Skocz do zawartości

Komercyjna duża strona na Wordpressie

djmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Swoją "przygodę" z WP rozpocząłem jakieś 2 lata temu - osobiście uważam do jako najlepszy Open Soursowy CMS dostepny na rynku. W swojej pracy wykorzzystywałem go do administracji stron firmowych i innych małych stronek. Zawodowo zajmuję się pozycjonowaniem stron i WP w dużym stopniu je ułatwia - friendly url i inne pluginy seo.

Teraz jednak chcę uruchomić większy portal - ma być podzielony na ok. 30 kategorii i mieć ok 10.000 wpisów. Zastanawiam się czy WP jest odpowiednim systemem do zarządzania taką stronką.... nie miałem jeszcze doświadczenia z tak dużym projektem ale na WP nigdy się nie zawiodłem.

Dlatego pytanie do was - czy próbowaliście już tworzyć większe strony których już blogami nie można nazwać i z jakimi efektami? Jak ta strona się pozycjonowała? Czy może system nie podołał tak dużej bazie?

Zapraszam do dyskusji

"Czy WP może być z dobrym skutkiem stosowany przy tworzeniu dużych komercyjnych stron?"

Przykładów polskich portali/serwisów na Wordpressie można podać mnóstwo, choćby https://www.iphoneblog.pl/ (strona miesiąca Wprost), czy naście polskich seoblogów. Nie odpowiem Ci na pytanie odnośnie baz, bo mam Wordpressy z nie większą ilością wpisów niż 1000. Ogólnie, jest to skrypt zasobożerny, warto go trochę odchudzić.

Co jest warte zauważenia to to, że Wordpress (z kilkoma dodatkami) jest po pierwsze fantastycznie zoptymalizowany pod wyszukiwarki, po drugie, jest użyteczny (nie tylko panel, ale także od strony usera może być bardzo intuicyjny), po trzecie, jest mnóstwo (płatnych) profesjonalnie pociętych templatek, które od wyglądu portalowego dzieli bardzo niewiele. Pozostaje tylko dużo wartościowej treści.

Moja odpowiedź na Twoje pytanie: Tak, jak najbardziej.

Pozdrawiam, J.

Edit: Re down: Oczywiście, najlepiej jest mieć własny, autorski CMS, ale nie każdego na to stać. Mówimy tutaj maksymalnych możliwościach przy minimalnych kosztach.

Nie robiłem nic dużego na WP, ale na Twoim miejscu zrobiłbym prosty test, najpierw stwórz strukturę podobną do tej którą chcesz wdrożyć w serwisie, następnie wygeneruj 10k wpisów z poziomu php lub bazy (jeśli sam nie umiesz, poproś znajomego programistę) i zacznij testować wydajność poszczególnych podstron.

Ja osobiście także lubię wordpressa, i jak wiadomo jest to jeden z najlepiej przetestowanych CMSów na świecie, czasami można spotkać opinie, że jest wolny, że zabija serwery itd. ale w dużej mierze jest to spowodowane wymyślnymi dodatkami, a nie samym WP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności