Skocz do zawartości

Czy to kryzys dotarł już do AdSense?

mbuczek

Rekomendowane odpowiedzi

Kryzys kryzysem, ale stawki zaczęły maleć znacznie wcześniej.

Na jednym zagranicznym forum które czytam padła propozycja by wysyłać listy do google z protestem przeciwko obniżaniu stawek i podniesieniu obecnych. Przecież to w końcu my tworzymy strony i tylko dzięki nam istnienie google i adsense jest możliwe.

Co o tym myślicie?

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pisałem o tym w innym temacie, gdzie wstępnie oszacowano problem jako, że wpadłeś w coś tam, co tymczasowo obniża stawki za klika. Pomimo iż poczekałem ok 2 miesięcy, usunąłem reklamy ze stron które rzekomo mogły nie przynosić konwersji, KIBEL jest jaki BYŁ i nic się nie zmienia.

Porównałem po raz kolejny staty za listopad '07, grudzień '07 i styczeń '08. Od listopada '08 stawki zaczęły spadać o ok. 30-40%/dzień, w grudniu było to już ponad 60%/dzień. Pomimo iż listopad '08, grudzień '08 i styczeń '09 przyniosły od 10 do 20% więcej wyświetleń :

zyski w porównaniu z listopadem, grudniem '07 i styczniem '08 spadły o 50-60%.

Tematyka różna, lecz w żaden sposób nie powiązania z tematyką, która najbardziej cieszy najmłodszych & młodych użytkowników internetu.

od października ubiegłego roku średnio na kanałach zarobki za kliknięcia spadły mi o 13% (nie wkliczając w to okresu świątecznego i tematyki prezentów).

Ogólnie zyski ze stron rosną z miesiąca na miesiąc (większa oglądalność), ale zastanawia mnie jeden fakt:

Czy spadek eCPM może mieć związek z tym, że strony rozrastają się dzięki użytkownikom serwisów (np komentarze do artykułów, prowadzone liczne dyskuje, czasami nie na temat), obniżeniem jakości-treści ?

Może ten wątek pomoże innym użytkownikom i niekoniecznie jest to objawem "kryzysu".

tragedia ! kryzys dopadl i mnie :)

nie ma co tutaj wypisywac apeluje uzytkowników o solidaryzacje i wyrobienie nowej marki reklam

reklamy na początek po 10 gr aby nałapać trochę stałych klientów z biegiem czasu rynek się rozkręci i nie będziemy uzależnieni od giganta

gdy będziemy umieszczać na stronie w dziale reklama informacje jak sie zarejestrować i jak korzystać z naszego systemu płatnych reklam wiele firm z polskiego rynku zdecyduje się korzystać z reklam na naszych stronach !

Przede wszystkim zależy od speców od systemów którzy by potrafili jakiś w miarę prosty i uczciwy system do reklam.

Ad kontekst zabiera nam polowe tego co powinniśmy dostać tak jak w przypadku Domów mediowych na billboardach dlatego możemy ich klientów rownież zgarnąć przy tak niskich stawkach !

Jeżeli tylko na tym forum jest 100 właścicieli stron z średnim zasięgiem 100 000 tys / miesiąc jesteśmy w stanie stworzyć coś co przyniesie sensowny dochód. A gdy do naszej akcji stop-adsense.pl przyłaczą się inni to i polscy reklamodawcy przestaną sie reklamować w adwords.

Po co zaśmiecać stronę reklamami googla które tak naprawdę nic nie zarabiają, pokażmy że polacy nie nooby i swój kontekst mają !

Zamiast narzekać na kryzys należy działać :)

Zrobiłem mały test na nasycenie strony słowami kluczowymi sugerowanymi na Search-based Keyword

Co prawda takich wyników nie osiągnąłem jakie sugerowała strona (w sumie nawet sie ich nie spodziewałem :P) ale jestem poniekąd zadowolony. Tematyka strony jest wg. mnie kiepska (doładowania, zasilenia telefonów), wczesniej były kliki za "poniżej 1 centa", a teraz:

Stawki za kliknięcie: ~0,04$ (czyli około 12 groszy)

CTR: ~5%

Czas trwania testu: 1 miesiąc

Konto: "nowe", w sensie nie używane wcześniej na większa skale = czyste, bez żadnych ograniczeń zarobkowych

Domena: "nowa", j.w.

Porównanie z miesiącem wcześniejszym: różnica ponad 150% w zarobkach, przy podobnej ilości wyświetleń, CTR, ustawieniu reklam itp.

Wynik: pozytywny

Morał: pora wziąć się za lepiej płatne kategorie.

* oczywiście to wszystko jest oparte o bardzo krótki test, 1 miesiąc to zdecydowanie za mało, żeby wyciągać jakieś 100% wnioski i inwestować teraz wszystko w tę metodę, jednak jest to pewna wskazówka, że może nasze strony opierają się o 'słabe słowa kluczowe' i trzeba je podrasować?

** oczywiście ktoś może zarzucić, że ludzie nie wykupowali reklamy w grudniu, a dopiero w styczniu ruszyli i stad ta roznica, jednak w listopadzie było tak samo cienko jak w grudniu. Swoja droga, mysle, ze firmy zajmujace sie taką tematyka (doładowania, zasilenia) raczej maja kasa, szczegolnie w okresie swiat, nowego roku, kiedy ilosc wyslanych smsów i polaczen byla kilka/kilkanascie razy wieksza niz w normalne miesiace

Konto: "nowe", w sensie nie używane wcześniej na większa skale = czyste, bez żadnych ograniczeń zarobkowych

Morał: pora wziąć się za lepiej płatne kategorie.

Morał z tego taki, że nowe konta zawsze miały wyższe stawki na początku i spadek zaczynał się w drugim/trzecim miesiącu.

Darmowe forum - załóż własne forum za darmo!

Całkiem możliwe, nigdy jednak sam u siebie tego nie stwierdziłem (nie testowałem), a kiedy jeszcze byly polecenia adsense mialem dostep do naprawde sporej liczby kont, szkoda, ze teraz nie mam wgladu ;/

P.S. to konto zalozone było ok 2 lata temu, jednak bylo malo uzywane

no kibel jest i stawki po 1 c staja sie norma nie tylko na rynku polskim

Google sobie samo to ustala ile im do lazpy wejdzie ale te 1cent to minimum a ile biora dla sebie to juz inna sprawa

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności