Skocz do zawartości

Objętość (długość) pierwszej strony, liczba stron tej samej firmy (pozycjonowanych)

toskow

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich, przeszukalem forum i nie znalazlem odp na moje pytania (mozna by to dodać do FAQa):

1. Jaka jest optymalna objętość (długość) pierwszej strony. Np. mam 10 produktów (cegła klinkierowa, cegła polimerowa, cegła budowlana, cegła pustakowa, itd) i na nie głównie pozycjonuję stronę www.ceglyipustaki.pl

a) czy lepiej opisywać każdy produkt na osobnej podstronie a na głównej zrobić tylko 10 linków do tych podstron?

B) czy o każdej cegle opisać 4-5 zdań i dodać link "wiecej" do

c) czy moze kazdy produkt opisac na stronie i wtedy strona bedzie miala bardzo duzo zawartosci i slow kluczowych (bedzie troche ciezka dla odwiedzajacych, ale zrobie jakies ruchome menu, ktore bedzie plywalo obok czytanego tekstu)

2. jaka jest dopuszczalna liczba stron tej samej firmy (wypozycjonowanych), czy np posiadanie 2,3 lub 4 wypozycjonowanych roznych stron (o roznej tresci) ale kierujacych do tej samej firmy jest legalne i nie grozi BANem (tak gdzies bylo napisane na forum)?

np po wpisaniu "pozycjonowanie" wsrod top10 sa 3 strony nalezace do ComWeb, ale o roznych adresach i roznej tresci

jakies 2 lata temu po wpisaniu "odszkodowania" pierwsze 10 stron nalezalo do jednej firmy EUCO (zdecydowanie odradzam ta firme), pod roznymi nazwami, czasem tylko krotki opis z telefonem do firmy, czasem przedstwicielstwa, ale dawalo jej tysiace klientow

czy ktos to bada i czy to jest ok?

3. a co w przypadku posiadania oddziałów - czy mogę pozycjonować 5 stron?

www.ceglyipustaki.pl

www.warszawa.ceglyipustaki.pl

www.wroclaw.ceglyipustaki.pl

www.szczecin.ceglyipustaki.pl

www.gdansk.ceglyipustaki.pl

i na kazdej bedzie innny tekst, ale kontakt i zamowienie pod tym samym numerem tel ?

---

btw, jeszcze pytanie, bo na forum jest podanych kilka roznych rozwiazan, jak nalezy budowac adresy podstron, zeby najlepiej sie pozycjonowalo?

www.ceglyipustaki.pl/cegla-klinkierowa.html czy

www.ceglyipustaki.pl/cegla-klinkierowa/ czy

www.cegla-klinkierowa.ceglyipustaki.pl

czy moze maxymalnie uzyc slow kluczowych: www.cegla-klinkierowa.ceglyipustaki.pl/cegla-klinkierowa/cegla-klinkierowa.html

1. Nie ma chyba czegoś takiego jak optymalna objętość strony - zrób to po prostu tak żeby osobom odwiedzającym stronę wygodnie się ją czytało. Ja osobiście stawiałbym na opcję B - podstrony dla każdego produktu i krótkie teksty z linkami na głównej.

2. Jeżeli nie będziesz miał na wszystkich domenach tego samego (co podpada pod Duplicate Content), to chyba nic Ci nie grozi (no ale mogę się mylić).

3. Możesz. Strony o takich adresach będzie nawet trochę łatwiej pozycjonować na frazy regionalne, np. "pustaki warszawa". Pamiętaj tylko żeby treść była inna.

4. Ja bym zastosował któryś z pierwszych dwóch form adresów. Subdomeny też by mogły być, ale powodują one rozbicie serwisu na kilka części. Ostatni przykład może natomiast podpaść pod spamowanie słowami kluczowymi.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

ok, zrobie jak napisałes

a jeszcze pytanie

na stronie glownej mam te 10 produktow ktore sa umieszczone na podstronach nazwanych

www.ceglyipustaki.pl/cegla-klinkierowa.html

jednoczesnie robie subdomeny (przekierowane 301) w postaci www.cegla-klinkierowa.ceglyipustaki.pl (kierujace do tych stron html)

i moje pytanie:

jakie linki mają wychodzić ze storny głównej po kliknięciu wiecej przy danym produkcie?

te bezpośrednie do html czy te na subdomeny? a może obie?

subdomeny dopiero tworze, beda wypozycjonowane tylko pod dany produkt

a przekierowanie robie dlatego, ze strony mam w glownym katalogu w postaci html i nie moge ustawic subdomeny na ten plik

dlatego ustawilem przekierowanie stale (301) na dany plik

czyli

www.cegla-klinkierowa.ceglyipustaki.pl kieruje na www.ceglyipustaki.pl/cegla-klinkierowa.html

czy to zle? czy to nic nie da?

mialem koncepcje, ze za jakis czas po wpisaniu w G: "cegla klinkierowa" pojawia sie 2 moje strony

subdomena i główna, kazda z inna trescia

i stad moje pytanie:

jakie linki mają wychodzić ze storny głównej po kliknięciu wiecej przy danym produkcie?

te bezpośrednie do html czy te na subdomeny? a może obie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności