Skocz do zawartości

Webook - Społeczność czytelników książek

RudeDude

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym wam przedstawić mój nowo powstały portal https://www.webook.pl , który skierowany jest do osób lubiących czytać książki. Pracowałem nad nim wraz z kolegą przez ostatnie pół roku i niedawno, bo pierwszego stycznia ruszyliśmy z testami witryny. ;) Liczę na waszą opinie, sugestię, krytykę.

Serwis https://www.webook.pl umożliwia stworzenie swojej wirtualnej biblioteki książek, znalezienia ciekawostek, cytatów i materiałów wideo powiązanych z daną książką.

Każdy użytkownik może budować bazę książek, poszerzać ją o własne informacje oraz toczyć dyskusje z innymi czytelnikami na temat wybranych pozycji. Podobnie jak to ma miejsce w serwisach o filmach np. filmweb. Najprościej mówiąc pod daną książką można prowadzić różne tematy związane z nią ;)

Książki dodaje się do bazy podobnie jak na wikipedii, to samo tyczy się umieszczania autorów/pisarzy.

Obecnie witryna jest w fazie beta:

https://www.webook.pl/zaproszenie.php?klucz=beta

Portal webook.pl po wyjściu z bety będzie także rekomendował nowe ciekawe książki na podstawie tego co robimy w serwisie, jakie książki mamy w ulubionych i jak je ocenialiśmy, tagowaliśmy.

Jeśli uda się zgromadzić grono zapalonych czytelników to www.webook.pl posłuży jako miejsce do ciekawych dyskusji na tematy jakie poruszają różne książki. Ponadto stanie się miejscem gdzie znajdziemy nowe wartościowe publikacje i sprawdzimy co czytali nasi znajomi.

Proszę o wasze komentarze, co myślicie o tym projekcie.

Ciekawy pomysł, dobre wykonanie. Nie zakładałem konta, bo widzę że serwis dopiero raczkuje - bardzo mała baza książek. Szukałem tych co ostatnio czytałem i nie znalazłem żadnej.

Szkoda, że w Polsce czytanie książek nie jest popularne.

Mała uwaga: widok kategorii moim zdaniem jest nieintuicyjny. Wyświetla tylko 4 pozycje. Przydałaby się lista tytułów. Mnie osobiście okładka przeszkadza w widoku kategorii/podkategorii.

e-weblink uznałem za najgorszy system wymiany linków

Nie zakładałem konta, bo widzę że serwis dopiero raczkuje - bardzo mała baza książek. Szukałem tych co ostatnio czytałem i nie znalazłem żadnej.

Szkoda, że w Polsce czytanie książek nie jest popularne.

Idea serwisu polega na tym, że jeśli każdy doda do bazy (tak jak to się robi na wiki) swoje książki to użytkownicy będą mogli wzajemnie poznać nowe ciekawe książki które już ktoś czytał i może je innym polecić, oceniał je, komentował. Jednym słowem użytkownicy dają Ci pogląd na to czy warto coś przeczytać.

Podstrona z daną książką powinna mieć <h1> z tytułem

Dodałem h1, dzięki za bardzo cenną uwagę!

(...) i gdybys mial w ofercie, juz bym u Ciebie kupil.

Na razie nie wstawiam żadnego pp ponieważ portal jest w fazie beta, potrzeba zbudować podstawy społeczności, dodać kilka nowych funkcji oraz usprawnić pewne elementy itd. Gdy serwis się rozwinie z pewnością zamawianie książek ze strony będzie przydatną funkcjonalnością. Puki co nie przystępowałem do żadnego pp bo nie chciałbym zrażać ludzi do strony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności