Skocz do zawartości

Jak walczyc z tymi co blokują reklamy ?

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

NoScript pozwala blokować (a dokładniej odblokowywać) skrypty JS pochodzące tylko z wybranych serwerów. W ten sposób można odblokować skrypty odpowiedzialne np. za menu (one są zazwyczaj hostowane na serwerze strony), a pozostawić zablokowane adserwery.

Poza tym jest jeszcze FlashBlock - blokuje on tylko animacje flash, więc nawet jak wyskoczy jakiś popup to jego zawartość jest zablokowana (jest tam tylko ikonka pozwalająca na pokazanie tego konkretnego flasha). No i zazwyczaj jest tam też "X" do zamknięcia tego popupa.

Przerzuć się lepiej na reklamy które nie są natarczywe dla użytkowników witryny - jak ktoś blokuje to będzie blokował nadal, a stosując triki mające na celu wymuszenie ich odblokowania prędzej go zachęcisz do zamknięcia strony niż odblokowania reklam.

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zastanawia mnie czy wogole to można w jakiś sposób zablokować blokowanie reklam bo narzędzia do blokowania reklam działają w przestrzeni użytkownika. Troche tego oprogramowania stworzono.

https://userstyles.org/ - modyfikuje style na stronie zanim jeszcze zostanie wczytana, nie używa JS

https://www.greasespot.net/ - kod JS który jest w stanie zmodyfikować wszystko na stronie wyglad i content

https://adblockplus.org/ - ukrywanie elementów strony nie używa JS

Coraz więcej tego, ciekawe czy są rozwiązania kontr ofensywne ?

Adblok nie blokuje wszystkich JS chociaż można go tak ustawić , adblock blokuje elementy strony posiadające odpowiedni atrybut cechę itp.

MMP

Przecież wykrywanie jest banalnie proste, wystarczy sprawdzić czy zew. arkusz JS został załadowany.

a jak ktos zablokuje sprawdzanie tego zewnetrznego arkusza to juz zabezpieczenie rozwalone ?

Maximus Marius, zablokować można jedynie przez wyłączenie JS, a wtedy nic się nie pojawi.

Chyba że nagle adblockery będą wyszukiwać operacji sprawdzających czy reklama jest zablokowana i je blokować ;)

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Wydaje mi się ze życie blokerom by utrudniła:

- reklama nie oparta na popupie a jedynie na topowym divie

- do wyświetlania użyty nie znacznik div ale ul, div, p, czy span

- style nie władowywane do css ale jako style inline

- tagi bez znaczników id i class

- treści serwowane z losowych adresów

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

Maximus Marius, zablokować można jedynie przez wyłączenie JS, a wtedy nic się nie pojawi.

Chyba że nagle adblockery będą wyszukiwać operacji sprawdzających czy reklama jest zablokowana i je blokować ;)

to chyba naturalna kolej rzeczy , jeszcze sie nie spotkałem ze stroną która blokuje dostep dla tych co blokują reklamy

ale jeżeli zabezpieczenie było by oparte na JS to najprosciej było by przed wykonaniem JS wykasowanie zabezpieczenia.

Wydaje mi się ze życie blokerom by utrudniła:

- reklama nie oparta na popupie a jedynie na topowym divie

- do wyświetlania użyty nie znacznik div ale ul, div, p, czy span

- style nie władowywane do css ale jako style inline

- tagi bez znaczników id i class

- treści serwowane z losowych adresów

Popupy to są blokowane przez wszystkie przegladarki chyba domyslnie bo już dawno nie widziałem popupa

A co za różnica jak sie nazywa element ?

Nie widze roznicy w ładowaniu CSS zewnetrznie czy tez inline.

Do tagu bez ID i CLASS tak samo łatwo sie dostac jak do nazwanych przez DOM dokumentu.

Czekam na lepsze propozycje

Może trochę sprecyzuję, na czym polega problem z użytkownikami, którzy blokują reklamy.

A więc zaczęło się to w czasach kiedy rządziło IE6, i kiedy radość przeglądania stron skutecznie zakłócały Pop-upy, pływające bannery itp. głownie na stronach popularnych portali, typu onet, wp, interia, o2 - co chwile pojawiał się wstrętny pop-up.

Po woli zaczęło to wiele osób wkurzać, dzięki temu za sprawą naturalnej szerokiej fali reklamy szeptanej na popularności zyskał Firefox oraz Adblock. Z czasem Adblock ewoluował, stawał się coraz bardziej skuteczny, pojawiały się coraz to skuteczniejsze listy filtrów.

Dotychczasowe zastosowanie, czyli blokowanie pop-upów zmieniło się w automatyczne blokowanie wszystkiego co płatne, głównie za sprawą gotowych list filtrów, które zawierają także reklamy kontekstowe i nieinwazyjne.

W tej chwili większość osób nie blokuje już nachalnych i denerwujących reklam - robi to samo aktualizująca się lista filtrów, która blokuje wszystkie reklamy, tłumacząc sobie, że i tak nie oglądają reklam, itd, można też poszpanować przed znajomym.

To właśnie jest cały problem dzisiejszego adblocka - ludzie nie blokują tylko tych złośliwych reklam, lecz "wybierają 1 kliknięciem listę, która blokuje wszystko jak leci.

Jeżeli chodzi o rzeczy typu userstyles, flashblock itp, to prawda jest taka, że to margines marginesu, mniej-więcej tyle % ilu użytkowników linuksa, [żart] a jak wiadomo z nimi jest jak z Yeti, dużo o nich słychać, a prawie nikt ich nie widział [/żart - wiem że słaby]

Jeżeli chodzi o Adblocka, to istnieje skrypt, który go wykrywa, ale problem z tym, że nikt nie wie, co z takim użytkownikiem zrobić - blokada strony nie pomoże, opłata raczej też nie go nie przyciągnie, jedyny niemal pewny skutek to wywołanie odrazy do naszej strony.

To właśnie jest cały problem dzisiejszego adblocka - ludzie nie blokują tylko tych złośliwych reklam, lecz "wybierają 1 kliknięciem listę, która blokuje wszystko jak leci.
Być może tak robi większość, jednak czasami jedynie dzięki blokowaniu reklam mogę poruszać się po stronach blokując reklamy zasłaniające menu.

https://img168.imageshack.us/img168/4696/zrzut721le9.png (menu: Start)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

> ale jeżeli zabezpieczenie było by oparte na JS to najprosciej było by przed wykonaniem JS wykasowanie zabezpieczenia.

Przy użyciu obecnych technologii jest to praktycznie nie możliwe, jedynym rozwiązaniem jest wyłączyć całkowicie obsługę JS ale wtedy nic już nie można zrobić.

--

Irek, "klasyczne menu" ;)

Albo coś jest możliwe albo nie , według mnie jest możliwe ale na razie nikt aż tak zaawansowanych metod nie stosuje.

Aby przeglądarka dostała inny kod niz serwuje serwer wystarczy np. to https://www.privoxy.org/ działa z wszystkimi przeglądarkami.

Można też zrobić to na poziomie przeglądarki albo systemu operacyjnego. (Dodatkowy DLL w systemie windows i po ptakach)

A ciekawym czy ktoś mierzy poziom ludzi jaka blokuje reklamy ?

Co bedzie jak wszyscy zaczną blokować ?

> Albo coś jest możliwe albo nie , według mnie jest możliwe ale na razie nikt aż tak zaawansowanych metod nie stosuje.

Wszystko jest możliwe, kwestia poświęconego czasu na analizę problemu.

Możliwość blokowania blokera reklam za pomocą wycinania kodów JS jest wg. mnie bezcelowe. Z tego względu że jedną operację można zapisać w nieskończonej ilości sposobów. Można by blokować konkretne operacje, ale wymagało by to stworzenia nowych silników JS, a bodajże nawet FF ze swoimi pluginami nie daje możliwości sterowania silnikami renderującymi.

Szukałem pluginu do WP przez Google, wpadłem na stronę, dostałem przekierowanie na informację, że strona zarabia dzięki reklamom i zostałem poproszony o odblokowanie. Odblokowałem i zostawiłem, bo reklama nie była nachalna.

Jak dla mnie świetny sposób.

Ostatni post na blogu - Po co Ci katalog stron?

if.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności