Skocz do zawartości

Czy jesteście zainteresowani nowym otwarto-podobnym katalogiem?

General_Depet

Czy jesteś zainteresowany nowym otwarto-podobnym katalogiem o ograniczonej dostępności?  

180 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy jesteś zainteresowany nowym otwarto-podobnym katalogiem o ograniczonej dostępności?

• Nie - wolę dotychczasowego darmowego otwarty mini
      42
    • Tak - wolę nowy otwarto-podobny katalog ograniczony niewielką opłatą
      97

Rekomendowane odpowiedzi

Indexu sprawdza ok 500 linkow na godzine. Ale to zalezy od DEDYKA !

No tak wtedy to będzie ponad 8 file_get...() lub curli() na minutę (sqli nie liczę bo to w sumie proste update) - zajedziemy zwykły hosting jak nic. Max. 1 sprawdzenie na minutę - myślę że tyle wirtualny jest w stanie wytrzymać jeśli dodamy do tego włączony cron z pagerankiem (też 1 na minutę) i rss (tutaj tylko raz na dobę). Oczywiście crony będą opcją - jeśli ktoś ich nie chce będzie mógł pozostać przy półautomatycznym sprawdzaniu (prócz backlinków rzecz jasna).

Oczywiście ten co będzie miał dedyka lub chce zaryzykować będzie mógł sobie zwiększyć ilość sprawdzanych stron - opcja w PA.

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

• Odpowiedzi 282
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

IMHO wystarczy sprawdzać backlink raz na miesiąc dla danego wpisu - może nawet rzadziej - po wykryciu braku linka - raz na dobę - po 72 h (trzech sprawdzeniach) dezaktywacja - info do usera, sprawdzanie raz na 2 tygodnie - opcja wymuszenia sprawdzenia przez usera - jeśli ma mieć możliwość edycji swojego wpisu można mu terz wyświetlić przycisk "sprawdź link zwrotny". Zawsze to jakieś oszczędności przy większych katalogach.

noka

oraz zastosowany będzie jakiś sensowny patent na odróżnienie człowieka od robota

Najlepszy sposób to płatności - robot za wpis nie zapłaci. A jeśli chcesz mieć darmowe wpisy (zlerzy Ci na site katalogu) to blokując w jakiś cudowny sposób wszystkie roboty, stracisz całkiem sporo wartościowych wpisów.

Profesjonalne czyszczenie wykładzin, tapicerki samochodowej : Pranie dywanów

Zadbany spis artykułów, ciekawa skórka : Smaczny Precelek

Katalog stron z bardzo rozbudowaną kategorią regionalną : Katalog Błyskawica

Płatność byłaby idealnym rozwiązaniem na spam, ale nie planuję płatnych wpisów. Niespecjalnie zależy mi tez na site katalogu, ani na posiadaniu samych badzo dobrych stron.

Natomiast bardzo mi zależy na tym aby formularz był wypeniony wg zaleceń podanych w komentarzach do każdego pola (a robot jak wiadomo takich komentarzy nie czyta).

IMHO wystarczy sprawdzać backlink raz na miesiąc dla danego wpisu - może nawet rzadziej - po wykryciu braku linka - raz na dobę - po 72 h (trzech sprawdzeniach) dezaktywacja

O i to jest myśl ;)

jeśli ma mieć możliwość edycji swojego wpisu można mu terz wyświetlić przycisk "sprawdź link zwrotny". Zawsze to jakieś oszczędności przy większych katalogach.

To nie będzie potrzebne gdyż jeśli wybierze grupę linków w której ustawiliśmy wymagany link zwrotny to skrypt nie przepuści go przez formularz dopóki nie wykryje linka na jego stronie.

Natomiast bardzo mi zależy na tym aby formularz był wypeniony wg zaleceń podanych w komentarzach do każdego pola (a robot jak wiadomo takich komentarzy nie czyta).

Przeciw robotom będzie polecona przez zgreda reCaptcha - podobno nie do przejścia ;)

Szkoda tylko że gabaryty tego tokena są takie nieporęczne :/

iDir - skrypt na katalog stron lub firm - następca projektu SEOKatalog, dostosowany do dzisiejszych standardów, w pełni responsywny, na nowoczesnym frameworku.

reCaptcha jest do przejscia ;) ale to tylko tak na marginesie ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

reCaptcha jest do przejscia ;) ale to tylko tak na marginesie ;)

Ehh...to w takim razie jest sens się tym bawić czy może znasz jeszcze coś lepszego ? ;)

jeśli ma mieć możliwość edycji swojego wpisu można mu terz wyświetlić przycisk "sprawdź link zwrotny". Zawsze to jakieś oszczędności przy większych katalogach.

To nie będzie potrzebne gdyż jeśli wybierze grupę linków w której ustawiliśmy wymagany link zwrotny to skrypt nie przepuści go przez formularz dopóki nie wykryje linka na jego stronie.

Źle mnie zrozumiałeś - chodziło mi o przypadek po zablokowaniu strony - jeśli nie chce czekać 2 tygodnie (bo po co sprawdzać zdezaktywowane wpisy co 24h ?) lub dłużej (te wszystkie czasy można pozostawić do ustawienia adminowi) to może, po naprawieniu błędu (zakładam że user nie usunął specjalnie linka, tylko np miał stronę w php i dowiedział się o mod_rewrite i teraz rozszerzenia ma html) wejść w szczeóły swojego wpisu (bo, znowu założenie, user który dodał stronę, będzie miał do wpisu dostęp, nawet po dezaktywacji) i tam kliknąć link, który spowoduje natycmiastowe sprawdzenie linka.

Uff - teraz, mam nadzieję, opisałem to dość jasno ;)

Profesjonalne czyszczenie wykładzin, tapicerki samochodowej : Pranie dywanów

Zadbany spis artykułów, ciekawa skórka : Smaczny Precelek

Katalog stron z bardzo rozbudowaną kategorią regionalną : Katalog Błyskawica

No tak taka opcja by się wtedy przydała - zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Z newsów - dziś definitywnie skończyłem prace nad importerem - kilka dni katorgi ale można już spokojnie wrzucać wpisy ze starych qlwebów i otwartych mini. W ramach testów pchnąłem przez importer 5 megowy plik z danymi z qlweba (tak to ten Twój zgred ;)) i o dziwo przelazł bez żadnych błędów. Jednak 10 megowy już nie dał rady - za duży plik, za duże wykorzystanie pamięci, za długi czas reakcji itd. tak więc jak ktoś nie będzie dysponował dedykiem to będzie musiał sobie taki większy plik podzielić na mniejsze. Z dodatków to można teraz zadecydować czy chcemy zachować stare ID wpisów, kategorii i podkategorii czy nie - dzięki temu będzie możliwe skonstruowanie przekierowania 301 dla podstron ze starego katalogu na nowy ;)

reCaptcha jest do przejscia :) ale to tylko tak na marginesie :)

możesz podać źródło tych informacji?

Z tego co wiem to jakiś czas temu złamane zostało jedynie audio reCaptcha (można wyłączyć), ale też były robione "ataki" z wykorzystaniem ludzi.

Myślę, że wykorzystanie do takiego projektu reCaptcha jest jak najbardziej sensowne, bo można to ładnie zintegrować z szablonem, a i sam projekt ma niegłupi cel:)

bo można to ładnie zintegrować z szablonem

No właśnie nie wiem - pole swoimi gabarytami i kolorystyką nijak nie pasuje do templatki - da się jakoś konfigurować wielkość i/lub kolory tego cuda ?

Z tego co widzę to działa na zasadzie połączenia z ich bazą i na zasadzie kluczy - dać wszędzie standardowy klucz na global domain czy po prostu dodatkowe pole w PA i każdy sobie własny klucz wpisze jeśli będzie chciał reCaptche ?

No właśnie nie wiem - pole swoimi gabarytami i kolorystyką nijak nie pasuje do templatki - da się jakoś konfigurować wielkość i/lub kolory tego cuda ?

A pewnie że się da, wystarczy zrobić theme jako custom i bawić się do woli.

https://recaptcha.net/apidocs/captcha/client.html - Look & Feel Customization i Custom theming

przykład https://recaptcha.net/fastcgi/demo/customtheme

Edyta: 2 część pytania - imho dodatkowe pole w PA na wprowadzenie własnych kluczy

Edyta2: innej możliwości jednak nie będzie, bo klucze są generowane per site, zatem tylko pozostaje dodanie w PA pola do prowadzenia publickey

Heh ta reCaptcha jest tak fajna że chyba w ogóle zrezygnuje z poprzednich tokenów do wyboru - po prostu jak ktoś nie doda swojego klucza w PA to skrypt będzie leciał z globalnego...

Edyta2: innej możliwości jednak nie będzie, bo klucze są generowane per site, zatem tylko pozostaje dodanie w PA pola do prowadzenia publickey

Z tego co widzę można sobie ustawić klucz globalny i działa wtedy na jakiejkolwiek domenie - sprawdziłem faktycznie działa.

Mam reCaptchą zabezpieczone forum, na którym rejestrowała się cała masa botów. Od chwili wprowadzenia tego zabezpieczenia - jak ręką odjął. Problem w tym , ze czasami użytkownicy się mogą się wstrzelić z prawidłowym hasłem . Mam najdzieję , że skrypt katalogu nie będzie czyścił formularza po błędnym przepisaniu tokena :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności