Skocz do zawartości

Ruszyło mnie sumienie

Vincent78

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Czytałem jakiś czas artykuł w Dzienniku Internautów o tym ile energii zużywa pojedyncze wyszukiwanie. Nawet jezeli dane z tego artykułu są przesadzone i w rzeczywistości wyszukiwanie zużywa mniej energii to i tak setki tysięcy, czy nawet miliony, wyszukiwań mających na celu tylko sprawdzenie pozycji strony w Google pod kątem jakiegoś słowa czy frazy zuzywają gigantyczne ilości energii.

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam

V

To tak jak z torbami ekologicznymi w sklepach, teraz nie dają Ci reklamówek, a i tak wynosisz tony plastiku,

jako opakowania, pudełka itp. więc taka reklamówka w porównaniu do tego... to jakiś 1%... albo jeszcze mniej.

Ale jak to Kuba W. mówił, wszystko jest super (zabawne) co się zaczyna od słów "Naukowcy z ..... " ;)

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

wiesz ile energii zmarnowałeś pisząc tego posta? a ile się zmarnuje bo my na niego odpowiemy, a potem boty to zindexuja na koniec ktoś to wyszuka? :D;)

Tyle samo energii zużywa się logując na pocztę, pisząc na gg itp ;)

Mnie bardziej zastanawia - co jest bardziej ekologiczne:

a ) niszczenie drzew do produkcji ekologicznych toreb, opakowań i innych ekologicznych produktów.

b ) używanie plastikowych toreb, opakowań, nie śmiecenie nimi tylko wyrzucanie do odpowiednich koszów na odpady i przetapianie.

Ale opcja b jest utopijna bo ludzie zawsze będą śmiecili ;]

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Panie Intruder po 1 polecam zrozumieć ekologię i skutek światowy.

Jeżeli nawet do produlkcji toreb potrzebujemy takiej samej ilości drzew jak w wypadku nieekologicznych to liczy się także to co się stanie z tymi torbami później. Jednak tego uczą w podstawówce.

Ja osobiście uważam, że obecni ludzie myślą tylko o sobie a nie o świecie za xxx lat.

Panie Intruzer, czytałem jak ukradli portfel współczuje bo to mało ekologiczne, jednak jakoś mam dziwne przeczucie co do tego faktu. Bez szklanej kuli i wróżek zapytam ekologicznie, co policja na takich ekologicznych złodzieji. Jak zgłosił Pan to, to co odpowiedzieli. Przeciel złodziejstwo to także niszczenie ekologii i chętnie Panu pomogę w tym względzie. Czy może Pan się podzielić, przecież fakt tego złodziejstwa i braku reakcji Policji także wpłynie na ekologię. Musi Pan częściej odpalić forum i zarobić

Szacun

Artur

Czyli wychodzi na to że w Grudniu przez 2541 wyszukiwań naprodukowałem 17 kg co2. ;)

To musze ci powiedzieć, ze jesteś detalistą ;) Jak mam włączonego seoquake (i przełączone 100 wyników zamiast 10) to taki wynik robię w kilka minut :)

Swoją drogą autor pisze "Dwa wyszukiwania w internecie emitują tyle samo dwutlenku węgla, co gotowanie wody – uważa Alex Wissner-Gross, fizyk z Harvard University." To zdanie jest na pewno prawdziwe tylko, że problem jest z objętością tej gotowanej wody (oraz jej wyjściową temperaturą i ciśnieniem atmosferycznym). Chodzi o mikrolitr, mililitr czy może hektolitr? Kiepski artykuł ;)

Jeżeli nawet do produlkcji toreb potrzebujemy takiej samej ilości drzew jak w wypadku nieekologicznych to liczy się także to co się stanie z tymi torbami później. Jednak tego uczą w podstawówce.

Dlatego napisałem, że opcja utopijna, bo ludzie zawsze śmiecić będą.

Ja osobiście uważam, że obecni ludzie myślą tylko o sobie a nie o świecie za xxx lat.

Oczywiście, że tak. Tak naprawdę nikt nie myśli o świecie nawet za 20 lat, poza grupami naukowców i ekologów. Nasza planeta z założenia jest skazana na zagładę, nie za 1000 to za 1000000 lat. Ale przyznam, że troszkę mnie irytuje to wciskanie ludziom na siłę myśli "pro ekologicznej", nagle - 30 lat po Ameryce się supermarkety i sklepy w Polsce ekologiczne zrobiły i toreb plastikowych nie sprzedają. Ludzi trzeba uczyć kultury, nie śmiecenia a wtedy torby byłyby niepotrzebne. Zresztą po co torba ekologiczna ? To nie może być jedna, porządna siatka z grubej folii, z którą będzie się chodziło na zakupy wielokrotnie ?

podsumowując - ekologia to wybór człowieka i nie zmienią tego kampanie i wciskane na siłę "pro-ekologiczne" produkty.

Panie Intruzer, czytałem jak ukradli portfel współczuje bo to mało ekologiczne, jednak jakoś mam dziwne przeczucie co do tego faktu. Bez szklanej kuli i wróżek zapytam ekologicznie, co policja na takich ekologicznych złodzieji. Jak zgłosił Pan to, to co odpowiedzieli. Przeciel złodziejstwo to także niszczenie ekologii i chętnie Panu pomogę w tym względzie. Czy może Pan się podzielić, przecież fakt tego złodziejstwa i braku reakcji Policji także wpłynie na ekologię. Musi Pan częściej odpalić forum i zarobić

Nie portfel, tylko kase z portfela, nie zgłaszałem nigdzie, szkoda czasu. W przyrodzie nic nie ginie, tylko zmienia właściciela, w sumie w gatunku ludzkim złodziejstwo jest czymś zupełnie normalnym i nie ma w tym nic dziwnego.

Ps. ja nie żaden "Pan", zwykły stary, poczciwy Intruder ;)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności