Skocz do zawartości

przekierowanie 301 i linki

ka.ma

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Od razu piszę, że przeglądałem poprzednie posty, ale nie znalazłem wyczerpującej odpowiedzi na moje pytanie. chodzi mi o to, co się dzieje z linkami po zmianie domeny.

częściowo na moje pytanie odpowiadają posty:

tutaj o tym, że przechodzi "moc" domeny

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...ekierowanie+301

tutaj, że przechodzi PR i linki

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...ekierowanie+301

ale to nie jest do końca to, o co mi chodzi, ale do rzeczy:

powiedzmy, że mam domena_A i na przykład na tym forum wpiszę linka, który będzie na niego wskazywał. google sobie to indeksuje i gdzieś tam zapisuje, że czyli mam 1 link z forum.optymalizacja.com na domena_A (analogicznie w innych serwisach: fora, katalogi, strony www). postanawiam zarejestrować domena_B i przekierować tam wszystko z domena_A za pomocą przekierowania 301. robię przekierowanie, "moc" domeny, PR i linki przenoszą się z domena_A do domena_B i jest ok, domena_A wygasa. ale przecież ten przykładowy 1 link, o którym wspomniałem wcześniej ciągle wskazuje na domena_A, a nie na domena_B!!! wytłumaczcie mi proszę więc jak to jest z tymi linkami.

1) czy wykonując przekierowanie 301 google gdzieś tam sobie zapamiętuje, że mimo, że link wskazuje na domena_A, to tak naprawdę jest to już domena_B i tam kieruje wszystkich userów?

2) domena_A wygasa, ale po pewnym czasie na przykład ktoś ją reaktywuje. co z linkami, które wcześniej na nią wskazywały i teoretycznie dzięki 301 przeszły na domena_B? czy nie zostaną ponownie przypisane do domena_A?

3) rozumiem, że z userami, którzy klikną link wskazujący na link i trafią na domena_A nie da się nic zrobić?

mam nadzieję, że jasno wyraziłem co mam na myśli :)

warzywny Flavon Green, dla dzieci Flavon Kids, a Flavon Max Plus dla szczególnie wymagających.

Masz błędne przekonanie, jakoby przekierowanie było zabiegiem jednorazowym. Tak dobrze nie ma - musi być ustawione cały czas na aktywnej domenie, aby spełniało swoje funkcje.

Google zlicza linki na podstawie zaindeksowanej treści stron, więc jak gdzieś link prowadzi do domeny A, to tam będzie prowadził, ale ustawionym przekierowaniem można przenieść jego moc na domenę B. Zdjęcie przekierowania powoduje, że link z powrotem działa na korzyść domeny A i nie ma już wpływu na domenę B, a więc domena B jest "słabsza" o moc tego linku. Z kolei w przypadku wygaśnięcia domeny, linki kierują do nikąd (chyba że domena została przechwycona).

Masz błędne przekonanie, jakoby przekierowanie było zabiegiem jednorazowym. Tak dobrze nie ma - musi być ustawione cały czas na aktywnej domenie, aby spełniało swoje funkcje.

dziękuję za info i szczegółowe wyjaśnienie, rzeczywiście tkwiłem w błędnym przekonaniu.

warzywny Flavon Green, dla dzieci Flavon Kids, a Flavon Max Plus dla szczególnie wymagających.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności