Skocz do zawartości

Adder 6 - czy to skuteczne narzędzie?

KSD

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra, ale jaka praktycznie jest skuteczność katalogowania?

Weźmy szerokie kategorie: Inne, różne, Pozostałe, hobby, rozrywka, komputery, internet (i wszystkie wariacje).

Podkategorie - włącznie z add url - tak ustawienia, z zawsze 3 kategorie się znajdą w katalogu, jak tylko program da rade dodac wpis.

Do ilu katalogów program doda wpis.

LinkMaster w takim ustawieniu doda do 180 katalogów (po przejsciu 50000 podkategorii) - czyli mamy jakies 550 linków - przy wyłączonym programie antywirusowym, bo włączony antwirus blokuje zawirusowan katalogi i wtedy można liczyć na jakieś 140 katalogów.

Moim zdaniem problemy z mocą katalogów wynikają z:

1) zwykłe qlweby wyświetlają link bezposrednio z wprowadzonym anchorem w a)podkategorii - najczęściej właściciel, żeby nabić site ustawiają wyświetlanie 1-3 wpisów na podstronę, po dodaniu wpisu kolejnego zmienia się szybko lokalizacja linku - więc mamy link niestały z anchorem, o który walczymy czyli źle ;) mamy link na podstronie szczegóły tam mamy anchor jako tytuł akapitu z mocnym tagiem oraz url jako anchor linku bezpośredniego - czyli jakby link ze strony tematycznj - ale bz anchora.

Jedyna nadziej, że właścil zablokuje dodawanie wpisów, co zatrzyma rotację i nie usunie katalogu. Wtedy mamy wielemiesięczny, może nawet wieloletnilink stały z anchorem tak jak trzeba - ale jest tam to jeśli...

2) qlweb by jachu tu już mamy przynajmniej link bezpośreni w szczegółach, no ale w kategoriach mamy dalej rotację (bez tej rotacji byłoby może lepiej - np. wyświetlanie od najstarszych do najmłodszch wpisów - wtedy zawsze będzie tan sam url)

3) Otwarty - podkategorie tylko linkują wewnętrznie do wpisu pod zadanym anchorem - we wpisie stały link bezpośredni

Mój wniosek jest taki - do niemodyfikowanych qlwebów dodawanie linków, o ile nie jest to poparte dodawaniem linków faktycznie stałych może być faktycznie szkodliwe, ale nie ze względu, że są to linki ze złego otoczenia, tylko dlatego, że są to niekontrolowane linki rotacyjne. A automaty doją głównie do takich katalogów, bo pozotałe są przynajmniej trochę zabezpieczone.

Jaka jest skuteczność tego systemu?

Proporcjonalna do jakości bazy katalogów którą dysponujesz.

czy warto wydać całkiem okrągłą sumę pieniędzy na takie narzędzie jak Adder6?

Jakiś czas temu informowali o pracy nad nową wersją z czego wynika, że 6 raczej nie opłaca się kupować, lepiej poczekać na 7.

...

hehe, więc czym sie różni ręczne dodawanie od Addera?

tym że:

1. ręcznie dodamy skutecznie w 100% do 1000

2. Adderem dodamy "skutecznie" nawet do 50% czyli 5000

Żarty na bok. Z takim bazami jakie oferowałeś? Zamiast wypuszczać nowa wersje addera z lipną bazą zrobiłbyś bazę katalogów, którą weryfikowałbyś co jakiś czas, uzupełniał i udostępniał uaktualnienie userom. Za dobrą bazę płaciłbym abonament.

Eksperyment Discover.pl

Adder to syf dzisiaj przeszedl 5 000 niby katalogow i nic ani zadnego dodanego linka kasa w blodto 20zl poszlo sie ..yy w błoto

20 zł?

Adder wcale nie dodaje źle, wszystko zależy od katalogów i od kategorii. Wystarczy postawić sobie katalog obsługiwany przez addera z dużą ilością kategorii, dodać do katalogiseo.info i zobaczyć jak wpisy same przybywają w ekspresowym tempie.

Wszyscy niby narzekają że Adder to syf a jednak wiekszość ma addera co widać. Stawiasz katalog przykładowo moderowany OtwartyMini a po 2-3 dniach w panelu masz sam syf i nędzę z której większość trzeba wywalić, ale site katalogu sam szybko nie urośnie bez wpisów więc ma to i dobre strony :)

...

W piątek przepołudniem wylicytowałem na allegro addera 6. Wieczoram juz miałem skrypt na dysku. Instalacja na lokalu - Vertrigo serv + doinstalowany ioncube - pod Xp nie ma problemu zajmuje to około godziny. Pod Vistą nie dałem rady - wywalało mi cały czas Mysql.

Konfiguracja strony - jak wiadomo kluczowy jest dobór kategorii i podkategorii, akurat dodaję stronę co to podkategorię ma w wielu kategoriach+dodawanie 4 różnych podkategorii - sensownie.

Puściłem na 300 katalogów dziennie.

Komputer to Toshiba 3505 - centrino 1.7hz 512Mb Ram.

Istotnie trzeba poprawić ustawienia standartowe w PHP.ini - Adder nie powoduje przepełniania pamięci - w każdym bądź razie nie powoduje tego moduł dodawania do katalogów.

Obciążenie - pamięć 9-16Mb (proces Apache w porównwniu do Apache bez addera), procesor - całość vertrigo serv w czasie dodawania zabiera < 10% mocy procesora szczytowo. Zajętość 1Mb łącza - również nie powoduje istotnych kolizji.

Przez 6h od 12 w nocy do teraz przeparsował 428 katalogów - dodał 1-3 wpisów do 74 - czyli skuteczność na poziomie 22%. Na orginalnej liście katalogów z Addera. Powody nie dodania - token - zaraz się pobawię tokenizerem, brak katalogu, strona już jest dodana w katalogu (to możliwe), brak kategorii - przy moich ustawieniach to głównie są katalogi tematyczne - nieruchomości, bazy firm. Jak dla mnie jest gites.

Niestety zatrzymał się na jednym katalogu. Muszę poszukać co jest przyczyną - bo katalog jest całkiem sprawny - z tym, że taki śmietnik - katagorie podkategorie ze znakami specjalnymi dla niepoznaki + kilkaset podkategorii w każdej kategorii - ale czekał 15min, więc przełączyłem - teraz idzie dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności