Skocz do zawartości

JAKIE SĄ CECHY DOBREGO E SKLEPU NA RYNEK GLOBALNY

pepeeee70

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM,

przymierzam się do rozpoczęcia sprzedaży artystycznych reprodukcji, zamierzam działać na rynku globalnym, on line klient będzie wybierał rozmiar, kolor ,ramę itp.

dałem ogłoszenie - zlecenie wykonania takiego sklepu , i proszę o pomoc w kwestii: czym powinien charakteryzować się dobry e sklep mający w planie działać na rynku globalnym?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Piotr

• 2 tygodnie później...

Za około 12k da się zrobić naprawdę dobry system sprzedaży (przynajmniej tu w Łodzi). Wygląd i funkcjonalność sklepu ustalisz sobie z wykonawcami w oparciu o np badanie słów kluczowych wpisywanych do wyszukiwarki (chodzi mi o słowa z Twojej branży).

Ważniejsze imo od wykonania samego sklepu jest stwierdzenia jak będzie wyglądać obsługa posprzedażna, bo każdy sklep mający być ambicje dobrym (tym bardziej globalnym) musi się liczyć z koniecznością ciągłego rozwoju.

Edyta: Nie pozostaje nic innego jak ruszyć tyłek :unsure: i spotkać się z paroma firmami.

Wygląd sklepu to nie wszystko.

Można zaoszczędzić parę złotych i nie dać się naciągnąć firmie która chce tylko sprzedać ładny wygląd strony, a wiemy że tak jest.

Trzeba szukać firmy która potrafi zwrócić uwagę na inne ważniejsze kwestię.

O czym mówię, gdyby nikt nie znał strony amazon.com i ja bym zrobił taki sklep z takim wyglądem i np sprzedawał buty to środowisko webmasterów zjadło by mnie za jego wygląd często pomijając ważniejsze sprawy.

Amazon.com jest idealnym przykładem sklepu na co trzeba zwracać uwage ponieważ całkiem sporo wydaje na usability serwisu i nic tam nie jest przypadkowe.

Wygląd sklepu to nie wszystko.

Można zaoszczędzić parę złotych i nie dać się naciągnąć firmie która chce tylko sprzedać ładny wygląd strony, a wiemy że tak jest.

Trzeba szukać firmy która potrafi zwrócić uwagę na inne ważniejsze kwestię.

O czym mówię, gdyby nikt nie znał strony amazon.com i ja bym zrobił taki sklep z takim wyglądem i np sprzedawał buty to środowisko webmasterów zjadło by mnie za jego wygląd często pomijając ważniejsze sprawy.

Amazon.com jest idealnym przykładem sklepu na co trzeba zwracać uwage ponieważ całkiem sporo wydaje na usability serwisu i nic tam nie jest przypadkowe.

Hello!

Amen lolki Amen.

Pracowałem dla szkockiego odziału amazon.com w tym sklepie nie ma nic przypadkowego wszystko jest dopracowane do ostatniego wieńczącego dzieło fresku !!! Szczerze mówiąc największym problemem są pracownicy. Każdy proces od dodania produktu na stronę, aż po wysyłkę do klienta dostaje "double check". Podwójna weryfikacja wyklucza ogromną ilość błędów która może powstać przy każdym etapie wdrażania/funkcjonowania sklepu.

Błędy w całości schematu decyzyjnego (wdrożenie, cena, sprzedaż, promocja, marketing, spedycja)wynoszą max kilka promili. W Amazon Strategiczne procesy (np. wdrażanie nowych produktów) jest poprzedzane obszernymi badaniami marketingowymi. Customer Service w amazon.com osiągnął bardzo wysoki poziom. Część produktów jest sprzedawana po cenach dumpingowych :unsure: Firma rekompensuje straty sprzedając chodliwe towary po zawyżonych cenach.

Podobną strategię stosuje w PL Media Markt z całkiem dobrym rezultatem. Reklamuje produkty które można nabyć w promocji a zarabia na sprzedaży np. marek ocierających się o segment "high end" lub windując w górę ceny produktów które wydają się stosunkowo tanie a firma zarabia na nich kilkaset % ...

Ale co tu dużo mówić każdy kto był w polskim Media wie o co chodzi.

Na marginesie.....

być może już wkrótce Amazon wejdzie na polski rynek. Uwaga to nie są oficjalne informacje!

Jeżeli schemat decyzyjny przebiegnie pomyślnie powitamy odział amazon.com w Polsce. Wydaje mi się że amazon będzie miał szanse przejąć rynek który okupuje merlin.pl. Jeżeli moja firma wygra ten kontrakt oczywiście !!! Zwróćcie uwagę na podobieństwa pomiędzy tymi firmami. Sądzicie że jest jeszcze miejsce w PL na Amazon?

A może będzie powtórka z rozrywki i na rynku wytrwa allegro.pl zamiast serwisu aukcyjnego ebay.pl?

JAKIE SĄ CECHY DOBREGO E SKLEPU NA RYNEK GLOBALNY?

Zaczynając od najważniejszych uogulniając.

-Intuicyjność obsługi, Bezproblemowa nawigacja.

-Customer Service/Care (Jeden zadowolony klient przyprowadzi następnych)

-Doskonała oferta, Umiarkowane Ceny, DOBRE UCZCIWE OPISY!!!

-Szybkość działania (ładowanie strony, odpowiedź na zapytania ofertowe, realizacja zlecenia w MAX krótkim terminie)

-Marketing (świetne logo, dobra nazwa! nie zawsze kojarząca się z segmentem prowadzonej sprzedaży)

-Wersja językowa (angielska obowiązkowa!, inne w zależności od grupy docelowej)

pepeeee70

Bardzo ciekawy pomysł z tym sklepem! Osobiście ugryzłbym to "jabłko" z innej strony. Nie wiem czy bardziej

Ci zależy na sukcesie komercyjnym czy na satysfakcji z wdrożonego projektu. Tzn czy reprodukcje to Twoja

pasja? czy przedsięwzięcie które ma przyciągnąć banknoty do Twojego portfela?

Daj proszę znać kiedy dzieło będzie sfiniszowane!

Pozdrawiam

Marcin

Król psychostymulantów, Modafinil w sklepie online do kupienia bez recepty!

W najlepszym towarzystwie Bromantane!

• 3 tygodnie później...

Witam.

A jak wygląda kwestia domeny dla sklepu globalnego, czy ważne jest żeby była to domena com czy moze zostać pl. Pytam bo sam mam dylemat posiadając dwie domeny regulatory24.pl i regulators24.com, sklep ma sprzedawać regulatory dla automatyki przemysłowej i tutaj pytanie stawiać na domenie regulatory24.pl i dać wiele wersji językowych w samym sklepie a domene regulators24.com potraktować jako reklamę polskiej domeny czy moze macie jakiś lepszy pomysł. Czy może podpiąć dwie domeny do jednego sklepu ? Nie wiem dokładnie jak to by się odbiło na pozycjonowaniu ?

Pozdrawiam

Robert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności