Skocz do zawartości

Teoria spisku czyli Google

Xann

Rekomendowane odpowiedzi

Google i tak to wszystkie wie co mi przekazuje w tych statystykach, tyle że dzięki tym statystykom tymi informacjami dzieli się z nami.

Taki mądrala i tak mało wie ??;)

Po zainstalowaniu statystyk wie jakieś 2 razy więcej ;)

Ale jakie to są dane? Czy ktoś zrobił konwersję?

Google i tak wie ile wyświetleń ma nasza strona, z jakich keywordsów nas odwiedzają itd więc nie widzę powodu aby miał te dane ukrywać przed google a tym bardziej nie widzę powodu abym te dane miał dawać innej firmie instalując inne produkty.

Są narzędzia innych firm ale gdy lepsze narzędzia i darmowe oferuję google to na razie nie widzę powodów aby z nich nie korzystać.

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Pytałem skąd masz info, że google nie przynosi zysku, bo za rok 2007 ich zysk wyniosł 3 miliardy 77milionów $.

https://uranos.cto.us.edu.pl/~sknrk/wanczyk...OG_16.05sr..pdf

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

mam rozumieć ze google zarobiło 16 mil dolarów

Nie, obrazek ilustruje jedynie na czym google zarabia, czyli 97% przychodu pochodzi z reklam.

Kwotowo jest to 16 094 646 * 1000 = 16 094 646 000 za trzy kwartały roku 2008.

Ale jak wiadomo przychód to nic, liczy się dochód. A dochód za te trzy kwartały wyniósł 3 844 416 000 dolców:

dochod.jpg

Źródło: https://investor.google.com/releases/2008Q3...e_earnings.html

Edyta: Gwoli ścisłości. W tabelach liczby przedstawiane są w tysiącach. Dochód = zysk. Te 3 miliardy nie uwzględniają ostatniego kwartału 2008, czyli trzeba by jeszcze z co najmniej miliard doliczyć, żeby szacunkowo określić dochód za 2008 rok.

może inaczej zapytam dlaczego microsoft nie stworzył takiej wyszukiwarki ??? dlaczego Google jest jedyna ogólną światową wyszukiwarką i żadna inna firma się nie podjęła tego zeby stworzyć druga ogolno światową wyszukiwarkę ???

Może dlatego, że nie we wszystkim można być najlepszym? Microsoft jest pionierem wśród producentów systemów operacyjnych, a Google jest bezkonkurencyjne w wyszukiwarkach internetowych. Microsoft nie jest mocny jeśli chodzi o produkty internetowe. Zaczyna przegrywać ze wszystkimi po kolei. Nawet Internet Explorer sukcesywnie traci na popularności.

Poza tym MS walczy na dwa fronty, bo drugim, równie mocnym rywalem jest przecież Apple, z którym konkurowanie stawia sobie za cel honorowy, kopiując chyba każdy produkt firmy Jobsa. W sumie to dwa fronty to jeszcze nie wszystkie, bo przypomniało mi się o Xbox...

Ja czasem zastanawiam się natomiast nad fenomenem o2 i wrzuty, - hostują wszystko co tylko się da i do tej pory nie mieli policji na karku. Zwykły użytkownik to za stronę z linkami do plików dostanie wezwanie do sądu, a tutaj...

Już wspominałem o tym w innym temacie, ale jakoś nikt nie skomentował. Bo ten fenomen jeszcze bardziej zastanawia mnie w przypadku stron takich jak torrenty.org, peb.pl, ajo.pl, precyl.pl i podobnych... Wrzuta.pl, tak samo jak Patrz.pl, YouTube czy RapidShare świadczą jedynie usługi hostingowe i na pewno w swoich regulaminach mają zapisy o zakazie wrzucania plików chronionych prawem autorskim i tym samym zrzucają z siebie odpowiedzialność. Natomiast wymienione przeze mnie serwisy właściwie istnieją tylko po to by umożliwiać użytkownikom piracenie.

W przypadku serwisów z napisami też zaistniała przecież dziwna wybiórczość. Napisy.org zostały zamknięte, a Napisy.info i Napisy24.pl (które przejęły bazę napisów po .org) działają do dzisiaj.

Co do Google. Ostatnio wyczytałem, że inwestują w technologie w ogóle nie związane z internetem (genetyka, badania kosmiczne), więc podejrzewam, że kasy mają więcej niż im potrzeba...

Male Ot, Graduatte zamykaja strony tych, ktorzy nie maja woli walki i nie sa w stanie narobic szumu. Gdyby zamknieto wrzute, napisy.org i im podobne, wybroniliby sie, dajac tym mniejszym bron prawna do reki

EOT

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

Wrzuta.pl, tak samo jak Patrz.pl, YouTube czy RapidShare świadczą jedynie usługi hostingowe i na pewno w swoich regulaminach mają zapisy o zakazie wrzucania plików chronionych prawem autorskim i tym samym zrzucają z siebie odpowiedzialność.

Wiesz, w regulaminie można wszystko napisać - papier wszystko przyjmie... Ale zapisy muszą być zgodne z obowiązującym prawem.

Rapidshare jest hostingiem, ponieważ sam z siebie nie rozpowszechnia uploadowanych plików. Natomiast wrzuta.pl robi to pełną gębą - wchodzi na stronę główną i masz najnowsze, popularne, etc.

Co do youtube to opierają się na tzw. Fair Use Doctrine - prawie amerykańskim pozwalającym rozpowszechniać fragmenty utworów objętych prawem autorskim... Szkoda tylko, że w polskim prawie nic takiego nie ma :D

Wszystko to można podsumować w prosty sposób: jak masz kasę (na prawników) to możesz dużo, jak nie nawet nie próbuj.

Zdajesz dziwne pytania :D ?

jeżeli wy nie potraficie obliczyć kosztów jakie Google ponosi i uważacie że zysk jest wiekszy od tych kosztów to chyba zadałem za trudne pytanie

nikt nie potrafi obliczyć po za księgowymi googla.

może inaczej zapytam dlaczego microsoft nie stworzył takiej wyszukiwarki ???

Jak to nie ? live.com

żadna inna firma się nie podjęła tego zeby stworzyć druga ogolno światową wyszukiwarkę ???

Jak to żadna ? podjeło sie tego zadania chyba z 1000 firm, a że udało się jednej ;) ..

mam rozumieć ze google zarobiło 16 mil dolarów a Wikipedia mało co by nie znikła gdyby nie zastrzyk 6 mil dolarów na jej utrzymanie ???? taka Wikipedia to jest jedna zakładka w Google i wciąga 6 mil dolców rocznie to taki kolos jak Google musi wciągać z 100 razy więcej a zarabia tylko 16 mil dolarów ???? No to niczego nie kumam
Nie myl zysków z obrotami i miliardów z milionami

reasumując :D

Google to samarytanin rozdający wszysko gratis przez nikogo nie sponsorowany , zarabiający miliardy (a może i więcej kto to zliczy) dolarów na reklamie walczy z SWL (np e-weblink zarabiającym miesięcznie ok 6 tys PLN ) no nie powiem jestem pod wrażeniem ;)

Marketing internetowy dla firm

np e-weblink zarabiającym miesięcznie ok 6 tys PLN ) no nie powiem jestem pod wrażeniem

slusznie

u Xanna da sie to ocenic po kontach pro ale nie myl czystego zarobku z dochodem.....

a u Google to jedna wielka tajemnica, czasami sie cos tam pojawia bo to spolka akcyjna i musi publikowac kwartlane wyniki takze cos tam zawsze jest wiadomo

Używaj Cuilla i Hakii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności