Skocz do zawartości

Problem z geoIP

giker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się poradzić mądrzejszych odemnie w pewnej sprawie.

Z wykorzystaniem bazy geoIP kieruję ludzi z USA i Kanady na stronę dla nich, UK na stronę UK i resztę świata na jeszcze inną. Tutaj jednak pojawia się problem, gdyż pod nazwą domeny zawsze była strona dla UK :/ Jest ona bardzo wysoko rankowana w google, yahoo i msnie na najtrudniejsze z naszych keywordów, teraz niestety wszystkie boty z usa są kierowane gdzie indziej i istnieje ryzyko utraty pozycji na co nie możemy sobie pozwolić, bo straty będą przeogromne - łącznie z moją głową ;)

Pytanie brzmi:

Jak przekierowywać tylko ludzi bez botów?

1. reverse dns ip tego ktore wchodzi- sposob google na sprawdzenie czy bot jest ich

2. boty uderzaja w robots.txt- jezeli cos wchodzi na ten plik to znaczy ze to jest bot

3. identyfikacja klienta jaki wysyla przy pobieraniu(user agent)- boty maja ogolnie znane

niezgodne z ideami jest pokazywanie innej tresci dla uzytkownikow innej tresci niz dla botow , wiec na dluzsza mete mozna sie przejechac...

Wymyśliłem coś takiego:

Przy wejściu sprawdzam User Agenta czy zawiera z sobie ciąg jeden z: "Opera, MSIE, firefox, chrome, safari" - to obejmuje wsumie wszystkie przeglądarki w kręgu naszego zainteresowania (reszta to znikomy procent) i jeśli = true to sprawdzam IP i dokonuję przekierowań.

Czy ma to sens i będzie działało tak jak należy?

Stary, jak ja wykryje na stronach IE, e ktoś własnie wchodzi, to wyświetlam 2x więcej (nie naruszająć AS TOS) reklam AdSense, bo z IE same nooby wchodza i dzieci i klikaja w to jak leci :)

Ot taki plan :)

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z tematem :)

Aj tam taka uwaga co do Twojego pomysłu - bo ja stosuję wykrywanie przeglądarki do akurat adsensowego celu. Bo takie podejście do sprawy, z wykryciem przeglądarki jest praktycznie niezawodne i daje duzo wieksze pole manewru co do treści serwowanych użytkownikom.

Nieruchomości bez pośredników? Tylko NoBroker.pl - platforma ogłoszeń bezpośrednich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności