Skocz do zawartości

SPAM-mailing i odpowiedzialność karna

MOUKETTA

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio od gościa z ogłoszenia z digital point kupiłem tanio bazę mailingową (milion adresów, traffic - cały świat). Oczywiście zapewnia że baza nie jest lewa, podał źródło. Ale się zastanawiam, jakby była lewa to jakie jest prawdopodobieństwo, że zapuka do mnie któregoś dnia interpol? Słyszałem o karach za rozsyłanie spamu ale to były skrajne przypadki - zombie, farmaceutyka czy za rozsyłanie po kilka mailów dziennie na 1 skrzynkę.

gość napewno dorzucił Ci do bazy zgodę włascicieli maili na otrzymywanie mailingu od Ciebie :)

jeżeli nie to może dorzucił Ci ich zgodę na dowolne odsprzedewanie swoiich meili osobom trzecim :)

nie? no to można powiedzieć, że nie masz bazy... chyba że będziesz mailing puszczał tak by Cię nie namierzono, jezeli znajdzie się upierdliwy właściciel jednego z maili ;)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Tak, pomyśl 3 razy zanim naciśniesz Enter

Yes ser

były skrajne przypadki - zombie

Eee?

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zombie_(komputer)

gość napewno dorzucił Ci do bazy zgodę włascicieli maili na otrzymywanie mailingu od Ciebie

Oczywiście że dorzucił, podczas rejestracji np. na forum każdy musi zgodzić się na wysyłanie reklam, przetwarzanie danych... itp., więc co za problem dać potem linka w meilu do umowy

to ta baza "ładnie" by musiała kosztować

Jeśli ruch śmieciowy to niekoniecznie - za 3-cyfrową cyfrę ($) spokojnie można kupić

W wielu tego typu bazach znajdują się maile "pułapki". Są to adresy, które po otrzymaniu jakiejkolwiek korespondencji na niego blokują IP serwera, domena trafia na czarną listę itp cuda wianki mające na celu uśmiercenie spamerów. Prawdopodobnie nie zdążysz wysłać wszystkich maili i zostaniesz zablokowany.

Z takich baz się nie korzysta bo robią to spamerzy.

Czy nie lepiej popracować i w rok zbudować własną bazę która:

a - będzie legalna

b - będzie bazą osób faktycznie zainteresowanych więc konwersja znacznie wyższa będzie

c - każda firma zajmująca się e-mail marketingiem przyjmie Ci taką bazę do obsługi.

Prawdopodobnie nie zdążysz wysłać wszystkich maili i zostaniesz zablokowany.

Może dynamiczne IP?

Czy nie lepiej popracować i w rok zbudować własną bazę która

To nie jest takie hop stworzyć dużą bazę

a - będzie legalna

Ale przecież baza którą kupiłem jest legalna, przynajmniej sprzedający tak twierdzi, grunt to nie mieć problemów z prawem w przypadku gdyby kłamał.

b - będzie bazą osób faktycznie zainteresowanych więc konwersja znacznie wyższa będzie

akurat ja preferuję ruch śmieciowy, ponieważ chcę tym wypromować jedną moją stronę z mp3s, online games, wallpapers

gość napewno dorzucił Ci do bazy zgodę włascicieli maili na otrzymywanie mailingu od Ciebie

Oczywiście że dorzucił, podczas rejestracji np. na forum każdy musi zgodzić się na wysyłanie reklam, przetwarzanie danych... itp., więc co za problem dać potem linka w meilu do umowy

przeczytaj sobie pierwszy lepszy regulamin np takiego forum i nie znajdziesz tam takiego zapisu:

rejestrując się zgadzasz na dowolne odsprzedawanie swojego daresu email osobom trzecim

jeżeli ktoś zgodził się na mailing ze strony A nie oznacza, że zgadza się na każdy mailing z innej strony, nawet jeżeli właściciel strony A sprzedał taką bazę

edit:

jeżeli Ty uważasz że masz bazę z której możesz legalnie wysyłać mailing, to po co te pytania? wysyłaj :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności