Skocz do zawartości

Zaplecze pozycjonerskie - czy coś takiego jeszcze istnieje?

krzys2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

buduję dosyć duży portal internetowy. Zapytałem na forum google dla webmasterów na temat zaplecza. Powiedziałem, że chcę postawić około 100 stron tematycznych, wypozycjonować na min PR3, 4. Powiedziałem, że zainwestuje w to około 40.000zł. Stwierdzono że sie nie opłaca.

Jak więc jest z tym zapleczem pozycjonerskim, czy warto budowac czy nie.

Problem w tym, że nie wiadomo jak długo jeszcze linki będą wpływać na pozycję linkowanej strony. Jak długo i jak bardzo. Może okazać się wkrótce, ze wyrzuciłeś pieniądze w błoto. Moim zdaniem większość tej kasy należałoby przeznaczyć na stworzenie rozbudowanego contentu.

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

... i liczyć na naturlne pozycjonowanie się strony :)

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Czy to znaczy że śmiało mogę postawić na tych wszystkich IP swoje strony i linki z nich będa miały wysoką wartość w oczach google?

Jeśli te strony nie będą linkowały do jednej i tej samej to będą miały taką samą wartość jak strona z osobnym IP.

Właśnie ze wszystkich tych 100 stron które chcę postawić, linki maja prowadzić do 5 na których mi zależy.

Chyba, że coś nie zrozumiałem???

Moim zdaniem większość tej kasy należałoby przeznaczyć na stworzenie rozbudowanego contentu.

Więc tak, uważam że z pewnością z jednym dniem linki nie stracą na wartości. Portale, które buduję dzienie myslę że w wakacje będą tworzyły nawet do kilkutysięcy podstron (takie są założenia - zresztą jak narazie poparte realnym zaplanowanym ruchem).

A niestety, w takie przedsięwzięcie trzeba inwestować jak sie chce trwać. A liczyć na naturalne pozycjonowanie? To chyba już nie te czasy, albo jeszcze nie te.

... i liczyć na naturlne pozycjonowanie się strony :)

No cóż, mam już swoje lata, a czas szybko ucieka. Chciałbym jeszcze za życia pocieszyć swoim dziełem.

Przy okazji zadbaj oto aby strony można było łatwo postawić na nowych adresach na wypadek gdybyś jednak gdzieś popełnił błąd i dostał po d.

W takim wypadku nie opłaca się utrzymywania tego zaplecza bo jest ono skazane na niepowodzenie lepiej postawić je od nowa - nawet na tym samym/podobnym contencie.

Piszę o skrajnym przypadku, ale warto się przed nim zabezpieczyć.

Sam od ok. 3 miesięcy jestem w trakcie opracowywania zaplecza które ma wspólny mianownik z Twoim pomysłem - będzie rozbite na wielu domenach i wielu IP.

Bezcelowym jest topienie się w kosztach na kupowanie dla każdej nowej domeny i nowego IP.

Przyjmij strategię:

Domena + 3-5 subdomeny oddelegowane na inne adresy IP.

Niestety w zasadzie dwóch rzeczy nie udało mi się jeszcze wymyślić...

1. sposobu zastąpienia reklam typu AdSense czy OnetBoks na takie które nie posiadają w kodzie numeru klienta -> co oznacza że nie mam sposobu na doraźne zarabianie na opłacenie kosztów utrzymania...

2. statystyk w jednym koncie które nie miały by tak samo jak reklamy opisane wyżej 'refera' i działałyby podobnie do Google Analityks

Pamiętaj o tym aby Twoje zaplecze się 'samopromowało' czyli linkuj między sobą domeny.

I najważniejsze... w Twoim kosztorysie nie zawarłeś kosztów pracy programistów/koderów/designerów...

Czy to znaczy że śmiało mogę postawić na tych wszystkich IP swoje strony i linki z nich będa miały wysoką wartość w oczach google?

Jeśli te strony nie będą linkowały do jednej i tej samej to będą miały taką samą wartość jak strona z osobnym IP.

Właśnie ze wszystkich tych 100 stron które chcę postawić, linki maja prowadzić do 5 na których mi zależy.

Chyba, że coś nie zrozumiałem???

Ale chyba nie zrobisz tak aby te 100 stron linkowało od razu do docelowej, te 100 stron będzie linkować np do 50 innych, te 50 do 20 i na końcu będzie docelowa strona, oczywiście mój przykład jest tylko do zobrazowania i bardzo uproszczony.

Bezcelowym jest topienie się w kosztach na kupowanie dla każdej nowej domeny i nowego IP.

Przyjmij strategię:

Domena + 3-5 subdomeny oddelegowane na inne adresy IP.

Niestety w zasadzie dwóch rzeczy nie udało mi się jeszcze wymyślić...

1. sposobu zastąpienia reklam typu AdSense czy OnetBoks na takie które nie posiadają w kodzie numeru klienta -> co oznacza że nie mam sposobu na doraźne zarabianie na opłacenie kosztów utrzymania...

2. statystyk w jednym koncie które nie miały by tak samo jak reklamy opisane wyżej 'refera' i działałyby podobnie do Google Analityks

Pamiętaj o tym aby Twoje zaplecze się 'samopromowało' czyli linkuj między sobą domeny.

I najważniejsze... w Twoim kosztorysie nie zawarłeś kosztów pracy programistów/koderów/designerów...

Mam kilkaset swoich domenek (z tego nie będę sprzedawał około 100 - więc akurat tyle ile potrzebuję - a tak czy inacej muszę opłacać ich przedłużanie).

Nie będę korzystał z reklam typu adsense.

Nie będę linkował pomiędzy sobą tych domen. Mam inny sposób do promowania domen.

Jestem grafikiem, i przygotowanie grafiki dla jednej strony to dla mnie godzina pracy. Mam przygotowanego cmsa specjalnie pod zaplecze i na nim będe budował strony, płacę tylko za wgranie strony na serwer.

Ale chyba nie zrobisz tak aby te 100 stron linkowało od razu do docelowej, te 100 stron będzie linkować np do 50 innych, te 50 do 20 i na końcu będzie docelowa strona, oczywiście mój przykład jest tylko do zobrazowania i bardzo uproszczony.

Chyba wiem o co Ci chodzi. Każdą ze stron będę pozycjonował oddzielnie. Na wypozycjonowanie strony np. na PR4 potrzebuje maksymalnie 1,5 miesiąca. Te strony które chcę postawić nie będa w żaden sposób powiązane ze sobą. Z tych 100 stron będę bezpośrednio linkował do docelowej strony.

Nie widzę sensu dla jakiego bym miał linkować według Twojego schematu, chyba że chodzi o to aby wzmocnić te ostatnie 20 stron.

Wyliczenia kosztów:[...]

Razem 400zł.

Z takim budzetem IMHO warto KUPIC strony (tzn stare domeny z serwisami - serwis typu zapleczy).

Za kilkaset zl mozna kupic domeny z historia i TRUST (i starych BL).

Ciekawy pomysł, warto przemyśleć. Ale tez kupując taki serwis nie zawsze on jest w pełni sprawny i prze przerzucaniu na inny serwer mogą wyjść problemy.

Nie będę korzystał z reklam typu adsense.

Nie będę linkował pomiędzy sobą tych domen. Mam inny sposób do promowania domen.

A będziesz korzystał w ogóle z reklam? jeśli tak to jakich?

Jeśli strony będą posiadały unikalny content i będą przynajmniej wyglądały na wartościowe(jeśli wartościowe nawet nie będą) to w mojej opini nie warto się pozbawiać tych dodatkowych linków.

Napisz co oprócz katalogowania i wspomnianego już addera chcesz zrobić?

Jeśli strony będą posiadały unikalny content i będą przynajmniej wyglądały na wartościowe(jeśli wartościowe nawet nie będą) to w mojej opini nie warto się pozbawiać tych dodatkowych linków.

Napisz co oprócz katalogowania i wspomnianego już addera chcesz zrobić?

Wszystkie strony będą miały unikalny wartościowy kontent. Wczoraj zleciłem napisanie tekstów firmie z którą wspólpracuję od ponad roku czasu (na początek dla 7 stron). Dla użytkownika sstrony będą wartościowym źródłem informacji.

Katalogowanie tylko ręczne i tylko do wybranych katalogów (jest ich może ze 100) - w większości są to płatne katalogi, ale warto (google zezwala na dodawanie stron do katalogów tematycznych, które nie są spamem).

Z addera nie korzystam (ryzyka, że kiedyś google może w jakiś sposób filtrować takie domeny, a dużo tam jest też spamerskich katalogów, które mają zły wpływ na pozycjonowanie).

Uważam, że jak pozycjonować to tylko wykorzystując dobre strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności