Skocz do zawartości

Dofinansowanie z Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności gosp.

kad48

Rekomendowane odpowiedzi

w moim przypadku, musiałem przedstawić faktury zakupu na firmę, która została załozona, nie jest to tez traktowane jako pranie podatku, bo pieniądze te są dotacją, a nie pożyczką bankową czy z innego źródła, co prawda dotacja ta w przypadku niewypału jest do zwrotu z odsetkami, ale nie można tu pisać o praniu podatku :) chyba, że sie qrde mylę, ale wtedy cały urząd sie myli...

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

• Odpowiedzi 193
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No to dziwne zbieżności powychodziły. Zakładam, że większość z tej branży jest na wacie, więc załóżmy, że bezrobotny bierze 20tys dotacji i robi za całość zakupy na firmę. A więc wlicza to w koszty, czyli 22% VAT (4 400zł) i 18% dochodowego (2 808zł).

Tak więc 7208zł na dzień dobry byłoby "wyprane". Wszystko zależy od umowy i samej jej interpretacji, bo co prawda można robić zakupy bodajże przez 30 dni od daty zawarcia umowy z Urzędem Pracy, jednak to bezrobotny jest stroną, a nie firma. Dlatego uważam, że Urzędnicy, którzy zatwierdzili takie faktury przekroczyli swoje kompetencje.

Ciekawa dyskusja... Może ma ktoś pod ręką umowę i mógłby wkleić screena?

a jak jest z dotacjami unijnymi dla firm? tam też "piorą"? czy dostaja pieniądze na rozwoj firmy i opłacają od dotacji jakies podatki?

edit: co do prania podatku: https://www.podatki.egospodarka.pl/33769,Do...rmy,1,65,1.html

- Reklama -

a ja mam pytanie odnośnie sprzętu.

Co trzeba napisać we wniosku ?

Np. Chce kupić komputer to mam napisać: komputer cena 3500 zł czy wymienić wszystko co będzie miał ten komputer w sobie wraz z cenami tych podzespołów?

Tak samo monitor, jeśli napiszę monitor 22 cale - 1000 zł to mam dodać jaka to będzie marka czy wystarczy sama ilość cali i cena ?

Poza tym czy w ogóle i kiedy urzędnik przyjeżdża na kontrolę ?? i czy będzie sprawdzał dokładnie to co kupiłem; model, wielkość, marka itp ??

podaj komputer 3500 zł

monitor 22" 1000 zł

jak poasz konkrety to a gfakturze musisz miec dokladnie to o co wnioskowaleś

a może się zdarzyć, że w chwili zakupu będziesz miał możliwość kupić coś lepszego niż wnioskowałeś, bo akurat jakaś promocja, obnizka czy inny piorun

edit: a kiedy przyjdzie urzednik? a to już wiedzą urzednicy, to, że może w kazdej chwili wpaśc na tak zwana kontrolę, nie oznacza, że wpadnie, a jak wpadnie to co będzie i jak sprawdzał...

- Reklama -

Witaj

Brałem takie dofinansowanie. W naszym PUP-ie były dwa źródła finansowania:

- środki z Funduszu Pracy,

- środki z EFS (Europejski Fundusz Społeczny)

W każdym przypadku wypełniało się jeden i ten sam wniosek (bardzo prosty). Różnica polegała na tym, że aby dostać pieniądze z EFS-u należało ukończyć kurs "Mała przedsiębiorczość" - trwał około miesiąca.

Wniosek jest punktowany a czym więcej punktów tym lepiej:

Forma poręczenia:

2 pkt – weksel z poręczeniem, blokada środków na rachunku bankowym, gwarancja bankowa;

1 pkt – poręczenie cywilne regulowane przez kodeks cywilny;

0 pkt - zastaw na prawach lub rzeczach, akt notarialny o poddaniu się egzekucji.

Teściowa podpisze weksel i po kłopocie

Udział środków własnych w przedsięwzięciu

• 3 pkt - powyżej 60 % środków własnych;
  • 2 pkt - od 31% do 60 % środków własnych;
  • 1 pkt - do 30 % środków własnych;
  • 0 pkt - brak środków własnych.

Można to jako wkład własny uznać - komputer, oprogramowania, wyposażenie biura

Stopień przygotowania planowanej działalności gospodarczej

• 1 pkt - potwierdzona w formie pisemnej wstępna rozmowa lub wstępna umowa: najmu, dzierżawy, użyczenia, ewentualnie własny lokal;
  • 0 pkt - brak lokalizacji;
  • 1 pkt - posiadanie predyspozycji do prowadzenia danej działalności (wykształcenia, doświadczenia, szkolenia, zezwolenia, pozwolenia)
  • 0 pkt - brak predyspozycji;
  • 1 pkt - potwierdzona wstępna rozmowa z ewentualnymi kontrahentami (dostawcy, odbiorcy);
  • 0 pkt - brak kontaktów;

Zdobywa się promesy współpracy od przyszłych klientów.

Analiza finansowa przedsięwzięcia

• Maksymalnie 2 pkt - obiektywna ocena komisji dokonana na podstawie przedstawionej kalkulacji finansowej

Analiza finansowa to prosta tabela przychodów i kosztów działalności

Ocena założonej działalności z uwzględnieniem przewidywanego zatrudnienia

• Maksymalnie 4 pkt - całościowa obiektywna ocena komisji założonej działalności (pomysł, realność powodzenia w przyszłości i zapotrzebowanie na rynku, czas pozostawania w ewidencji, przygotowanie wniosku pod względem merytorycznym i formalnym, przewidywane zatrudnienie)
  • 1 pkt - rozeznanie rynku;
  • 0 pkt - brak rozeznania;

Ja swoje pieniądze wydałem na auto, aktualizacje Macromedia Flash i laptopa. Wiem, że nie w każdym mieście można przeznaczyć środki na samochód np: w Jastrzębiu Zdroju

Firma musi utrzymać się minimum jeden rok (nie jest to trudne przy obniżonym ZUS-ie) i musi wykazywać jakiś obrót.

Na początku rozwiązuje się także prosty psychologiczny test, który kwalifikuje do dalszej procedury. To w zasadzie wszystko. Jeśli ktoś chce to niech pisze na priv - podeśle mój wniosek jako wzór.

Pozdrawiam

Przemek

• 2 tygodnie później...

Witam

od pewnego czasu mocno interesuje sie dofinansowaniem :)

czy macie jakis pomysl co mozna wpisac jeszcze (na co nam kasa potrzebna) w firmie ktora zajmuje sie pozycjonowaniem/reklama

* Komputer

* laptop

* drukarka

* monitor

* oprogramowanie

* art biurowe

* krzeslo

?

z gory dzieki za podpowiedzi :)

Możesz jeszcze dopisać kasę lub drukarkę fiskalną, biurko pod komputer. Prawdopodobnie możesz również sobie kupić jakiś dywan lub wykładzinę dywanową, regał np. na dokumenty (są to elementy wyposażenia biura, więc nie powinno być z tym problemu).

Jeśli chodzi o artykuły biurowe, to mogą ci to odrzucić (mnie np. gość w Urzędzie Pracy skreślił tę opcję). Ale to wszystko zależy od Urzędu Pracy i ludzi, którzy tam pracują. W każdym mieście jest trochę inaczej, nie wiedzieć czemu...:)

Życzę powodzenia! :) Ja skusiłem się na dofinansowanie z Izby Gospodarczej (można otrzymać do 40 tys. zł) - niestety nie dostałem...Bardzo dużo chętnych było, a tytlko 15 osób mogło dostać te pieniądze.

System pracy w internecie sposobem na niezależność finansową.

Książki na temat biznesu (prowadzenie działalności, skuteczne działania) w księgarni biznesowej Aragorn.pl

Publikacje elektroniczne, które sprzedadzą ci wiedzę.

Nie dzieki :) :) Własnie musze to jakos dobrze rozegrac, i szukam info co ludzie wpisuja, ale jakby nie patrzec branza SEO ma trudnosci, bo duzo rzeczy odpada na starcie, dowiadywalem sie odnosnie hostingow i domen, i nie da rady!!!

P.S

a co myslicie na temat "kupna" strony www firmowej - czy to przejdzie ?

Jeżeli zastanawiacie się czy wziąć dotacje czy nie, na co dają a na co nie... to radzę robić wszystko poza tym :)

W WIĘKSZOŚCI urzędów pracy NIE MA MOŻLIWOŚCI wzięcia dotacji. Jeżeli nie we wszystkich :) Aktualnie są w pierwszej kolejności wypłacane zasiłki dla bezrobotnych: we Wrocławiu, w Wałbrzychu, W Opolu na pewno nie ma możliwości wzięcia.

A czemu to nie ma możliwości?

Kasa musi być - rok dopiero co się zaczął więc mają pulę na dotację - możliwe że jeszcze tej kasy nie otrzymali dlatego dotacji nie dają, ale niebawem zaczną - muszą.

Zasiłki to KOMPLETNIE inna bajka - oni mają kasę ustalaną odgórnie i nie ma tak że w pierwszej kolejności to a w drugiej tamto...

Ja mam m.in.:

62.02.Z - Działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki

63.11.Z - Przetwarzanie danych; zarządzanie stronami internetowymi(hosting) i podobna działalność

62.09.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych

Do pozycjonowania w zasadzie wybierasz któe chcesz ;-)

A to jak chcesz sprzedawać pkt. w SWL: 73.12.C

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności