Skocz do zawartości

Kazali mi to sie zdaje na Wasza ocene

jantar

Rekomendowane odpowiedzi

Beha...

teraz tam jest pliczek WMA 284kb. to nie jest zbyt wiele, ale pod Linuxem tego szumu morza nie slychac. Musi byc dla Linuxa MP3. A ja nie mam czym tego zamienic na MP3 tak aby nie powiekszyc pliku. Nero robi z 284kb ponad 3Mb.

pozdrawiam

www.jantar2005.com

www.jantar2005.com/arkadia

www.jantar2005.com/zielonachata

101k, Breja i Beha...

bardzo Wam dziekuje jak rowniez wszystkim ktorzy mi pomagali i podpowiadali. To ze nie zawsze podaliscie mi podpowiedz na tacy, pomoglo mi sie paru rzeczy nauczyc metoda prob i bledow ale skutecznie. Jeszcze mam cos do przetestowania ale ciagle mi brakuje czasu. Mam tez jeden brzydki element na stronie www.jantar2005.com ale nie moge sobie z nim dac rady, juz sie pogubilem w kodzie strony i css, a to szczegolnie zle wyglada w Firefoxsie. czy ktos moglby jeszcze spojrzec do zrodla i podpowiedziec mi jak to usunac. Tylko ze teraz bardzo prosze podac mi rozwiazanie na tacy bo juz zupelnie sie pogubilem, a walcze z tym juz trzy dni, metoda prob i bledow, bo bez pol litra juz nie daje rady. ;)

PS, czyli tym razem Przed Scriptum.

Poniżej napisałem kilka uwag / sugestii - wszystko w dobrej wierze. Niestety, mam świadomość (wynikającą z praktyki) że mój sposób wypowiedzi czasem brany jest za autorytarny, agresywny, i w ogóle. Staram się jak mogę żeby coś z tym zrobić :^) ale na wypadek gdyby tym razem mi się nie udało - proszę pamiętać. Intencje miałem czyste i dobre

Nero robi z 284kb ponad 3Mb.

A dobry wujek Adam ;-) robi z tego do wyboru

mp3 nizszej jakosci - 163kB

mp3 wyższej jakosci - 327kB

:D

Polecam narzędzie co się nazywa dBpowerAMP.

Co do samej strony, to niestety jak kilka osób zauważyło, działa jak wehikuł czasu :oops: Niestety w stronę przeszłości.

Kilka takich zastrzeżeń co je mam na gorąco:

* flash na górze może oślepić, albo spowodować atak epilepsji ;)

dostosowuje się on do szerokości strony, i u mnie (sxga+, a z nam ludzi co mają - i używają na codzień - nawet 1600x1200) ma on już naprawdę gigantyczny rozmiar. I błyska, lata, skacze... uch, ciężko się skupić nad treścią.

* druga sprawa wynikająca z automatu dostosowującego szerokość strony do szerokości ekranu - to taaaakie dłuuuugie linie tekstu. Cienko się to trochę czyta. Pocieszające jest natomiast, że ustawiając szerokość na sztywno pozbędziesz się dwóch problemów za jednym zamachem ;-)

* czcionka. Miej litość, nie katuj mnie prosze wyboldowanym Times New Roman :oops: Pokazałeś że potrafisz zmienić czcionkę na ludzką - więc wierzę że uda się wygnać tą bezpłciową paskudę, i zatrudnić naprzykład Georgię (jeśli chcesz mieć czcionki szeryfowe). Od razu lepiej się czyta :-)

* kontrasty. Tło musi być tłem, jak już ktoś zauważył, dodam jeszcze że kolor tła z kolorem tekstu nie może się gryźć. To co najmocniej rzucilo mi sie w oczy, to to:

oslepia9tc.jpg,

szczególnie że pokazałeś że potrafisz tak dobrać kolory żeby efektu oślepiania nie było:

ok0jt.jpg

To kwestia zastosowania kolorów znajdujących się "daleko od siebie" na kole kolorów - wtedy na krawędziach następuje efekt takiego jakby migotania. Nieprzyjemny dla oka, i powodujący zmniejszenie czytelności tekstu. Krótko mówiąc -> kontrast tak, wypaczenia nie 8)

* podstrony ... normalnie jest tak, że jak przechodzisz na podstronę, to wszystko wskazuje na to że przez cały czas poruszasz się w obrębie jednego serwisu. Chodzi mi o to, że layout, grafika, typografia - wszystko stanowi całość. Spójną. I odwiedzający dzięki temu nie czuje się oszołomiony, za to przez cały czas wie co się dzieje, dlaczego, i co ma zrobić żeby stało się to czego sobie życzy. Ja przechodząc z https://www.jantar2005.com/ na https://www.jantar2005.com/teresa/ przez chwilę miałem wrażenie że zostałem przekierowany na jakąś inną stronę, a użycie przycisku [powrót] i trafienie na wspomnianą przez kogoś już tutaj stronę z tymi linkami "odnośnik ODNOŚNIK ..." w menu - zgłupiałem. Czyli zamknąłbym te narzekania pisząc że ujednolicenie jest Twoim przyjacielem :-)

i, do kompletu, uwaga która wydaje mi się chyba najistotniejsza ze wszystkich, choć samego designu strony dotyka zaledwie leciutko.

Czemu chowasz ofertę przed odwiedzającym?

Zmniejszyłem sobie okienko do rozmiarów +- xga, i co widzę?

Ano widzę gigantyczną zachętę do dodawania ofert, opis czemu strona jest taka super ;-) linki do księgi gości... i koniec.

Ja tam wiem, że należy użyć kółka w myszce, ale słyszałem wiele razy że przychodzącemu na stronę należy dać w pysk tym, czego szuka, bo jest potencjalnym kretynem który nie umie / nie chce / nie wie jak znaleźć co trzeba jeśli jest schowane. Przemyśl więc zmianę układu strony na taką, w której linki do poszczególnych ofert (może z krótkim opisem?) trafią tam, gdzie będzie je widać od razu po załadowaniu pierwszej strony. Na razie wygląda to tak, jakby na wpisie w księdze gości zależało Ci bardziej niż na zainteresowaniu odwiedzającego ofertą.

Mam nadzieję że wyszła garść konstruktywnych rad, bo mi się to cholera nie zawsze udaje - a nie chciałbym wyjść na krytykanta :oops:

Pozdrawiam życząc 100% obłożenia kwater przez okrągły rok,

AdamD

Dziekuje AdamD.

A dziekuje za wszystko. Za wkonanie na gotowo kawalka mojej roboty z dzwiekiem, za pokazanie wrecz palcem (screeny) przejaskrawionych bledow, za totalna krytyke ale krytyke bardzo konstruktywna, rzeczowa i na poziomie. Pomyslalem sobie takze przy lekturze Twojego posta ze albo masz bardzo duzo czasu, albo jestes nawiedzony i starasz sie naprawiac swiat i ksztaltowac gusta a moze nawet ratowac twarz Polskich Webmasterow, ktorym np. moje wypociny bardzo nadszarpnely reputacje. (z calym szacunkiem)

dBpowerAMP juz sciagnalem i wieczorkiem sie nim pobawie, dzieki za nowa zabawke. :D

wiem ze to smieszne ale paru pojec z Twojego posta nawet nie rozumie. (sxga+, xga) Po kilkukrotnym przeczytaniu domyslam sie ze chodzi pewnie o wielkie rozdzielczosci monitorów choc nie jestem pewien ale takze nie mam pojecia jak te stronki na takich gigantach wygladaja.

Nie rozumie takze skad sie bierze jeszcze stronka z tymi nieszczesnymi odnosnikami. Juz drugi dzien jej nie ma na serwerze. Jednak ja tez mam z tym problem. Od dwoch dni kombinuje ctrl+R, ctrl+F5 i nadal mi komp wyczarowuje albo stara strone albo nowa z jednym albo dwoma elementami ktorych juz nie ma na serwerze. Wukasowalem juz tez tempy i nadal pojawiaja sie "duchy". Generalnie jest tak ze strona jest pod adresem technicznym: https://republika.pl/jantar20051945 a do tego adresu jest przypisana moja domena https://jantar2005.com i obawiam sie ze to wlasnie robi tyle bigosu. Chyba na serwerze sa jakies kopie bezpieczenstwa czy cos. Po jakims czasie moze to zniknie.

Wszystkim bardzo dziekuje za wszystko. Nie bede nikogo specjalnie wyroznial. Jesli kiedykolwiek strona odniesie jakis sukces to bedzie to przede wszystkim Wasza zasluga. Mam nadzieje ze jeszcze moge na Was liczyc, bo nie myslcie sobie ze mi wybiliscie z glowy webmasterke.

Jestem typowym amatorem, ktory nie potrafi ale lubi :twisted:

Drogi kolego, dajesz stronę do oceny wiec oceniamy i nikt Tobie nie dorzuca do pieca! Prezentowana strona jest w klimacie lat 90 w żaden sposób nie odddaje tematyki moża, wakacji... A jeste to tematyka stosunkowo łatwa do prezentacji, a wykonana przez Ciebie praca jest po prostu delikatnie mówiąc bardzo kiepska. Wiec nie obrażaj się bo nie ma powodu, skoro sam nie patrzysz krytycznym okiem to zrobili to inni i tak ocenili jak ocenili.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Czy tak trudno zrobić tematycznie związany top strony? Może, plaża, kąpiący się ludzie, parasole, piasek i już wiadomo o co chodzi, o czym jest serwis.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności