Skocz do zawartości

Jak walczyc z tymi co blokują reklamy ?

Maximus Marius

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A ciekawym czy ktoś mierzy poziom ludzi jaka blokuje reklamy ?

Co bedzie jak wszyscy zaczną blokować ?

1. Pewnie jakiś mały procent. Stawiałbym na max 5%.

2. Zmienią się zasady wyświetlania reklam lub opłat za dostęp do wybranej części serwisu. Akcja - reakcja.

Pyszny Precel | Katalog stron

Ranking polskich firm hostingowych - dodaj hosting, zaopiniuj lub oceń

Jak walczyc z tymi co blokują reklamy ?

Jest jedno wręcz genialne rozwiązanie: umieszczać takie reklamy, które nie przeszkadzają i w takich miejscach, żeby nie przeszkadzały.

Kiedyś na jakiejś prezentacji promocyjnej Onetu główny marketingowiec tego portalu mówił, że najskuteczniejsze reklamy to te agresywne. Co prawda nie sprecyzował w czym one są najskuteczniejsze, ale chyba chodziło mu o zniechęcanie internautów do firmy i/lub produktu i/lub portalu. Tak przynajmniej ja, jako target reaguję na te reklamy.

No i tak, pewni swego, pseudospecjaliści od marketingu w tym kraju tkwią w swoim przekonaniu, opierając się na statystykach kliknięć w formy reklamowe. A prawda jest taka, że layery mają tylko dlatego większy współczynnik klikalności, bo użytkownik nie zawsze trafi w X! Mnie się też to zdarza, ale nowo otwarte okno przeglądarki zamykam jeszcze zanim cokolwiek się wyświetli na białym tle, a drugie klikniecie w X jest już celne. Czasami zdarza się, że nawet to kliknięcie w X nie zamyka reklamy. To jest oczywiście błąd i trzeba powiadomić wydawcę, ale kto się tym przejmie?!

Szlag mnie trafia szczególnie w przypadku reklam z dźwiękiem. Dosłownie, bo te reklamy autentycznie straszą. Nie wiem dlaczego, ale zawsze są 4x głośniejsze od mojego normalnego poziomu głośności na kompie. Często zresztą są tak umiejscowione, że ja słyszę dźwięk, ale nie wiem skąd leci, toteż nie prędko znajduje przycisk, o którym myślę podczas każdego ułamka sekundy słuchania reklamy - STOP.

Swego czasu na Gazeta.pl była kampania organizacji WWF, a chodziło o przekazanie 1% z podatku na ratowanie rysiów. To był billboard z filmikiem i dźwiękiem, no a filmik zawsze uruchamiał się samoistnie. Reklamę z filmikiem i dźwiękiem widziałem kilkanaście razy dziennie, niemal przy każdym wyświetleniu strony w portalu i za każdym razem musiałem wciskać STOP. Któregoś dnia nie wytrzymałem i napisałem maila do WWF. W kulturalny, ale dosadny sposób napisałem, że pomysł agresywnej reklamy jest debilny i że znienawidziłem rysie. Nie wiem czy to przypadek, czy może efekt tego maila (+może wielu innych maili), ale następnego dnia filmik uruchamiał się... bez dźwięku.

Nie mam na przykład nic przeciwko billboardom, ale jak przy którymś widzę X, co sugeruje, że zaraz on mi zacznie przed oczami pływać, klikam w to X jeszcze zanim on ruszy się z miejsca.

I żeby było jasne: nigdy nie blokowałem reklam, nigdy nie miałem zainstalowanych żadnych dodatkowych wtyczek. Nie widzę, jedynie pop-upów blokowanych automatycznie przez standardową wersję Firefoxa, więc proszę nie myśleć, że należę do tej grupy użytkowników, którzy uważają każdą reklamę za zło.

I na koniec: Maximus Marius, jeśli Ty mając na celu zwiększenie zarobków chcesz walczyć z tymi, którzy blokują reklamy, zamiast starać się o zwiększenie popularności swojej strony, no to gratuluję.

Najpierw pomyśl, co w ogóle spowodowało, że powstało coś takiego jak AdBlocker i dlaczego ludzie po to sięgają. Wtedy zrozumiesz, jak należy z tym walczyć.

@Xann myslałem o badaniach opartych na ankietach

1. ludzie lubią mieć wybór

2. równie dobrze mogę Ci zadać pytanie jak walczyć z tymi co nie chcą zainstalować SWL'a

Wiem ze całe grono z nas tez utrzymuje się z sprzedaży reklam ale drugie gronno nie nawidzi już tych reklam ktore wyskasują ci co chwile jak np czytasz wp.pl czy też onet

Życie

Marketing internetowy dla firm

1. ludzie lubią mieć wybór

Ja kiedyś wybrałem że na kompie w pracy nie będę instalował pluginów do blokowania reklam, bo odwiedzam tam głównie strony przeznaczone dla programistów. Po jakimś czasie niestety trafiłem na stronę gdzie flash wstawiony obok tekstu migał tak mocno że nie dawało się spokojnie czytać (a zwykle udawało mi się te reklamy ignorować) - dzięki jednej takiej reklamie zainstalowałem FlashBlocka. Parę miesięcy później dzięki innej stronie zdecydowałem się na instalację NoScripta.

W domu natomiast nie byłem już tak cierpliwy - wspomniane dwa dodatki do FF zainstalowałem już dużo wcześniej, bo za dużo jest tego badziewia na stronach które odwiedzam.

2. równie dobrze mogę Ci zadać pytanie jak walczyć z tymi co nie chcą zainstalować SWL'a

Jak przez główne wejście się nie da to może poszukaj jakiegoś bocznego wejścia? (nie mówię tutaj o hakowaniu serwerów, tylko o przedstawieniu innych możliwości).

Polecam moje pluginy do WordPress'a: WyPiekacz, Meta SEO Pack, User Locker, Google Integration Toolkit i wiele innych :)

Poradnik Webmastera ‰ Ostatnio na blogu:

PoradnikWebmastera-Blog.1.gif

Moim zdaniem gdyby większość reklam była by w formie adsensa takie nieinwazyjne i nie nachalne to by nie powstawało oprogramowanie typu adblock, nocript

Aplikacje internetowe, systemy wspomagające SEO, programy pod Windows i Linux, info na https://shad.net.pl - dopisz się do Katalogu Firm

Wypowiadam się jako potencjalny odbiorca reklam (ale i człowiek mający sporą styczność z reklamą)

Reklamy ZBYT agresywne odstraszają. Za wielkie i/lub za długie (full screeen!) z dzwiękiem (1 w nocy, spokojnie oglądam strony słuchając cichej muzyki - nagle PROMOCJA!:)!!! - rodzina wstaje zbudzona, a ja więcej strony nie oglądam). Także te, które aktywują się "bez mojej zamierzonej wiedzy/zgody" - np. przez przypadkowe przejechanie kursorem myszki ponad nimi. IMO najlepszą metodą od strony długotrwałej reklamy jest np. bardzo charakterystyczna ikona/symbol/grafika z logo umieszczany w dosyć stałym miejscu ekranu, na WSZYSTKICH stronach w podobnej lokalizji. Do tego co jakiś czas dodawana jest CZASOWO grafika uzupełniająca dotycząca okazji, promocji itp. Właśnie ta ZMIANA instotnego i znanego nam elementu strony przyciągnie trwalej nasze zainteresowanie.

P.S. Pomysł z pytaniem o reklamy BARDZO mi się podoba. Nawet, jak by co miesiąc pytał, czy może właczyć reklamę na tej stronie, to bym jako odbiorca czuł się komfortowo. :lol:

-

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności