Skocz do zawartości

DNSy - 1,2,3 zmiany, ustawienia.

kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

i pytam jak wygląda konfiguracja DNSów, bowiem po ostatnich zmianach, uzyskałem efekt odwrotny od zamierzonego.

W momencie konfiguracji DNS w kolejności, podałem :

1. dns pierwszy np. dns1.xxx.pl

2. dns drugi np. ns1.xxx.pl

Pomimo iż ustawiłem j.w. po kilku godzinach (serwery obydwa działały bez poślizgów, identyczne pingi) - strona odpaliła z DNSa nr.2 czyli ns1.xxx.pl, a miałobyć odwrotnie. Jeśli 1 padnie, zadziałać musi drugi.

Czy numer np. dns1, ns1 ma jakieś znaczenie ?

Może powinienem ustawić np. tak :

1. dns pierwszy np. dns1.xxx.pl

2. dns drugi np. ns2.xxx.pl

Uprzejmie proszę o pomoc.

Pozdrawiam,

Po nazwach DNS podejrzewam, że to DNSy z OVH (jeżeli OVH, nie ma znaczenia, który podasz jako pierwszy, będą działały poprawnie). Po nazwach to jeżeli oba mają w nazwie 1 to też nie ma znaczenia który podasz pierwszy. Po objawach z przypisaniem DNSów na odwrót (DNS1 jako DNS2) to takie problemy jeszcze jakiś czas temu (nie wiem czy to rozwiązali) były w az.pl.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności