Skocz do zawartości

Czy katalog otwarty mini powinien być nadal otwarty?

Czy katalog otwarty mini powinien być nadal otwarty?  

26 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy nowa wersja katalogu otwarty mini powinna być nadal otwarta?

• Tak - dostęp całkowicie darmowy
      7
    • Nie - dostęp ograniczony niewielką opłatą
      17

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wątek nie jest o tym czy wprowadzić nowy katalog tylko czy otwarty mini ma być dalej darmowy czy płatny. Niby jak mam to rozumieć?

Czy napiszesz nowy czy nie to mini zostanie dalej darmowy i otwarty.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

No tak skrót myślowy w pytaniu ankietowym - czy jak będzie: "Czy nowa wersja katalogu otwarty mini powinna być nadal otwarta?" będzie ok ?

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Nowa czy stara wersja tego skryptu nie jest twoją własnością i nie możesz decydować o tym czy będzie otwarty lub zamknięty a tym bardziej brać za niego pieniądze.

Nowa czy stara wersja tego skryptu nie jest twoją własnością i nie możesz decydować o tym czy będzie otwarty lub zamknięty a tym bardziej brać za niego pieniądze.

Ale tu nie o to chodzi... B)

Chodzi tu o nowy katalog będący jednak wierną "kopią" budowy otwartego mini co jednocześnie wiąże się z zaniechaniem prac nad dotychczasową wersją v3.0 otwartego mini. Obie te sprawy nierozerwalnie są ze sobą związane dlatego tak skonstruowałem ankietę a sam wątek umieściłem w tym dziale. Oczywiście możesz go wyrzucić czy to do przedsięwzięć czy to do ogólnego działu o katalogach ale wszyscy dyskutanci i tak będą utożsamiać się ze skryptem otwarty mini bo ten "nowy katalog" nie będzie niczym innym jak kolejną wersją otwartego z racji tego że w ostatnim czasie publicznie tylko ja brałem udział w jego rozbudowie. Decyzję jak zmienić pytanie/gdzie wstawić wątek pozostawiam już Tobie bo tak odbijając piłeczkę do niczego nie dojdziemy a zatracamy powoli istotę tematu.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Ja może trochę inaczej, zawsze możesz napisać v3 (będziesz miał rzeszę fanów), w przypadku jak się sprawdzi wypuścisz swój autorski katalog - oczywiście płatny i na pewno wieeelu go z chęcią kupi, bo będą wiedzieli jaką jakość i efekt wykonania gwarantujesz...

Heh ledwo wyrabiam się z czasem ostatnio B) - nie... tu chodzi już o definitywne zadeklarowanie się - czy ciągnąć dalej wózek na v3.0 czy budować nowy skrypt katalogu (podkreślam wyglądem i budową bardzo podobny do otwartego).

Ale tu nie o to chodzi...
Dokładnie o to chodzi. Każda kolejna wersja katalogu mini musi pozostać otwarta. Kidy napiszesz własny katalog możesz z nim robić co chcesz ale nie możesz go nazwać nowszą wersją otwarty mini (otwarty mini v3).
Oczywiście możesz go wyrzucić czy to do przedsięwzięć czy to do ogólnego działu o katalogach ale wszyscy dyskutanci i tak będą utożsamiać się ze skryptem otwarty mini
O tym właśnie pisałem, chcesz swój nowy katalog wypromować wykorzystując otwarty mini i mówiąc że jest to jego nowa wersja. Właśnie dlatego pytałem czy masz na to zgodę autora otwarty mini.

O tym właśnie pisałem, chcesz swój nowy katalog wypromować wykorzystując otwarty mini i mówiąc że jest to jego nowa wersja. Właśnie dlatego pytałem czy masz na to zgodę autora otwarty mini.

Źle odbierasz moje intencje - nie jest moim zamierzeniem wykorzystywać coś co nie jest moją własnością ale siłą rzeczy nowy katalog będzie postrzegany jako "następca otwarty mini" ponieważ:

1. Budową będzie przypominał otwartego mini (chociaż chciałbym go trochę skrzyżować z INDEXU)

2. Zostanie stworzony przez osobę która przez ostatni rok rozbudowywała opuszczony i zapomniany skrypt.

Dlatego właśnie umieściłem wątek w tym dziale i nawet mi przez myśl nie przeszło że robię to z pobudek czysto marketingowych - bo tak NIE jest co potwierdzam tylko pisząc po raz kolejny - zmień pytanie/lokalizację wątku i nie będę miał o to żadnych pretensji! B)

siłą rzeczy nowy katalog będzie postrzegany jako "następca otwarty mini"
Właśnie zakładając ten wątek starasz się żeby tak był postrzegany. Nie będę tego zamykał lub przenosił bo ewidentnie dotyczy otwarty mini. Możesz sobie założyć nowy wątek w którym nie będziesz mieszał otwartego mini do swojego nowego katalogu.

Nie będę tego zamykał lub przenosił bo ewidentnie dotyczy otwarty mini. Możesz sobie założyć nowy wątek w którym nie będziesz mieszał otwartego mini do swojego nowego katalogu.

No właśnie - ewidentnie dotyczy otwarty mini. Nie zamierzam dublować tematów o tym samym - chcę poznać opinie ludzi którzy używają otwartego mini i którzy w mniejszym lub większym stopniu liczyli na nową aktualizacje do wersji v3.0. Nie będę zakładał drugiego wątku również z innego względu - nie podjąłem jeszcze decyzji i nawet nie wiem jak nowy katalog miałby się nazywać, więc nazwa wątku brzmiałby np. "Co myślicie o nowym katalogu podobnym do otwarty mini?". Będzie decyzja - powstanie osobny wątek i już na pewno nie w tym dziale co nie znaczy że w tym nowym nie będzie przewijała się nazwa "otwarty mini" - na pewno będzie bo drobiazgowym wzorcem dla nowego katalogu będzie właśnie poczciwy miniacz. B)

@ Irek ... trochę źle interpretujesz zamiary autora ......... nazwa katalogu 'otwarty_mini' nie jest nazwą zastrzeżoną i w każdej chwili można napisać skrypt katalogu i tak go nazwać, autor pierwotnej wersji powinien zadbać o to żeby jego katalog pozostawał 'tylko jego' i zastrzec nazwę. O ile się nie mylę od ponad dwóch lat autor już nie uczestniczy w rozbudowie tego skryptu [ może się mylę ] więc jego pomysł na katalog jest ' do wzięcia ' [ nie wiem czy dobrze to ująłem ]. Jeżeli teraz ktokolwiek posługując się pierwszą wersją katalogu jako wzorem napisze swój własny skrypt to może go nazwać nawet tak samo i nie popełni tu żadnego wykroczenia [ może od strony etycznej nie będzie wyglądać to najlepiej ], nawet częściowe wykorzystanie kodu z pierwotnej wersji jest możliwe bo wątpię czy autor zastrzegł sobie prawo do takiego pomysłu [ opatentował pomysł na katalog ]. A ten co napisze nowy skrypt ma prawo do pobierania opłat za jego wykorzystanie.

------------------------------------------------------

Fotografix - www.fotografix.pl

@ Irek ... trochę źle interpretujesz zamiary autora
Z tego co opisałeś zamiarem jest przejęcie tego katalogu.

Myślałem że oprócz patentów są jeszcze prawa autorskie. Może autor się tym zainteresuje (mam nadzieję).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności