Skocz do zawartości

Katalogowanie kontra SWL

Guardian

Rekomendowane odpowiedzi

Jak myślicie, czy w obecnej chwili Google wywierając większą presję na SWL, daje większe pole do popisu dla katalogów?

Czy wyczytaliście gdzieś w regulaminie Google o zakazie prowadzenia katalogów stron?

A może katalogowanie nadal nie jest łatwe i jest wbrew polityce Google?

Jak na dzień dzisiejszy funkcjonują katalogi? Czy banowane (filtrowane) są tylko te przypominające bardziej spam niż katalog, a może nie ma reguły?

Dobry katalog to wartościowa i użyteczna strona więc nie widzę powodu do banowania. Katalogowanie od zawsze było jest i będzie źródłem stałych linków.

Google wywierając większą presję na SWL

To że ktoś uprawia czarny PR wcale nie znaczy że ...

e:

Jeżeli dodajesz do katalogów z myślą o pozyskaniu dodatkowych odwiedzających to jest zgodne, jeżeli próbujesz w ten sposób manipulować rankingiem wyszukiwarki to jest niezgodne :)

nihil fit sine causa

Jeżeli dodajesz do katalogów z myślą o pozyskaniu dodatkowych odwiedzających to jest zgodne, jeżeli próbujesz w ten sposób manipulować rankingiem wyszukiwarki to jest niezgodne

a masło to substancja maślana.

Katalogowanie wraz z SWL-owaniem dobrze połączone daje wyśmienite efekty. Ale dajace średnio dobre efekty jest bezpieczne. Z tym że to wszystko zależy od wybranej pozycjonowanej frazy, konkurencji etc...

Wszystko trzeba niestety przetestować samemu.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jak myślicie, czy w obecnej chwili Google wywierając większą presję na SWL, daje większe pole do popisu dla katalogów?

A czy w obecnej chwili naprawdę aż tak wiele się zmieniło ? No chyba że masz na myśli korzystanie z SWLi jako jedynego środka pozycjonującego... :)

Katalogi zawsze były potrzebne a paradoksalnie dzięki swl-om są jeszcze lepsze bo można szybko, tanio i skutecznie podlinkować wpisy z linkami stałymi.

Czy wyczytaliście gdzieś w regulaminie Google o zakazie prowadzenia katalogów stron?

Coś się na pewno znajdzie B)

Jest łatwe i bezpieczne o ile trzymamy się kilku bardzo ważnych aspektów jak: regularność, podlinkowanie, różnicowanie anchorów i opisów itd.

Jak na dzień dzisiejszy funkcjonują katalogi? Czy banowane (filtrowane) są tylko te przypominające bardziej spam niż katalog, a może nie ma reguły?

Jasne że może zostać zbanowany/zfiltrowany - ale spójrz na najlepsze katalogi pokroju kataloog.info, gwiazdor.pl, indexu zgreda (linksor.pl, zgred.pl itd.) - trzymają się latami i pewnie jeszcze zarabiają na właścicieli :)

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

@General: linksor.com jeśli już :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wątpliwe jest istnienie takiego zakazu :D Od kiedy Google ma taki autorytet żeby mówić jakie strony można, a jakich nie można w Internecie stawiać :)

Za śmietnik można dostać filtr/bana, ale wątpię, żeby Google zbanowało kiedykolwiek katalog onetu albo katalog yahoo! :D

Pozdrawiam :(

Google kiedyś pisało, że należy dodawać stronę do wartościowych katalogów, choć nigdy nie określiło jakie to są katalogi.

Natomiast tutaj , pisze, że stawianie katalogów po to by robić większy sajt, bo on podojno ma wpływ na pozycję..

Przejawia się to między innymi nadużywaniem katalogów typu qlweb lub kopiowaniem znanych z jakościowo dobrej treści serwisów, jak Wikipedia lub Open Directory Project.
Pisze również, że jest to nadużywanie, co oznacza, że używać można.

Sam uważam, że pozycjonerzy nadużywają, stąd te problemy zwłaszcza w Polsce, nie było by żadnych akcji na qlweba, gdyby nie to, że pojedyncze osoby zaczęły stawiać ich tysiące na jednej domenie, bazie danych itp. To samo tyczy się SWLi, precli itp. a winę zwala się na Google, a ono jak by nawet chciało nie może sobie pozwolić by coś takie trzymać w indeksie.

EDIT.

https://groups.google.com/group/Google_Webm...4223b13d36c7eda

Osobiście nie spędzał bym czasu na dodawaniu linków strony do

katalogów. Bardziej pożyteczne wydaje mi się dodawanie nowych,

oryginalnych treści do strony :-)

Słowa Googlarza, wszystko fajnie, ale nie na każdej stronie da się coś takiego robić. Bo jak niby,

stronę firmową rozbudowywać, mam ciągle rozbudowywać i robić z niej portal typu Onet.pl.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

temat rozmowy: Katalogowanie kontra SWL, co jest mniej zwalczane przez Google

odpowiedz: ani to ani to

Google jednakowo traktuje sztuczne podnoszenie pozycji jakimi kol wiek metodami czy będzie to robione przez budowie zaplecza, dodawanie do katalogów czy SWL domeny są traktowane zawsze tak samo nie ma bardziej lub mniej

Marketing internetowy dla firm

odpowiedz: ani to ani to

@Xann, Google pisze, że można dodawać stronę do katalogów, ale nigdzie nie widzę, gdzie pisze, że korzystać z SWLi :D

Wiem, zaraz naskoczysz, że Google pisze jedno, robi drugie..

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

@Xann, sam zacząłeś :D

@yokokeke, wszystkiego trzeba umieć używać.. a łączenie jednego z drugim daje jeszcze lepsze efekty.

Jak również wszystko ma swoje plusy i minusy, w przypadku katalogów są to linki stałe,

a w przypadku SWLi, niewątpliwe czas...

Mar.

katalog ma kategorie ktore sa tematyczne :D jesli do tego doda się odpowiednie wyswietlanie wpisow można zbudowac świetny katalog. dwa lata i masz katalog pokroju onet czy wp :) ale do tego cierpliwosći i podejścia oraz troszkę czasu.

Rzadko mi się to zdarza ale w tym przypadku zadzam się z Xannem.

Jak ktoś będzie uparcie walił niezróżnicowane anchory i to jeszcze na jedną i tą samą stronę to nic to nie zmieni czy to będą katologi czy swl czy jeszcze coś innego. Jeżeli ten ktoś podczas nieumiejętnego pozycjonowania zostawi po sobie takie dowody, dzieki którym algorytm googla zakwalifikuje to jako sztuczne podbijanie pozycji w wyszukiwarce to bedzie to bez różnicy na jakich stronach znajduja się te linki.

Aby było ciekawiej to z powyższego stylu pozycjonowania można zrobić jakby negatyw. Czyli bardzo różnicować anchory i linkować do różnych podstron. Ale gdy w tym przypadku linki bedą znajdować się tylko na samych katalogach lub na samych preclach, to czy nie jest to również proszenie się o filtr?

.

Mar: nie uzywam juz swli, korzystalem wczesniej z linkme ale strona zamiast sie piac w gore spadala. ok ktos powie ze za slabo linkowalem itp... dla mnie nietematyczne linki odpadaja. korzysc znikoma zbyt duza szansa na kare google. Dziwie sie Wam ludziska ze wciaz korzystacie z tych swli. musicie miec bardzo zdywersyfikowane zarobki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności