Skocz do zawartości

Zmiana rozszerzenia z .html na .php w pozycja w google?

prego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Koledzy fachowcy mam pyatnko do Was :D

Posiadam serwis którego wszytskie podstrony są z roszerzeniem .html - chciałem użyć na tej stronie skrypt, który wymaga osbługi .php - więc jestem zmuszony zmienić rozszerzenie strony na .php

Ale zastanawiam się, czy jeżeli zmienie rozszerzenie to nie stracę aktualnej pozycji w google na poszczególnych podstronach? Bo wkońcu teraz adres wygląda tak: www.xxx.pl/yyy.html

I po wpisaniu w google "yyy" na 1 pozycji wyświetla się strona www.xxx.pl/yyy.html

Jak zmienie roszerzenie na .php jak wtedy będzie sytuacja wyglądała? Czy google zmieni mi adres z .html na .php czy będe musiał od nowa pozycjonować i lepiej zostawić tak jak jest i nie wprowadzać skryptu .php ?

Proszę o pomoc i porady jak to najlepiej rozwiązać :D

Wykorzystaj pkiki z rozszerzeniem php ale w pliku .htaccess zamień je na html - nic nie stracisz

Sztuczna inteligencja (AI, artificial intelligence) to szeroka klasyfikacja przetwarzania danych. Machine Learning to technika przetwarzania danych, która umożliwia wykorzystanie przez komputery istniejących danych w celu przewidywania przyszłych zachowań, rezultatów i trendów. Drugie podejście to uczenie maszynowe (machine learning), czyli technika nauki o danych.

Wykorzystaj pkiki z rozszerzeniem php ale w pliku .htaccess zamień je na html - nic nie stracisz

Kolego dziękuje za poradę :D A czy mógłbyć wytłumaczyć mi to prościej :D To znaczy "kro po kroku" co powinienem zrobić :) Będe wdzięczny, gdyż zbytnio się nie znam na .php :(

1. Zacznij od sprawdzenia czy masz obsługę .htaccess, nie każdy hosing ma, przeważnie darmowe,

2. Tworzysz plik o nazwie .htaccess w głównym folderze o zawartości:

DirectoryIndex index.php
RewriteEngine On
RewriteRule ^yyy.html$ /yyy.php [L]
RewriteRule ^xxx.html$ /xxx.php [L]

3. Koniec.

W strukturze serwisu nic nie zmieniasz, linkujesz do stron .html

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Możesz też włączyć obsługę PHP dla plików .htm i .html w .htaccess:

AddType application/x-httpd-php .htm .html

Jeżeli chcesz, możesz też to zrobić na mod_rewrite, tak jak sugeruje Mar. Ja bym jednak napisał to bardziej uniwersalnie:

DirectoryIndex index.php
RewriteEngine On
RewriteRule ^(.*)\.html$ $1.php [L]

Jest jeszcze jedno rozwiązanie - przekierowanie 301 z .html na .php. Żeby je włączyć, zmień [L] na [L,R=301] w ostatnim przykładzie. W tym przypadku musisz się jednak liczyć z tymczasowymi zawirowaniami w Google.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

• 2 miesiące temu...
1. Zacznij od sprawdzenia czy masz obsługę .htaccess, nie każdy hosing ma, przeważnie darmowe,

2. Tworzysz plik o nazwie .htaccess w głównym folderze o zawartości:

DirectoryIndex index.php
RewriteEngine On
RewriteRule ^yyy.html$ /yyy.php [L]
RewriteRule ^xxx.html$ /xxx.php [L]

3. Koniec.

W strukturze serwisu nic nie zmieniasz, linkujesz do stron .html

Mar.

Trochę odgrzeję ...

Wszystko jasne gdy urle na stronie mam jeszcze z końcowkami html.

A co w przypadku gdy miałem na serwerze pliki z rozszerzeniem html, w kodzie linki również z html i zmieniłem na serwerze rozszerzenia na php oraz w kodzie wszystkie linki są z końcówką php?

W G są dalej widoczne podstrony z .html, gdy się kliknie pojawia się 404. Jak zrobić aby przepisało wszystkie pliki html na php, na serwerze są również katalogi i w nich też były pliki html, teraz są php. Jest jakaś uniwersalna regułka?

Link jak sama nazwa mówi prowadzi pod konkretny adres wiec jak ustawisz przepisywanie linków wszystkie linki w kodzie stron musisz zaktualizować na aktualnie wybrana, bo inaczej lipa i cała zabawa z modrewrite idzie na marne. Można jeszcze odpowiednio obsłużyć redirecty 301, ale to już chyba Ciebie przerasta na tym etapie :crazy:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

dzięki Trotyl za pomoc, ale niestety nie zadziałało. Dalej ten sam błąd.

A masz w ogóle możliwość używania mod_rewrite na serwerze? Bo kod Trotyla jest OK (poza tym Options FollowSymLinks, bo to nie ma nic wspólnego z rewrite ;) ).

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności