Skocz do zawartości

Będzie ewolucja w SWL - zapraszam do testów

WhiteHatSEO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów,

Chcielibyśmy poinformować, że nasz zespół kończy prace nad nowym systemem reklamy kontekstowej, w pełni tego słowa znaczeniu, wspomagającym pozycjonowanie w wyszukiwarkach. Nie będzie to może system rewolucyjny, jak u szanownej Konkurencji, ale ewolucyjny, odpowiadający na dzisiejsze potrzeby pozycjonerów i biorący pod uwagę ostatnie działania moderatorów i samozwańczych "moderatorów" google. Ponieważ nie istnieje i zapewne nie będzie istniał żaden system dający w pełni ochronę przed nieuczciwą konkurencją oraz subiektywną oceną google - my staraliśmy się już w fazie projektowania systemu zminimalizować ryzyko "namierzenia" systemu i zapewnić mu jakościowo najwyższą skuteczność.

Założenia systemu:

- hybryda systemu rotacyjno-stałego, z elastycznym ustawianiem parametrów i ilości wyświetlania linków stałych oraz rotacyjnych. Ze względu na ilość odnośników systemowych wyświetlanych na dodanych stronach (od 7 do 10) nie przewidujemy możliwości koegzystencji innych systemów rotacyjnych na dodanych stronach.

- każdy wpis stały pojawiający się w systemie będzie automatycznie linkowany systemem dodawarki do katalogów, na wzór seoaddera, w ustawianym w panelu tempie. Dodawarka nie jest opcją płatną a korzystanie nie wymaga oddawania punktów systemowych, choć można z niej całkowicie zrezygnować.

- możliwość rozrzucenia linków systemowych po treści serwisu, nie tylko w stopce, i rozdzielenia ich na pojedyńcze anchory z powiązaniem kontekstowym strony. Przyznaję, że to rozwiązanie wymagało od nas największej mobilizacji i rozwiązania problemów nieznanych u dotychczasowej konkurencji. Kontekstowe nie oznacza w tym przypadku wyłącznie kategorie tematyczne stron zaplecza (to również jest w systemie), ale badanie tematyki stron zaplecza po anchorach prowadzących.

- algorytm bierze pod uwagę PR strony głównej zaplecza oraz kilkunastu podstron najwyżej zaindeksowanych w google, wiek domeny oraz ilość zaindeksowanych podstron nie będących w supplemental index. Unikalna metoda zapewne zostanie przez jednego ze współwłaścicieli systemu opatentowana.

- kontekstowość systemu / kategoryzacja domen będących w systemie ze względu na tematykę. Tu mogę ujawnić, że 2 pozyskanych partnerów dysponuje rozbudowanym zapleczem o tematyce turystycznej oraz agd, rtv i już na starcie systemu w tych segmentach dysponujemy ok. 400 serwisów tematycznych (z puli ok. 1700 serwisów będących już w systemie).

- rozwijamy moduł tzw. presell page inkludowany do serwisów zaplecza jako podstrona tematyczna. Tu również wspomagany dodawarką do katalogów. Uruchomienie przewidujemy na początek lutego.

- wiele innych, mniej lub bardziej nowatorskich rozwiązań, nie mających do tej pory odpowiednika u Konkurencji ;-)

Ze względu na zaawansowane rozwiązania techniczne, zainwestowane poważne pieniądze oraz infrastrukturę technologiczną właściciele systemu zastrzegają sobie prawo do pobierania prowizji w wysokości max. 10% punktów będących w systemie. Próg 10% nie zostanie przekroczony - nie jesteśmy pazerni, chcemy być skuteczni.

Pracujemy na efektywnym systemem programu partnerskiego mającym zadowolić wszystkich użytkowników, jednak to odległa sprawa, powiedzmy kilka miesięcy, nie szybciej.

Obecnie w systemie jest zaplecze 4 firm pozycjonujących oraz kilku osób prywatnych zaangażowanych w projekt, w ilości ok. 1700 domen (bez subdomen). Dane właściciela i projektantów systemu będą jawne, mogę ujawnić że zostanie do tego celu powołany specjalny podmiot gospodarczy. Z pewnością też zaangażowane firmy i osoby nie będą dla Was niespodzianką - są znani w branży SEO.

Proszę wszystkie osoby zainteresowane testami (w tej fazie pozwolę sobie zopiniować zgłoszenia / osoby zgłaszające przed wysłaniem do właścicieli) o zgłoszenia na PW. A wszelkie sugestie proszę o zamieszczanie w tym podforum.

Bosche znów :D Fajnie to wygląda, zobaczymy jak będzie w praktyce :lol2:

Czy podacie/podasz swoje dane do publicznej wiadomości?

Czy algorytm systemu będzie w jakiś sposób naśladował algorytm google przy punktowaniu stron?

Czy planujecie badanie unikalności treści i moderacje stron? (mam nadzieję że nie wink.gif )

Czy metody zastosowane w systemie zostały/zostaną przetestowane pod kątem pozycjonowania?

E:m

nihil fit sine causa

W odpowiedzi: pełne dane podmiotu obsługującego system będą na stronie w momencie odsłonięcia projektu, kwestia jak szacuję max. kilku tygodni.

Algorytm google nie jest znany, wszyscy opierają się na mniej lub bardziej domysłach lub testach, staraliśmy się wybierać z tego to co jest najefektywniejsze i najbezpieczniejsze dla stron, zarówno linkowanych jak i zaplecza. System został zaprojektowany przez praktyków w SEO, którzy implementowali już podobne rozwiązania na własne potrzeby na mniejszą skalę, a teraz zaprojektowali rzecz dla odbiorcy szerszego.

Unikalność treści nie będzie specjalnie sprawdzana, jak i nie będzie moderacji stron, jednak pewne mechanizmy będą skutecznie uniemożliwiały plagiaty i śmieci w systemie. Wybaczcie, nie jestem w tej fazie upoważniony do ujawniania wszystkich założeń systemu.

Kontekstowość, oprócz kategoryzacji domen, będzie badała anchory prowadzące do domen zaplecza, z uwzględnieniem podstron, subdomen i również na tej podstawie ustalała tematyczność. Np. jeśli dobrze podlinkowany katalog ma kategorie tematyczną "nieruchomości" to tam w pierwszym rzędzie będą zamieszczane odnośniki o tej tematyce.

W otwierającym poście wkradł się błąd - moduł presell page będzie uruchomiony na początku marca, a nie jak błędnie podałem na początku lutego.

Będzie ewolucja w SWL - zapraszam do testów, nowy system stało-rotacyjny

Ewolucja w SWLach już jest od kiedy powstał pierwszy z nich :) Chyba nie o to słowo Ci chodziło........ ;)

Czy ja wiem? Pewne rozwiązania jeszcze z Linkora doskonale spisują się do tej pory i paradoksalnie pewne wdrożenia w "nowoczesnych" systemach ewoluowały niekoniecznie w kierunku skuteczności, lecz "bajerków" ;)

ta...

widać ze kazdy jest rewolucyjny i kazdy ma bajery typu czerwone linki zamiast nudnych standardowych czarnych.. na tym aktualne rewolucje wygladaja..

rewolucje tez w nowych systemach widac w kodzie instalacyjnym.. rewolucyjne sposoby zamiany nazw zmiennych :)

kochany nic nowego rewolucyjnego poza zmianą nazewnictwa sie nie pojawia w tych nowych rewelacyjnych wynalazkach, w tym co wymieniles nie ma zadnych rewolucji/ewolucji.. to wszystko juz zostalo wymyslone..

a 1700 domen (nie subdomen jak podkreslano ) na start - oj pachnie mi to pieknie ;) to dopiero ewolucja :P sie sprawdzi :P

a fragment o skutecznosci innych istniejacych systemow - no comment ..

Pozdr :P

M.

Ewolucja to nie rewolucja! - widzę, że już któraś osoba ma problem ze znaczeniem słów, chętnie pomogę albo proszę spytać Kilę. Celowo chciałem uniknąć tego nazewnictwa, bo się z nim nie zgadzam i jest już podobny temat, a nie ten sam.

Nie chciałbym też przed uruchomieniem systemu robić mu PR, choć mógłbym zapytać gdzie widziałeś działające rozwiązania choćby zbliżone w założeniach do powyższych. Oczywiście chodzi o systemy dla otwartych grup użytkowników. Ale niech będzie, że masz rację...

Chodzi nam o znalezienie betatesterów, a czas pokaże czy pisałem prawdę czy konfabulowałem.

IMHO - nbc.pl - jeśli nie widziałeś, nie komentuj, jeśli rejestrujesz się z nickiem swojego systemu, nie komentuj innych - dbaj o swoją reputację i o reputację produktu który reklamujesz. Jeden spamer na forum wystarczy :)

Ostatnio na blogu:

Tania alternatywa dla xrumera

Rewolucja czy ewolucja - tak czy siak tego typu teksty reklamowe jak widać nie są zbyt dobrze odbierane. Moim zdaniem wystarczyłaby nazwa systemu, krótki opis i zachęcenie do testowania.

Ze względu na ilość odnośników systemowych wyświetlanych na dodanych stronach (od 7 do 10) nie przewidujemy możliwości koegzystencji innych systemów rotacyjnych na dodanych stronach.

Nie wiem czy to dobry pomysł, bo tym bardziej na starcie będziecie potrzebowali aby jak najwięcej osób się zarejestrowało. Jeśli pozycjonerzy są zadowoleni z jednego bądź kilku z obecnych systemów, zapewne większość stron będą mieli podpiętych właśnie do niego/do nich i tylko część zdecyduje się odpiąć je kosztem nowego systemu. Poza tym ograniczenie w liczbie linków moim zdaniem powinno mieć większy rozstrzał.

Kontekstowe nie oznacza w tym przypadku wyłącznie kategorie tematyczne stron zaplecza (to również jest w systemie), ale badanie tematyki stron zaplecza po anchorach prowadzących.

Czy jest to w jakiś sposób powiązane z nasyceniem treści danej podstrony konkretnymi słowami?

z puli ok. 1700 serwisów będących już w systemie

Można wiedzieć ile to IP'ków?

wiele innych, mniej lub bardziej nowatorskich rozwiązań, nie mających do tej pory odpowiednika u Konkurencji

Mógłbyś zdradzić z ilu różnych systemów dotychczas korzystaliście? Mam na myśli wszystkie osoby pracujące przy nowym systemie.

nie będzie moderacji stron, jednak pewne mechanizmy będą skutecznie uniemożliwiały plagiaty i śmieci w systemie

Szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć, że zrobi to za Was automat.

Np. jeśli dobrze podlinkowany katalog ma kategorie tematyczną "nieruchomości" to tam w pierwszym rzędzie będą zamieszczane odnośniki o tej tematyce.

Czy można będzie z góry narzucić, że moje linki mogą się wyświetlać tylko i wyłącznie na powiązanych tematycznie stronach?

piotrostr, zgadzam się z Tobą w 100%. Na reputację systemów w ogromnej mierze wpływa sposób ich promocji oraz wypowiadanie się ich twórców na temat konkurencji.

Lexy: No właśnie nazwa systemu/domeny zbyt wiele zdradziłaby na starcie ;) Na tym etapie zależy nam na kilku-kilkunastu wyselekcjonowanych osobach, które świeżym spojrzeniem, nowymi domenami i własnym doświadczeniem (w różnym stopniu zaawansowania) pomogą nam wyeliminować ewentualne błędy i niedociągnięcia. Nie jest to jeszcze masowy pobór, nie jest to jeszcze reklama.

Nasycenia treści algorytm nie będzie badał, aby to zrobić dobrze potrzeba znacznych mocy a i tak dość łatwo można robota oszukać. System działa pod Google i to ono naznacza kierunek "ewolucji", czy jak to nazwiecie, SWL - badane jest występowanie (i pozycja) konkretnych podstron w SERPach na zadany anchor. Choć pośrednio oczywiście nasycenie słów w treści ma znaczenie na tyle, na ile Google ustawia tematykę strony. Tak w skrócie ;)

Co do IPków i Klas adresowych to musiałbym sprawdzić, ale nie są to zaplecza stawiane na jednym dedyku czy wirtualce. Z chwilą ujawnienia się właścicieli i firm zaangażowanych w projekt obawy dot. wielkości zaplecza i dywersyfikacji IP całkowicie opadną ;)

Co do doświadczeń z SWLami to mogę napisać za siebie: korzystałem z większości polskich i kilku anglojęzycznych, na tyle długo by dość dobrze je poznać. Współtwórcy też mają podobne doświadczenia, jeśli nie większe. W/w nie dotyczy własnych dedykowanych rozwiązań stosowanych z powodzeniem oddłuższego czasu, choć w mniejszej skali, jak już pisałem proponowany system nie wziął się z powietrza, jest sumą doświadczeń praktyków.

W wykrywaniu plagiatów i "śmieci" pomogą nam aktywnie, mam nadzieję, sami użytkownicy, wykorzystując moduł moderacji i tzw. "poczekalni". To dość specyficzny moduł, aktywowany nie jednym zgłoszeniem ale min. 2 w różnym czasie i z różnych kont (z uwzględnieniem stażu usera) - wtedy... No sami zobaczycie. I min. 2 osoby administrujące systemem w trybie 24h..

Założeniem systemu jest, że użytkownik panelu tematycznego decyduje gdzie jego linki lądują. Dotyczy to również funkcjonalności rozdzielania odnośników w contencie strony zaplecza tematycznego. Przy dodaniu stron to tzw. puli ogólnej" w podsystemie rotacyjnym użytkownik nie ma wpływu gdzie jego linki wyświetlają się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności