Skocz do zawartości

Plączenie formuł

AdamAGP#

Rekomendowane odpowiedzi

zerknijcie proszę co źle wpisuję.

<?php if (is_home() ) {

$showvideo = get_option('premiumnews_show_video');

if($showvideo){ include(TEMPLATEPATH . '/includes/video.php'); }

} ?>

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

No właśnie nie wyskakuje błąd

to są funkcje wordpresa normalnie można tam wstawiać <?php if (is_home() ) {?>kod html wyświetlany tylko na stronie głównej<?php } ?>

a ja probuje te połączyć z inną opcją $showvideo = get_option... if($showvideo){ include... tylko nie wiem jak to poprawnie zrobić.

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Webbest.eu

Jeśli wywoływana funkcja is_home() zwarca TRUE następuje wywołanie funkcji:

$showvideo = get_option('premiumnews_show_video'); która przypisuje jakąś wartość zmiennej $showvideo

jeśli wartość zmiennej $showvideo tez jest TRUE, lub 1 następuje wykonananie kodu include

include(TEMPLATEPATH . '/includes/video.php');

Jeśli zwracane wartości są FALSE nic się nie dzieje...

ALE o co CI więcej CHODZI to nie wiem ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Poza tym można to zapisać w jednej instrukcji if() z operatorem AND

if(is_home() && get_option('premiumnews_show_video'))
{
}

Wiec na postawione pytanie można odpowiedzieć:

- marnujesz zasoby procesora przypisując niepotrzebnie zwracanie wartości do zmiennych skoro można tego uniknąć.

Oczywiście nabiera to znaczenia w serwisach naprawdę obciążonych i przy przekazywaniu dużych zasobów.

Jeśli już koniecznie nie możemy się bez tego obyć należało by zasób przekazać przez referencję, a nie wartość jak w pierwotnym kodzie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Gdy is_home jest false, to nic się nie ma dziać.

No właśnie tylko, że się dzieje:), może ten theme jest jakiś przerobiony dziwnie.

Mion, zaraz spróbuję

Edit:

też nie, chyba tam jest coś pozmieniane w tej skórce jakie query czy coś ;)

Webbest.eu

Ale skąd my mamy wiedzieć czy"chyba tam jest coś pozmieniane w tej skórce jakie query czy coś" ?

Jeśli przyjmujemy, że funkcja is_home() powinna zwracać true na stronie głównej, a w tym wypadku tak nie jest możesz posiłkować się sprawdzeniem adresu jaki jest w przeglądarce przyjmując, że adres strony głównej będzie się kończyć: / lub /index.php wywołać:

if(preg_match('/\/|\/index.php/',$_SERVER['REQUEST_URI']))
{
}

Pozostaje jeszcze kwestia kiedy funkcja get_option('premiumnews_show_video'); zwraca true ;)

Dzięki, za pomoc jakoś w końcu zrobiłem, musiałem "zresetować" inna funkcję. W sumie rozwiązanie było bardo proste, a ja chyba za głęboko szukałem:)

Webbest.eu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności