Skocz do zawartości

Róznica w wyglądzie pomiędzy IE i FF

bodhi1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu interesuję się dopiero CSS i tworzeniem stron w oparciu o DIV. Wstyd się przyznać, ale do niedawna wszystko klepałem na tabelkach. Czas się jednak uczyć.

O ile opanowałem (mam taką nadzieję) w miarę użycie divów, o tyle mam kłopot z pewną rzeczą.

Otóz, domyślnie w IE po prawej stronie widoczny jest sidebar, w FF i Operze go nie ma - oczywiście jeżeli strona mieści się na ekranie. I ten fakt sprawia, że pozycjonowanie kolejnych elementów staje się dość trudne, a w IE i FF widać różnicę.

Moja pierwsza strona oparta o DIV - https://uzi12.fm.interia.pl/zawodnicy/index_szw.html

Może ktoś podpowiedzieć, jak to poprawić/naprawić/zmienić?

Pozdrawiam,

bodhi

Póki co, to sypie ci się pod każdą przeglądarką. Jeśli chodzi o sitebar to on w niczym nie przeszkadza, robisz kontener główny z tłem i margin:auto; dzięki czemu strona jest wyśrodkowana pod każdą przeglądarką. Nie wiem jak możesz mieć problemy z pozycjonowaniem elementów, pozycjonujesz je względem głownego kontenera w którym się znajdują.

Narazie nie zagłębiam się w kod, posiedź nad tym, ciągłe próby są najlepszą szkołą.

W razie czego pisz.

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

W Operze też jest sidebar. Z tego co się tam jakoś pobieżnie orientuję, to IE ma tzw. width 100% bug, właśnie związany z tym, że dodaje szerokość sidebar do width. Z drugiej strony to teraz patrzę na moją stronę i mam width: 100% a nie dodaje mi się sidebar. Wiem, że nic nie wiem. ;)

Menu powinno być na 100% bardziej z lewej. Wydaje mi się, że gdzieś dałeś margin, albo źle spozycjonowałeś. Dlatego strona się rozjechała. No i nie widzę sensu stosowania obrazu tła szerszego niż body.

Widzę, że jeszcze sporo nauki przed tobą. Powodzenia!

Nie wiem jak możesz mieć problemy z pozycjonowaniem elementów, pozycjonujesz je względem głownego kontenera w którym się znajdują.

Narazie nie zagłębiam się w kod, posiedź nad tym, ciągłe próby są najlepszą szkołą.

W razie czego pisz.

No chyba nie do końca. Jeśli używasz pozycjonowania absolutnego, to czy nie pozycjonujesz wówczas względem okana przeglądarki? Wydaje mi się, że dopiero pozycjonowanie relatywne powinno zpozycjonować względem elementu matki?

No chyba nie do końca. Jeśli używasz pozycjonowania absolutnego, to czy nie pozycjonujesz wówczas względem okana przeglądarki? Wydaje mi się, że dopiero pozycjonowanie relatywne powinno zpozycjonować względem elementu matki?

To prawda, ale jaki sens w tym wypadku ma użycie pozycjonowania absolutnego? Każdy element ustawiamy jako relatywny i to jest najlatwiejsze rozwiazanie.

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności