Skocz do zawartości

Dobry program do zakodowania plików php

Kirgo

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie jakiś dobry program (najlepiej bezpłatny) do zakodowania plików php?

Nie mam w tym doświadczenia, więc proszę o radę.

Czy jest możliwość odkodowania takiego pliku do formy edytowalnej? Pewnie jest, ale czy jest to trudny proces?

Chciałbym udostępnić swojemu klientowi parę plików, za które mi zapłaci, ale nie chciałbym aby miał do nich wgląd. Problem jest taki, że jest to "gruby" cwaniak i obawiam się, że mój pomysł może dalej sprzedawać.

Nie jest to jakaś rewelacja, ale znacznie utrudniłoby mi to pracę, gdyby coś takiego zrobił.

Z bezplatnymi to bedzie problem

https://pecl.php.net/package/bcompiler

troche stare ale działa ;)

Kiedys szyfrowanie kodu było w jakiejs wersji PHP cache

tu sobie poczytaj

en.wikipedia.org/wiki/PHP_accelerator

I potem to już rozwiazania w stylu napisz se sam, przecietny student informatyki na politech. napisze cos takiego za 2 tysiaki , ewentualnie trzeba by kupić za kilkaset dolarów

https://www.ioncube.com/

https://www.ioncube.pl/

Program płatny.

Jeden z userów forum (nicku nie podaje) zabezpiecza swoje oprogramowanie tym oprogramowaniem wiec może zwróci się z ofertą w dziale ogłoszeń :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...
I potem to już rozwiazania w stylu napisz se sam, przecietny student informatyki na politech. napisze cos takiego za 2 tysiaki

Jasne, napisze enkoder / kompilator, do tego aplikacje kliencką i moduł do PHP. Czyli wychodzi jakieś 650PLN za aplikację... chyba oszalałeś. Podczas gdy z głupimi keszami do bajtkodu jest mnóstwo problemów to o wiele bardziej skomplikowaną aplikację może niby napisać pierwszy lepszy wannabe z politechniki za 2 tysiaki !!!

Już widzę jak home.pl ten moduł z politechniki instaluje w ich serwerowniach i jak stabilnie działa w produkcji taki serwer z włączonym home-made encoder !!! Maximus, nie opowiadaj bajek :unsure:

Pewnie zakodował base64_encode i uruchamiał funkcją eval(base64_decode($kod)) !!!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

I potem to już rozwiazania w stylu napisz se sam, przeciętny student informatyki na politech. napisze cos takiego za 2 tysiaki

Jasne, napisze enkoder / kompilator, do tego aplikacje kliencką i moduł do PHP. Czyli wychodzi jakieś 650PLN za aplikację... chyba oszalałeś. Podczas gdy z głupimi keszami do bajtkodu jest mnóstwo problemów to o wiele bardziej skomplikowaną aplikację może niby napisać pierwszy lepszy wannabe z politechniki za 2 tysiaki !!!

Już widzę jak home.pl ten moduł z politechniki instaluje w ich serwerowniach i jak stabilnie działa w produkcji taki serwer z włączonym home-made encoder :unsure: Maximus, nie opowiadaj bajek :D

Moim skromnym zdaniem home.pl nie zainstaluje na swoim serwerze takiego modułu "samoróbki" i w sumie racja bo ioncube zapracowalo sobie przez 7 lat na zaufanie i dlatego już jest dostępne na wielu serwerach. Instalując "jakiś" moduł teoretycznie można ukryć w nim wszystko wiec raczej nie polecam. Ktoś chce się bawić własnymi modułami to proszę na własnych serwerach.

Czy ioncube jest bezpieczny i gwarantuje 100% bezpieczeństwo to nie wiem, pojawiają sie serwisy które oferują za $$$ odszyfrowanie kodu, nie sprawdzałem nie wiem czy działają może to jest po prostu wyłudzanie pieniędzy a może całe te szyfrowanie o kant d..y.

Nie zgodził bym sie z tym że opowiadam bajki, skąd wiesz że to nie jest mozliwe napisanie, że jest to trudne ? Próbowałeś ?

Za 2k zł prosty enkoder mógłby wyglądać tak:

-tworzysz moduł dodatkowy do PHP

-moduł implementuje nową funkcję SUPER_KODOWANIE(TUTAJ_ZASZYFROWANY_KOD_PHP)

-implementacja funkcji SUPER_KODOWANIE(TUTAJ_ZASZYFROWANY_KOD_PHP):

w zmiennej TUTAJ_ZASZYFROWANY_KOD_PHP jest zaszyfrowany kod PHP, odkodowujemy go w naszej funkcji i uruchamiamy

Jest to bardzo proste ale tez ma wiele wad !!! W sumie bardzo podobne do tego co oferuje eval(base64_decode , ale zdecydowanie lepsze

Nie musisz kupować programu IonCube, żeby zakodować swoje skrypty. Po rejestracji na ich stronie ioncube.com można przesłać swój skrypt online spakowany ZIPem. Koszt zakodowania będzie zależał od objętości kodu ale generalnie jest to koszt tylko kilku dolarów. Na prawdę opłacalne.

Co do dekompilacji bytecodu z IonCube nie byłbym taki pewien, czy to w ogóle jest łatwe. Po prostu taki kod jest na 100% przepuszczony przez jakiś obfuscator, który podmienia nazwy zmiennych, klas czy innych dupereli albo przynajmniej jakoś tłumaczy ich nazwy. Tak więc kod po cofnięciu do wersji PHP na pewno nie będzie czytelny.

W ogóle można to sprawdzić sobie online - zakodowanie z datą ważności 24-godzin jest bezpłatne i można przez jedną dobę testować tak zakodowany kod, zakodowany ioncubem kod można includować do nie zaszyfrowanego pliku i CHYBA używać oryginalnych nazw.

Poza tym czytałem też, że ktoś kiedyś zapłacił za dekompilację ioncuba i po wpłaceniu pieniędzy kontakt się urwał. Jeszcze na żadnym forum nie czytałem, że ktoś z powodzeniem przekształcił kod ioncube w skrypt PHP.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Nie musisz kupować programu IonCube, żeby zakodować swoje skrypty.[...]. Na prawdę opłacalne.
Ale tylko kod PHP 4, bo PHP 5 już nie :rolleyes: chyba, że to się obecnie zmieniło. Jeśli tak to Napisz...

Zalogowałem się i w "online encoder"->encode widzę PHP5:

File or Archive:
(2MB Max Size)
Encoding Options: 	
Test encoding (Encoded download is FREE with 8 hour expiry)
Allow short open tags (<? ?>)
Source Language: 	
PHP 4 		PHP 5

A tu jest cennik: https://www.ioncube.com/pricing.php

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Moim skromnym zdaniem home.pl nie zainstaluje na swoim serwerze takiego modułu "samoróbki" i w sumie racja bo ioncube zapracowalo sobie przez 7 lat na zaufanie i dlatego już jest dostępne na wielu serwerach. Instalując "jakiś" moduł teoretycznie można ukryć w nim wszystko wiec raczej nie polecam. Ktoś chce się bawić własnymi modułami to proszę na własnych serwerach.

To ironia była :) Sam pomysł tego, że home zainstaluje nawet jakiś stabilny moduł z pear'a bo ktoś tam "kce" to science fiction. Już widzę jak instalują samoróbkę i ich serwery padają, bo ktoś nie ma paru $ żeby kupić normalny enkoder.

Czy ioncube jest bezpieczny i gwarantuje 100% bezpieczeństwo to nie wiem, pojawiają sie serwisy które oferują za $$$ odszyfrowanie kodu, nie sprawdzałem nie wiem czy działają może to jest po prostu wyłudzanie pieniędzy a może całe te szyfrowanie o kant d..y.

Zdekompilować zawsze można, ale jest to bardzo trudne, to nie assembler. Po 2 kodu źródłowego z tego nie uzyskasz.

Nie zgodził bym sie z tym że opowiadam bajki, skąd wiesz że to nie jest mozliwe napisanie, że jest to trudne ? Próbowałeś ?

Ależ opowiadasz bajki. Niby napisanie własnego enkodera kosztuje mniej niż gotowa aplikacja Zenda (bodajże $600). Skoro każdy głupi student politechniki umie to zrobić, to dlaczego Zend może sprzedawać jedną kopię za więcej niż kosztuje napisanie tej kopii od podstaw. Są dwa wyjścia. Albo opowiadasz bajki, albo każdego biednego studenta, który chciał zrobić konkurencję dla Zend odwiedzili faceci w czerni ;)

Dlaczego bcompiler leży i nigdy nie osiągnął stabilnej wersji? Skoro mamy hordy studentów na politechnikach, to takie proste i każdy może to zrobić? Czemu nie ma darmowego enklodera czy kompilatora do bytekodu, który jest stabilny i działa na produkcji? Są setki tysięcy projektów OS a takiego prostego programiku, zadania dla "jednego studenta", który z miejsca osiągnąłby sukces i pewnie zapewnił autorowi świetnie płatną pracę nikomu zrobić się nie chce?

Student który by doprowadził bcompiler do ładu zyskałby uznanie i pracę nie za 2k miesięcznie, bo w ofertach mógłby przebierać. To dużo więcej warte niż marne 2 tysie za program. Przekaż znajomemu studentowi z politechniki a jak będziesz miał czas to poczytaj ile jest problemów z samym kodem potraktowanym bcompilerem (nie mówiąc już o instalacji i stabilności działania) ;)

-tworzysz moduł dodatkowy do PHP

-moduł implementuje nową funkcję SUPER_KODOWANIE(TUTAJ_ZASZYFROWANY_KOD_PHP)

-implementacja funkcji SUPER_KODOWANIE(TUTAJ_ZASZYFROWANY_KOD_PHP):

w zmiennej TUTAJ_ZASZYFROWANY_KOD_PHP jest zaszyfrowany kod PHP, odkodowujemy go w naszej funkcji i uruchamiamy

No świetnie, tylko ten enkoder robi dokładnie to samo co $e = base64_encode(..) ; eval(base64_decode($e)). Faktycznie "super kodowanie" :) Jest z tym jeden problem. Że całe odkodowanie kodu sprowadza się do zmiany funkcji eval na echo. możesz nawet doczepić echo i dwie deklaracje początku i końca ciągu do "zakodowanego" kodu i on sam się "odkoduje" :( To będzie "super odkodowanie" :P tzn. nie trzeba nawet tykać tego modułu (którego i tak pewnie nikt przy zdrowych zmysłach by nie zainstalował), wystarczyłoby, że ktoś na pierwszym lepszym forum rzuci prefix i suffix który trzeba dodać do kodu i już wszystko zakodowane naszym super_kodowaniem odkodowywałoby się samo :)

Nie wiem po co pisać takie coś za 2k bo to nie jest nawet żaden enkoder, co bardziej kumaty gimnazjalista potrafiłby to złamać. Dodatkowo admin, który zainstalowałby na produkcji moduł pierwszego lepszego studenta politechniki, sklecony na szybko, musiałby być niespełna rozumu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności