Skocz do zawartości

Pytanie

Kruchy95

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli kupisz szablon i zmodyfikujesz go dla własnych potrzeb, to jest to legalne. Jednak gdy otrzymujesz zlecenie i realizujesz modyfikując płatny lay to nie jest to chyba zbyt eleganckie, prawda?

katalog sklepów - darmowy katalog PR4 porady, artykuły, produkty.

Atrakcje turystyczne - wyjade.pl

Flanker, porzuciłem pomysł wzorowania się, kiedyś wkońcu uzbieram na szablon i go kupię :D. Przy okazji to ktoś miał go dla mnie przerobic a nie ja dla kogoś. A tak przy okazji to czy jest jakiś CMS, który obsłużyłby ten szablon ?

każdy CMS ci obsłuży ten szablon jeśli tylko dostosujesz sobie go pod CMSa, inaczej nie da rady gdyż tam zakupujesz pliki .PSD .FLA .SWF .HTML a nie pliki pod jakikolwiek konkretny skrypt

• 2 tygodnie później...

Nie do końca jest tak jak piszecie. Modyfikacja szablonu (utworu) to jest wykonywanie praw zależnych, na które potrzebne jest osobne zezwolenie:

Art. 46. prawa autorskiego:

Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, twórca zachowuje wyłączne prawo zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego, mimo że w umowie postanowiono o przeniesieniu całości autorskich praw majątkowych.

Innymi słowy przerabianie szablonu za który się zapłaciło, bez zgody twórcy, to tak jakby ten szablon po prostu zajumać. Oczywiście abstrahuję od tego jaka jest "wtapialność" lub "czepialność" twórców.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności