Skocz do zawartości

Kariera programisty

PawelC

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Wykształcenie mam zawodowe, kierunek handel ogólny. A programować sam od zera się uczyłem. Na średnie od września startuje, a kierunek dokładnie technik-informatyk ;)
średnie? Tzn. co to za szkola? Jakies policealne? Ja bym Ci odradzal tego typu wynalazki, lepiej posiedz pol roku przy dlubaniu kodu, rozwijaniu portfolio i jak przyjdzie co do czego to pokazesz potencjalnemu pracodawcy co umiesz.. Bo pokazanie papierka ze sie skonczylo kierunek technik-informatyk to jest smiech na sali :) Po takim czyms to moze bedziesz potrafil wymienic plyte glowna w komputerze albo wstawic nowy ram :P

Wg mnie kryteria sa takie: albo jestes po(lub w trakcie) studiach informatycznych (w jakiejs normalnej szkole wyzszej) albo masz jakies ciekawe portfolio dokumentujace Twoje bogate doswiadczenie :)

pozycjonuj.png

@MB, oszalałeś? :) po co dzisiaj studia? przecież wszystko w Wikipedii jest :]

@ExPloiT, bez wykształcenia w tym kierunku to będziesz co najwyżej w jakiejś małej firemce pracował (u pozycjonera? :P i robił jakieś konkretne i proste modyfikacje,zmiany w PHP, czy co tam umiesz,

trochę przesadzę teraz, ale dla wyobraźni lepiej przemówi, na studiach nauka PHP, czy innego języka to z semestr, polega na pokazaniu kilku przykładów, coś tam ze składni wyjaśnienie, kilku zadań do wykonania, i po nauce danego języka, egzamin, bierze się kolejny przedmiot, kolejny język... i 'jakimś cudem' taki student łapie później szybko dany język, ten który Ty sam się uczysz latami...

na studiach zwykle nie uczą języków, ale programowania, Ty natomiast sam się możesz nauczyć język, programistą z krwi i kości (któremu bez różnicy w czym programuje) raczej nie będziesz jako samouk ;(

ja właśnie jestem takim 'programistą PHP', który 'coś tam umie' zrobić, ale jakby mu przyszło np. zmodyfikować stronę www napisaną w RUBY to by nie wiedział z której strony się za to zabrać...

bazy danych to 'znam' MySQL... tylko czego osoby zajmujące się bazami mówią, że MySQL to takie bazy danych jak z malucha auto rodzinne? :) nie wiem... coś mi tłumaczyli, ale za wiele nie zrozumiałem...

tak więc, tak jak MB napisał, albo na studia, albo szukać pracy, która idealnie podchodzi pod nasze aktualne umiejętności i trzymać kciuki, aby szefa czy współpracowników nie mieć programistów z dobrym wykształceniem :] bo nawet ich dowcipów nie będziesz rozumiał... :P nie mówiąc już o programowaniu...

ps. a i nauka ortografii też bez sensu, w końcu mamy sprawdzanie pisowni ;)

byki są nawet na oficjalnych dokumentach, nie mówiąc już o postach na forach userów, którzy są takiego zdania...

To muszą być na prawdę jakieś BARDZO dobre studia aby nauczyć czegoś konkretnego na czasie o jakimkolwiek programowaniu. Podejrzewam że może kilka uczelni takich jest w Polsce, ale w kujawsko pomorskim nie ma żadnej wiec musisz sie dalej wybrać. Tak na prawdę to na studiach uczysz sie wiecej głupot i informacji do niczego nie przydatnych, a dopiero po studiach mierzysz się z rzeczywistością.

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności