Skocz do zawartości

Czy jesteście zainteresowani nowym otwarto-podobnym katalogiem?

General_Depet

Czy jesteś zainteresowany nowym otwarto-podobnym katalogiem o ograniczonej dostępności?  

180 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś zainteresowany nowym otwarto-podobnym katalogiem o ograniczonej dostępności?

• Nie - wolę dotychczasowego darmowego otwarty mini
      42
    • Tak - wolę nowy otwarto-podobny katalog ograniczony niewielką opłatą
      97

Rekomendowane odpowiedzi

Za mało źle, za dużo też nie dobrze.

Zresztą co tu mówić o cenie skoro nie wiadomo co to będzie.

Tu chodzi jednak o ograniczenie stawianych na nowym skrypcie

Czyli w zasadzie swój plan spełnisz udostępniając go tylko tym, których naprawde na to stać - czyli cena musi być naprawdę wysoka, a czasem ktoś kupi.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

• Odpowiedzi 282
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Czyli w zasadzie swój plan spełnisz udostępniając go tylko tym, których naprawde na to stać - czyli cena musi być naprawdę wysoka, a czasem ktoś kupi.

Niekoniecznie - podstawą byłaby licencja na domenę co spowoduje że opłacalne będzie postawienie 1-3 porządnych katalogów na lata ale już nie 30 śmietników na kilka miesięcy. Bardzo dobrze ujął to Exe we wcześniejszym poście.

Zapomniałem dodać, że mógłbym płacić, ale nie za przeróbkę mini, chyba w 2.0 jest obowiązkowe 6 linków od autorów. Lekkie przegięcie ...

No właśnie dlatego prosiłem o zapoznanie się z tamtym zamkniętym wątkiem - trudno powtórzę: to miałby być całkowicie nowy katalog tyle że wyglądem i budową przypominałby bardzo dotychczasowego miniacza. 1 link w stopce do skryptu - nic więcej.

Co tu dużo mówić - nowy katalog byłby po prostu kontynuacją tego co robiłem dotychczas z otwartym mini tyle że w nowej formie z nowymi modyfikacjami i z nieco usprawnionym kodem strukturalnym php.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

Na razie chcę zrobić zwykły wywiad wśród ludzi - ile jest faktycznie zainteresowanych stawianiem porządnych katalogów a ilu dalej chciałoby szybkie, darmowe i proste zaplecze w postaci niepewnego miniacza.

Jestem wstępnie zainteresowana i mam od razu pytanie dot. linków zwrotnych. Czy byłaby możliwość dodania do wyboru wielu różnych linków, niekoniecznie będących linkami zwrotnymi do danego katalogu?

Jestem wstępnie zainteresowana i mam od razu pytanie dot. linków zwrotnych. Czy byłaby możliwość dodania do wyboru wielu różnych linków, niekoniecznie będących linkami zwrotnymi do danego katalogu?

Jasne - możnaby było stworzyć nieograniczoną liczbę linków zwrotnych z których jak rozumiem w formularzu dodawania strony będzie losowany 1 ?

skąd wiesz ze nie doroówna i jak rozwijać się będą jego losy??

Heh może by funkcjonalnością nawet dorównał kto wie :D

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

jak rozumiem w formularzu dodawania strony będzie losowany 1 ?

Niezupełnie. Chodziłoby mi raczej o wypisanie różnych linków, np.:

"wybierz, który link wstawisz na stronie:

- kod 1

- kod 2

- kod 3

- kod n"

ewentualnie automatycznie jeden z nich mógłby być od razu zaznaczony, ale można byłoby zmienić wybór.

Sugerowałabym nawet pójść dalej, ale to już w zależności od tego jakie taką opcją byłoby zainteresowanie. Mianowicie, chodziłoby o możliwość dodania innych linków zwrotnych w zależności od kategorii. Jeśli ktoś pozycjonuje np. porównywarkę cen, a więc ma produkty z różnorodnych kategorii, do motoryzacji wrzuciłby inne linki zwrotne, a inne np. do zdrowia i urody. To mogłaby być jedna z opcji dla moderatora katalogu:

- ustaw link zwrotny tylko dla katalogu;

- ustaw wiele linków dla wszystkich kategorii;

- ustaw linki zwrotne dla każdej kategorii oddzielnie (ewentualnie dla kilku wybranych, a dla pozostałych domyślne).

No i oczywiście dobrze byłoby, gdyby dało się ustawić konieczność zamieszczenia linków np. dla wszystkich stron, tylko za wyróżnienie strony itp.

Mnie osobiście właśnie zależałoby na różnych linkach w zamian za dodanie bądź wyróżnienie, ewentualnie o estetyczny wygląd. W takim przypadku, jeśli ma to być katalog minipodobny, nie zastanawiałabym się długo nad zakupem ;-)

//edit:

Wiem pandha, że to zbyt wcześnie na zadawanie tego typu pytań. Ale General_Depet chciał wiedzieć jakie będzie zainteresowanie płatnym katalogiem, a w moim przypadku zależy ono w dużej mierze właśnie od możliwości wstawienia linków do wybranych przeze mnie stron.

Lexy - całkiem ciekawe pomysły - można zrobić to zaledwie kilka linii kodu więcej.

dywyn - łatwość modyfikacji jest już teraz w otwartym (a nowy kat będzie o podobnej strukturze), skórki będzie można zmieniać jak w wordpressie (wrzucasz katalog na serwer -> zmieniasz w panelu) - same pliki templatek też byłyby maksymalnie oddzielone od kodu php, żadnej inwazji w stopce.

Sporo dziś głosów na TAK - poczekam jeszcze kilka dni i podejmę decyzję.

Każdy skrypt, który nie jest stawiany tysiąckroć jest godny zainteresowania, i nie ma tutaj znaczenia, czy będzie to płatny czy darmowy, choć w tym pierwszym przypadku jest to ograniczenie, by właśnie nie był stawiany hurtowo...

Co do samego katalogu, na pewno znajdą się na niego chętni, ale do projektu należało by podejść profesjonalnie, by projekt nie upadł, tz. musiał by być strona domowa, katalogu, jak również sprzedaż katalogu z fakturą, suport, na początek kilka profesjonalnych skórek, tutaj można dogadać się z jakimś grafikiem.. itp.

Uważam, że katalog sam w sobie nie powinien być sam w sobie zbyt wypasiony, lepiej by było gdyby była jakaś podstawowa wersja, a do niej w miarę proste w instalacji dodatki, może nie tak jak to jest na WP ale również łatwo ;)

I oczywiście przed wpuszczeniem, na rynek skrypt musiałby być dobrze zoptymalizowany, i przetestowany, by się nie okazało, że po kilku tygodniach skrypt jest dziurawy jak sitko, i do działania potrzebuje serwer dedykowany itp.

A co do licencji to uważam, że chyba ciekawym rozwiązaniem jest tutaj licencja na domenę.

Mam nadzieję, że Cię zbytnio nie przeraziłem, w każdym bądź razie życzę powodzenia!

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Hehe - bardziej zniechęcająca jest praca nad czymś co nie przynosi zamierzonego efektu a tak jest właśnie z otwarty mini który z nielicznymi wyjątkami (między innymi Ciebie) wykorzystywany jest do nabijania situ - nie zaś do porządnych katalogów.

Co do samego katalogu, na pewno znajdą się na niego chętni, ale do projektu należało by podejść profesjonalnie, by projekt nie upadł, tz. musiał by być strona domowa, katalogu, jak również sprzedaż katalogu z fakturą, suport, na początek kilka profesjonalnych skórek, tutaj można dogadać się z jakimś grafikiem.. itp.

Support, faktura była by jak najbardziej - po prostu do naszej firmowej oferty dorzucimy w takim razie jeszcze obsługę nowego katalogu. Dodatkowe skórki powstałyby z czasem - być może właśnie jakaś współpraca z grafikami.

Uważam, że katalog sam w sobie nie powinien być sam w sobie zbyt wypasiony, lepiej by było gdyby była jakaś podstawowa wersja, a do niej w miarę proste w instalacji dodatki, może nie tak jak to jest na WP ale również łatwo :D

Pod tym względem nie chciałbym specjalnie wydziwiać tym bardziej że moje zdolności programistyczne raczej nie pozwalają mi na zabawę z full obiektowymi wtyczkami. Myślę że wyglądałoby to mniej więcej tak jak jest dziś z miniaczem tyle że pliki templatek byłyby max. oddzielone od kodu php a w zasadzie zapytań sql i tablic. Prócz tego tak jak w wordpressie możliwość szybkiego tworzenia boxów w panelu administracyjnym - wtedy domyślne ustawienia elementów w plikach templatki byłyby pomijane. Funkcjonalnością z kolei chciałbym katalog skrzyżować z INDEXU

A co do licencji to uważam, że chyba ciekawym rozwiązaniem jest tutaj licencja na domenę.

Też tak uważam - to powinno skutecznie zapobiec temu co się dzieje z miniaczem.

Mam nadzieję, że Cię zbytnio nie przeraziłem, w każdym bądź razie życzę powodzenia!

Dzięki - poczekam jeszcze kilka dni - widzę że dziś więcej osób pozytywnie nastawionych :D

Jasne - zdaje sobie sprawę że jednym pomysł się będzie podobał innym nie - chcę tylko zrobić wstępne rozeznanie ilu ludzi na tym forum faktycznie uważa że katalog w seo powinien służyć tandetnej masówce a ilu zależy na tym by skrypt którego używają do porządnych katalogów był wolny od działań tej pierwszej grupy.

To jest bardzo poważny i duży projekt - wszystko trzeba spokojnie przemyśleć by tak jak słusznie zauważył Mar ustrzec się w przyszłość problemów ze złą optymalizacją itd. Bardzo dobrze jest też wiedzieć czego od porządnego katalogu oczekują przyszli nabywcy będący specjalistami w SEO - po to wszystko powstała ta ankieta - jedni mogą już napisać czego by oczekiwali, drudzy konstruktywnie skrytykować.

OK - czas podsumować ankietę bo widzę że aktywność spadła.

Podjąłem decyzję o zakończeniu prac nad dotychczasowymi modyfikacjami otwarty mini na rzecz nowego skryptu katalogu. Głównym zamierzeniem będzie połączenie prostoty edycji otwarty mini z funkcjonalnością INDEXU - mam nadzieję że podstawowa wersja nowego katalogu posiadać będzie wszystko to co zostało wprowadzone w otwarty mini v2.0 jak również większość tego to co zaproponowaliście do v3.0. Ten wątek niech stanie się roboczym w którym podawajcie swoje kolejne propozycje - co lepsze będę implementować natychmiast. Mam nadzieję że za ok. miesiąc będę mógł przedstawić już "jakieś" pierwsze efekty.

Pierwsza sprawa do przedyskutowania - w nowym katalogu chciałbym wprowadzić podział na linki zwykłe/sponsorowane uznałem jednak że najlepiej będzie gdy to właściciel katalogu będzie mógł sam sobie tworzyć dowolną ilość grup linków i wybierać dodatkowo spośród:

- w ilu kategoriach może znajdować się wpis

- wpis najwyżej w swojej podkategorii

- wpis najwyżej w swojej kategorii

- link strony dodatkowo na podstronie przyjaciół

- wpis najwyżej we wszystkich podkategoriach w obrębie swojej kategorii

- wpis najwyżej we wszystkich kategoriach katalogu

- wpis posiada tytuł jako bezpośredni link do strony nie do szczegółów wpisu

- link strony na każdej podstronie serwisu (box w sidebarze)

----------

- rodzaj płatności

- cena

- czas obowiązywania specjalnej premii

- czy wymagany link zwrotny

i tak się zastanawiam czy można jeszcze coś dodać ?

Druga sprawa to płatność w takim przypadku bo załóżmy że tworzymy: linki zwykłe (free, max 3 kategorie), linki wyróżnione (1,22zł, max. 5 kategorii, najwyżej w swoich kategoriach), linki sponsorowane (5zł, max. 10 kategorii, najwyżej we wszystkich kategoriach) - i teraz np w przypadku płatności SMS to czy każdą taką grupę będzie obsługiwał osobny numer SMS lub kod w nim zawarty ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności