Skocz do zawartości

Czy to kryzys dotarł już do AdSense?

mbuczek

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że Tomen ma rację w tym względzie.

Przypuśćmy, że w dniu 01.01 reklamodawca ustawia reklamę z CPC 1 PLN. Przy kursie USD = 2,00 PLN ma za to 0,5$. Załóżmy, że 80% z tego dostaję ja.

W dniu 25.05 mam przeliczane zarobki za te kliknięcia. Według kursu USD = 3,00 PLN. Za każde 0,4$ za kliknięcie (80%, które trafia do mnie), dostaję 1,20 PLN.

Jednocześnie tego samego dnia reklamodawca ustawiając CPC = 1 PLN wstawia do systemu reklamę o CPC wyrażonym w dolarach wartym 0,33$.

Może i takie teoretyczne rozważania mają sens ekonomiczny i są jak najbardziej logiczne, ale według nie mają żadnego potwierdzenia w praktyce. W ciągu ostatnich lat cena dolara spadała od 4 zł do 2 zł i znów wzrosłą do 3 zł, a w tym czasie średnia cena z klik CPC wyrażona w USD jest na równej prostej malejącej (pomijając oczywiście drobne fluktuacje sezonowe). Długookresowa średnia CPC wyrażona w USD nie ma praktycznie ŻADNEGO powiązania z aktualnym kursem PLN/USD. Według teorii Lisa, gdy dolar jest drogi to CPC wyrażone w dolarach powinno być małe, gdy cena dolara spada, to CPC wyrażone w dolarach powinno rosnąć, by CPC wyrażone w PLN było stałe. W związku z tym mam pytanie. Czy zaoberwowaliście jakiś drastyczny wzrost stawek za klik (CPC wyrażone w dolarach), gdy dolar był ekstremalnie tani? Ja bynajmniej tego nie zaobserwowałem. Cena PLN/USD sobie, a średnie stawiki za klik wyrażone w USD sobie, czyli ciągle i systematycznie spadają, prawie nie zależąc od tego jaka jest ich realna wartość w PLN.

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Może i takie teoretyczne rozważania mają sens ekonomiczny i są jak najbardziej logiczne, ale według nie mają żadnego potwierdzenia w praktyce.

Trudno potwierdzać takie dane w oparciu o wynik dla jednego konta, na który może mieć wpływ na przykład Smart Pricing, zmiana profilu prowadzonych stron, itd.

Rozważania Kaviorku skończą się jak wszystkim Adsensowiczom podskoczą trochę stawki

tak będzie :D

Bankowości i finansów bym akurat do tego nie mieszał,

Tomen dlaczego , to są te same prawidła i mechanizmy , to tak jakbyś pytał co ma ilość opadów deszczu rocznie do ceny zboża np. uwierz mi ma dużo

obroniłem tytuł magistra na wrocławskiej ekonomii

AE Kraków kłania się

Planują kampanie kto? Bo nie rozumiem. Amerykanie planują w dolarach, Polacy planują w PLN, a Niemcy w Euro.

chodzi mi tylko o polski rynek , i polskojęzyczną reklamę , uznałem że większość polskich reklamy i kampanii jest szacowana w PLN ( wiadome nie wszystkie )

Nadal uważam, że to nie ma wpływu na nasze zarobki, ponieważ, jak napisał wyżej Lis,

debata toczy sie głownie o to że stawki za kliki liczone w $ spadają , także na samą stawkę za klik liczoną w $ ma wpływ , im dolar mocniejszy tym stawki w ads na PL mniejsze będą , co nie oznacza że po przeliczeniu na PLN nie zarobimy podobnie

Nie do końca zrozumiałem ostatnią część zdania, niemniej jednak chciałem zapytać skąd taka teza

sprawa wygląda tak , dolar poleciał u nas ponieważ duża cześć inwestorów wycofała swoje aktywa z polski , co sprawiło że PLN stało się mniej atrakcyjną walutą , do puki zachodni kapitał nie poczuje się bezpieczniej nie ma szans na powrót jego do polski , a stanie się to dopiero po tym jak sytuacja ustabilizuje się u największych graczy , z tego co wiem to system bankowości w Polsce o dziwo trzyma się bardzo dobrze w porównaniu z innymi krajami , także nasza sytuacja wewnętrzna nie ma tu za bardzo wpływu na to