frazy sklep BMW Sauber do tej pory nasza strona była w TOP10

Domyślam się, że na tę frazę wcześniej pojawiała się wysoko strona główna. Tekst zaś został skopiowany z podstrony i to jedynie ona w takiej sytuacji mogłaby wyświetlać się na niższych pozycjach. Osobiście doszukiwałabym się powodu spadku w innych działaniach.

Proponuję sprawdzić backlinki tej strony na https://www.linkvendor.com/ albo https://www.backlinkwatch.com/ Jeśli pojawiają się w dziwnych miejscach, radzę przedyskutować to z firmą, ale w takim przypadku lepiej nie podawać adresu strony tutaj. Google jest ostatnio bardzo wrażliwe przede wszystkim na:

a) linki wychodzące - sprawdź czy na Twojej stronie nie zostały dodane jakieś linki do innych stron;

:) backlinki, których źródłem są systemy wymiany linków.

//edit:

Spadek strony w wynikach może być podyktowany naturalnymi ruchami w wynikach wyszukiwania.

Myślę, że gdyby to faktycznie były naturalne spadki, firma nie tłumaczyłaby się DC.

Kurcze, chyba jeszcze jestem zaspana. Widziałam, że jakiś adres podałeś, a pisałam tak jakbym go nie widziała ;-) Jak inni nie sprawdzą domeny dokładniej to postaram się to zrobić popołudniu.

Dlaczego google miałoby karać z góry za kopiowanie treści. Przecież jest sporo materiałów udostępnianych na wolnych licencjach i masowo powielanych. To przecież całkowicie naturalne, że niektóre treści pojawiają się w wielu kopiach na różnych stronach www. Poza tym Twoja stronie nie składała się wyłącznie z jednej podstrony "O mnie".

Jeżeli Twoja firma pozycjonerska umieściła jedynie backlinki w katalogu onetu (chociaż nie mogę tego oceniać - może linki są też w innym miejscach i jeszcze nie są zaindeksowane) przy tym zwalają winę na ciebie za użycie na allegro strony o mnie mocno zastanowiłbym się nad ich kompetencjami.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Na początek zdecyduj którą domenę pozycjonujesz https://f1style.pl/ czy https://www.f1style.pl/ i zrób odpowiednie przekierowanie.

Ilość linków prowadzących do strony w okolicach 100, średnia ilość prowadząca do konkurencji na pierwszej stronie to kilka tysięcy.

Fraza sklep BMW Sauber jest pewno bardzo ważna dodaj słowo sklep do title. Jeżeli jest najważniejsze to zrób title

Sklep BMW Sauber - F1Style.pl

No i linkuj sama, oczywiście samą stronę można by było o wiele bardziej zoptymalizować.

- url

- title

- obrazki

- nagłówki działów

- po co menu we flashu?

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

Na początek zdecyduj którą domenę pozycjonujesz https://f1style.pl/ czy https://www.f1style.pl/ i zrób odpowiednie przekierowanie.

Ilość linków prowadzących do strony w okolicach 100, średnia ilość prowadząca do konkurencji na pierwszej stronie to kilka tysięcy.

Fraza sklep BMW Sauber jest pewno bardzo ważna dodaj słowo sklep do title. Jeżeli jest najważniejsze to zrób title

Sklep BMW Sauber - F1Style.pl

No i linkuj sama, oczywiście samą stronę można by było o wiele bardziej zoptymalizować.

- url

- title

- obrazki

- nagłówki działów

- po co menu we flashu?

Dzięki za wszelkie rady - w tecj chwili zaczynamy pozycjonować serwis i będąc prawie laikami w tej kwestii zdecydowaliśmy się na podobno profesjonalną firmę. Do tej pory dla 4 fraz kluczowych na którą sklep miał być pozycjonowany strona była w wynikach w pierwszej 20 - 25. Firma miała zająć się wszystkim co związane z pozycjonowaniem - linkowaniem, optymalizacja itp.... I nagle po 3 tygodniach działalności "profesjonalistów" strona nagle zniknęła z wyników. Tłumaczenie firmy jest przygotowana przez nas kopia serwisu na allegro i stąd moje pytania w tym wątku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności