Skocz do zawartości

Czy linkujesz strony swoich klientów z SWL'i?

Czy linkujesz strony swoich klientów z SWL'i?  

188 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy linkujesz strony swoich klientów z SWL'i?

• Tak
      88
    • Nie
      41

Rekomendowane odpowiedzi

'Kaviorek' jesteś w błędzie mówiąc ze można w SEO zrobić automatyzm , każde pozycjonowanie to indywidualne podejście i nawet nie wyborażam sobie zautomatyzowania , a o klienta trzeba dbać jak by to był jeden jedyny klient w całym życiu.

Nawet katalogowanie czy preclowanie zlecam reczęczne a nie automatyczne a dlaczego to chyba nie musze mówic. Tak że wg mnie wyciagnołeś błedne wnioski to nie sprawa automatyzmu to sprawa "gula" po prostu ktoś ma za dużego "gula"

Marketing internetowy dla firm

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Mnie w sumie też nie interesuje kto ma jakie zaplecze o ile nie robi sobie jego ze stron klientów. Myślę, że o opinię branży muszą dbać wszyscy a jak kogoś nie stać na własny serwer by postawić na nim własne zaplecze niech może się lepiej zajmie sadzeniem buraków a nie pozycjonowaniem. Takie praktyki jak spamowanie stron klientów ukrytymi słowami kluczowymi czy też umieszczaniem na nich swl powinno być tępione by uniknąć potem pretensji właścicieli stron do branży seo, że im stronę zbanowali. Tym samym wyrabiania złej opinii dla tej branży.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

gielo, właśnie o to mi chodziło. Na forum pisze się czasem o solidarności czy etyce względem pozycjonerów. Ale co z klientami? Przecież zachowanie jednej firmy często jest utożsamiane z zachowaniem całej branży. Wiemy również, że na PiO zaglądają klienci, więc także ze względu na nich takie tematy powinny być poruszane.

Tak jak pisałam wcześniej, nie widzę problemu w dyskusji o stosowanych metodach, jeśli nie podaje się nazw konkretnych firm czy adresów do takich stron. Ja na tego typu listy trafiałam na forach (m.in. na starej Grupie Google) i nie podobało mi się ani zachowanie firmy SEO, ani osoby donoszącej na nią. Sama zaglądam do zaplecza konkurencji podczas jej analizy i nie interesuje mnie jakość tych stron - nie zgłoszę ich. Ale jeśli coś mnie "ruszyło", mam ochotę o tym porozmawiać bez podawania przykładów tym bardziej, że robienie precli ze stron klientów naraża ich na straty.

gielo, właśnie o to mi chodziło. Na forum pisze się czasem o solidarności czy etyce względem pozycjonerów. Ale co z klientami?

Jakoś nie chce mi się wierzyć w te wszystkie troski o nieswoich klientów firm konkurencyjnych. Trzeba dbać o swojego klienta, a nie wygłaszać tyrady, że konkurencja psuje opinię całej branży, bo to mi trąci zwykłą hipokryzją.

Sama zaglądam do zaplecza konkurencji podczas jej analizy i nie interesuje mnie jakość tych stron - nie zgłoszę ich. [...] mam ochotę o tym porozmawiać bez podawania przykładów tym bardziej, że robienie precli ze stron klientów naraża ich na straty.

Dlaczego nie zgłosisz? W pierwszym zdaniu piszesz o etyce, wpływie nieetycznego zachowania firm x na całą branżę, a w ostatnim, że nie interesuje cię jakość stron konkurencji? Że klientów narażają na straty, widzisz to, ale nic ci do tego, tak?

To trochę jak ze złodziejstwem - nie kradnę, nie lubię, mówię o tym głośno, ale jak zobaczę z bliska odwracam wzrok.

Pozdrawiam,

Cxz

była...

Lexy - nie ma czegoś takiego jak standardy w pozycjonowaniu , dlaczego ? bo Pozycjonowanie nie jest szablonowe , każdy robi to po swojemu jedne pozycjonuje swoich klentów drugi podpier...... konkurencje do gogole tak już ten świat jest skonstrowany i nic tego nie zmieni

Jedynie co można w tym temacie zrobic to odpalić wątek pod tytułem czego nie wypada

To trochę jak ze złodziejstwem - nie kradnę, nie lubię, mówię o tym głośno, ale jak zobaczę z bliska odwracam wzrok.

bardzo fajne stwierdzenie - brawo

Wtrącę tylko, że pisząc o Wielkich Firmach nie miałem na myśli Adicom - pisałem o firmie (której nazwy nie wymieniam) która na stronach swoich klientów robiła sobie fatalnie wyglądające małe farmy linków - z pewnością pamiętacie tą aferę, gdy pod naciskiem opinii błyskawicznie usuwała te strony?

Takie działania tworzą właśnie zły obraz SEO, prawdziwy czarny PR dla nas, jako społeczności Pozycjonerów. Uważacie, że nie wato do tego wracać i o tym przypominać? To ma być w porządku zachowanie i zaraz się dowiem, że skoro działa, to jest OK?

Lexy ma rację - wszyscy podczas analizy oglądamy zaplecza kolegów i ich nie zgłaszamy (a najlepiej uczyć się od konkurencji, jeśli widać, że jest lepsza), ale dyskusja na tematy "śliskie" jest potrzebna.

I błagam, Xann nie mów, że jesteś tak zarobiony, że nie masz czasu na pisanie na forum - bo to zbyt grubymi nićmi szyte :-) (To ma być żart - 2/3 postów na Forum chyba jest Twoje).

pozdrowienia

Dla tych, co lubią zdjęcia planet: Planety i ich zdjęcia, dla tych, co lubią katalogi stron: Podwójny katalog stron. Albo Idź do diabła.

Uważam, że zareagowaliście w tej chwili zbyt nerwowo i nie rozumiem tego zupełnie :/

Cxz, nie uważam za hipokryzję rozmowy o tym, co uważamy za fair a co za nie fair w stosunku do klienta. Nie będę jednak ingerować w to co robi konkurencja i jakie stosuje metody, bo to nie moja sprawa i powinno mnie interesować tylko to co ja robię. Ale tu chodzi tylko o dyskusję na dany temat, a nie o reakcję w danej sprawie czy nagonkę na konkretne firmy. Zacytowałeś także moje zdanie o etyce względem pozycjonerów, z tym że to nie ja zakładałam takie tematy. Ja jedynie wspomniałam, że skoro pisze się o etyce względem pozycjonerów to czemu nie pisać o etyce względem klientów.

każdy robi to po swojemu jedne pozycjonuje swoich klentów drugi podpier...... konkurencje do gogole tak już ten świat jest skonstrowany i nic tego nie zmieni
CYTAT(Cxz @ 23.01.09 - 13:02) *

bardzo fajne stwierdzenie - brawo

Nie chwaliłeś takiej postawy kiedy Mariusz nie odwrócił wzroku tylko zareagował :/

//edit:

ps. Nie traktuj ostatniego zdania jako zachęty do kłótni. Chciałam jedynie przypomnieć, że sam wielokrotnie krytykowałeś "wtrącanie nosa w cudze sprawy".

Lexy tak sie własnie konczy dyskusja https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=499306 wiec o czym chesz pisac ?

po drugie dla Ciebie "Mariusz" dla nas Hu...... to też duża różnica

Czas jeżeli chcesz faktycznie coś zdziałać czy powiedzieć załóż wątek i go bron , bo na razie to taka horongiewka z Cibie gdzie zawieje tam lecisz

zawsze będe krytykował wykańczanie konkurencji

Cxz, nie uważam za hipokryzję rozmowy o tym, co uważamy za fair a co za nie fair w stosunku do klienta. Nie będę jednak ingerować w to co robi konkurencja i jakie stosuje metody, bo to nie moja sprawa i powinno mnie interesować tylko to co ja robię. Ale tu chodzi tylko o dyskusję na dany temat, a nie o reakcję [...]

Dyskutować można o filozoficznych uniwersaliach. Dyskusja o etyce, w której wytyka się komuś nieuczciwość z założeniem, że i tak nic w tym kierunku nie będzie się robić - po co?

była...

'Kaviorek' jesteś w błędzie mówiąc ze można w SEO zrobić automatyzm , każde pozycjonowanie to indywidualne podejście i nawet nie wyborażam sobie zautomatyzowania , a o klienta trzeba dbać jak by to był jeden jedyny klient w całym życiu.

Łeee... nie o to mi chodzi... automatyzm != olewanie_klienta...

a już samo to, że zlecasz ręczne katalogowanie czy preclowanie a ie robisz tego sam to daje Ci wolny czas, który pożytkujesz na forum ;)

taka różnica, że zamiast CRONa zaprzęgasz do działania człowieka ;)

pozycje też sprawdzasz ręcznie?

całe zaplecze też stawiasz ręcznie?

linki na zapleczu też rozkładasz ręcznie?

faktury, raporty też piszesz ręcznie?

itd..

każdą z czynności można w jakimś stopniu zautomatyzować, jedne prawie całkowicie, inne trochę mniej,

oczywiste, kto jest w stanie zautomatyzować jak najwięcej czynności to ma więcej wolnego czasu :)

ps. oczywiście zamiast automatyzacji można zatrudniać ludzi do tego...

Temat jak zwykle złapał wątki poboczne. Jedni piszą o automatyzacji procesu pozycjonowania, inni o "uczciwosci" firm SEO w kontekście obsługi klienta. W ostatnich postach wrócił wątek Mariusza.

Moim zdaniem trzeba dbać o reputację całej branży i dlatego uważam, iż prędzej czy później uda się wypracować jakieś "normy", może założyć jakąś organizację. Mam już na to swój pomysł ale uważam, że z tym trzeba jeszcze zaczekać.

Ech, no nic, ja się dowiedziałem czego chciałem, dziękuję wszystkim za głosy i życzę udanego weekendu.

Przejrzyjcie forum i zobaczcie komu zależy aby nie było podziałów na white i black seo.

Może jestem naiwny, może staroświecki ale dla mnie jest white i black seo, nie po to wybrałem to forum od innego aby teraz mi wmawiano że nie ma różnicy, jeśli dla kogoś nie ma różnicy tylko dla tego że na braku różnicy zbiera profity to nie znaczy że tak ma być.

W imię walki z google próbuje nam się wmówić że wszystko co się robi w serpach jest black, a wmawia nam się to tylko dla tego aby praktyki niektórych osób które są nietyczne względem konkurentów usprawiedliwić.

Chcecie mi wmówić że nie ma różnicy między seo opartym na ciężkiej i unikalnej pracy od budowania spamów na kradzionych tekstach?

Oczywiście ktoś napisze że to i to daje takie same efekty a nawet robienie spamu lepsze bo łatwiej jest kraść czyli zrobić ich więcej osiągając lepsze efekty, w takiej sytuacji jeśli masz moralność cebuli to dla ciebie nie ma różnicy i całe seo jest black.

Nie uważam się za kogoś white czy black, po prostu trzeba wiedzieć gdzie jest granica. Dla wielu osób nie ma granic w imię lepszych zarobków co nie znaczy że mają rację.

Ja nie potrzebuję kodeksów aby wiedzieć że donoszenie na konkurencje jest złe itp.

Jeśli są ludzie którzy tego potrzebują to świat schodzi na psy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności