Skocz do zawartości

Czy Masternet psuje rynek przez swoje ceny?

all4net.pl

Rekomendowane odpowiedzi

all4net.pl głównie poszło o to że że się właśnie czepiasz , i nie myl pojęć psucie rynku to wykonywanie usługo poniżej realnych kosztów . okłamywanie klienta itp .. , a kto jaką sobie marże nalicza to raczej już indywidualna sprawa , czasy kiedy ceny były narzucanie odgórnie już minęły kilkanaście lat temu , możesz nie pamiętać ale uwierz mi to się nie sprawdziło . cieszyć się tylko że z za oceanu jeszcze się tu do nas nie pakują , bo by się większość naszych zesrała przy swoich cenach ;)

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Twierdzenie Irka, że powyżej jakiejś (jakiej?) ceny to naciągacze to już spore "semantyczne nadużycie"
Hmm, a gdzie ja tak stwierdziłem ??

Zadałem pytanie tak samo zasadne jak twierdzenie all4net.pl o psuciu rynku, tylko po to żeby do niektórych dotarło że można i w ten sposób podejść do tego tematu.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Powtarzam po raz ostatni że mój post jest przeniesiony z innego tematu gdzie kierowałem swoje uwagi i odczucia do firmy Masternet, jako że został on przeniesiony i wyrwany lekko z kontekstu wyszło jakoby specjalnie założyłem taki post i obrzucam firmę mięsem.

Jednak wymiana zdań między nami już dawno się zakończyła i tak też więcej już nie napiszę tutaj bo sensu nie ma.

Mimo wszystko dziękuję większości za poświęcony czas na "czytanie ze zrozumieniem" a tylko nielicznym za zrozumienie i postawienie się w obu przypadkach.

Jak widać nie macie ciekawszych zajęć niż dogryzanie mi, więc życzę wam aby temat ciągnął się jak najdłużej by było komu jeszcze trochę po dogryzać.

"nachapać"? - to takie polskie... :/ firma to nie caritas, trzeba zarabiać. Jeden robi strony za 100 zł inny za 100 tys. zł. Każdy ma inny target.

Jasne, ale pisanie, że jakaś firma ma "za tanio" jest żenujące. To jest według mnie "polskie" - zwalić winę na innych tak najlepiej.

a tylko nielicznym za zrozumienie i postawienie się w obu przypadkach.

To firma ma obowiązek dbania o klienta, a _nie_ klient ma obowiązek każdą firmę utrzymywać i "stawiać się na jej pozycji". Takie są prawa rynku. A że rynek trudny... zawsze możesz sprzedawać zapałki.

slawek22 postaram sobie wsiąść Twoje słowa do serca, dzięki bardzo za wypowiedź ... na prawdę nie wiem co bym bez Ciebie zrobił ..

Wdajesz się już kolejny raz w pyskówki z potencjalnymi klientami. Jeżeli ktoś będzie szukał opinii nt. Twojej firmy wpisze w google nazwę i znajdzie ten temat na 3 miejscu w wynikach wyszukiwania: https://www.google.com/search?q=all4net.pl&...lient=firefox-a

Jak myślisz, jaką opinię wyrobi sobie o firmie po przeczytaniu tego tematu?

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Wdajesz się już kolejny raz w pyskówki z potencjalnymi klientami.

E tam od razu pyskówki i od razu z potencjalnymi klientami :D Po prostu drobna różnica zdań na to jak powinny wyglądać relacje z klientami.

Czasy się zmieniły, pod sklepem już nie ustawiają się kolejki jak dowiozą nową dostawę octu :)

Zachowujecie się gorzej niż dzieci, a prawie nikt nie zastanowi się jakie są realia...

Proponuję prostą kalkulację.

Masternet sprzedaje domeny po 45 zł netto, ponosząc następujące koszty:

1. 43 zł zakup domeny w hrd.pl (zakładam, że ma przynajmniej przynajmniej taką cenę i obsługuje ponad 1000 domen, ale nie bardzo wierzę, że obsługuje tych domen ponad 10 000 i ma cenę 42 zł bo np. Onet obsługuje ledwie ok. 30 000 a po drodze jest jeszcze kilka sporych firm...)
  2. 1,45 znaczek na list z fakturą (podobno wysyła pocztą - w tym wątku tak napisał)
  3. 0,05 koperta (w hurcie)
  4. 0,08 2 kartki papieru i wydruk faktury (oryginał i kopia)

Podsumowując zarabia na domenie 0,42 PLN netto na domenie, za które musi wynająć biuro, kupić sprzęt i wyposażenie (min. to komputer, drukarka, długopisy...), zapłacić za internet i telefon, obsługę konta w banku, obsługę księgową, obsługę klienta itp. itd...

Faktycznie - świetny biznes...

Oczywiście płatności on-line i kartą nie może wprowadzić, bo wtedy dopłacałby do każdej domeny domeny tak opłaconej...

Jeszcze jedno - powyższe wyliczenia dotyczą odnowień, bo do rejestracji domen już dopłaca (cena 12 zł):

1. 11 zł zakup domeny w hrd (zakładam, że ma przynajmniej przynajmniej taką cenę i obsługuje ponad 1000 domen, ale nie bardzo wierzę, że obsługuje tych domen ponad 10 000 i ma cenę 42 zł bo np. Onet obsługuje ledwie ok. 30 000 a po drodze jest jeszcze kilka sporych firm...
  2. 1,45 znaczek na list z fakturą (podobno wysyła pocztą - w tym wątku tak napisał)
  3. 0,05 koperta (w hurcie)
  4. 0,08 2 kartki papieru i wydruk faktury (oryginał i kopia)

Czyli zarobek na takiej domenie to -0,58 PLN...

Nie da się ukryć, że przy takich cenach sprzedaż domen to złoty interes - dziwię się tylko, że wszyscy oburzeni w tym wątku nie mają jeszcze firm sprzedających domeny w tej cenie...

pozdrawiam

hADeSik

Mozilla, CHDK

@Hadesik: Co to ma do rzeczy? Jak widać firma istnieje i ma się dobrze, więc jednak się jak widać opłaca.

dziwię się tylko, że wszyscy oburzeni w tym wątku nie mają jeszcze firm sprzedających domeny w tej cenie...

Po co? Skoro inni mogą to zrobić taniej i lepiej to nie widzę sensu, żeby zakładać 1583 firmę sprzedającą domeny. Prawda jest taka, że każdy idiota może postawić formularz, podpiąć to do bramki płatności i pod skrypt sprawdzający dostępność a potem sprzedawać domeny. Co nie znaczy, że każdy idiota może na tym zarobić ;)

Kolejne pokemońskie podejście do biznesu. Złe masternet, gdyby nie oni to wystarczyłoby postawić formularz i już można by liczyć kasę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności