Skocz do zawartości

pozycjonowanie niepopularnej tematyki

kutaphone

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czytam forum od paru dni, przyswoiłem już podstawy, ale potrzebuje "indywidualnej" konsultacji. :)

Chciałem zapytać jak pozycjonować stronę o dość specjalistycznej usłudze i stosunkowo niepopularnych frazach: słowo (około 104,000 wyników), "słowo" (około 23,100 wyników). Ilość konkurencyjnych firm/witryn - około 10, w tym większość słabo pozycjonowana.

Czy w takim wypadku wystarczy dodawanie do katalogów (również tych płatnych) +kampania adwords? Czytałem o gromadzeniu zaplecza, ale przerażają mnie działania na taką skalę. Czy pozycjonowanie tego typu strony firmowej nazwalibyście łatwym - średnim - trudnym? Dobrze by było wiedzieć, czy sobie poradzę. :)

Pozdrawiam.

Co to znaczy słabo pozycjonowana? :) Ilość wyników nie świadczy raczej o trudności wbicia się wysoka.

Zamiast z katalogów chyba lepiej skorzystać z precli - jeśli masz czas pisać teksty to precle są dobre na łatwe frazy do wypozycjonowania. Katalogi wolno się indeksują i to jest jeden z ich minusów, a artykul na dobrym preclu moze pojawic sie w indeksie już po paru minutach.

Adwords raczej nie podwyższa pozycji w google.

Ilość wyników nie jest miarodajna dla trudności frazy, jeżeli jednak oceniasz je jako łatwe poradzisz sobie.

Przede wszystkim zoptymalizuj stronę(title, metatagi, keyword density fraz na stronie) potem pokataloguj, poprecluj, a jak to nie da satysfakcjonującego rezultatu zbuduj jakieś zaplecze - jedna strona to już jest zaplecze!

Aha i pozycjonowanie a kampania AdWords to dwie różne rzeczy!

edit:

zostałem wyprzedzony; ale co do słów przedmówcy "dobry katalog nigdy nie jest zły", a już na pewno nie można sobie odpuścić onetu, wp, gwiazdora itp...

Dzięki za porady. Ciężko mi było opisać sprawę, bo siedzę w tym tylko kilka dni, ale duużo mi rozjaśniliście.

Zoptymalizowana strona + dobre katalogi + precle + czas -> miejmy nadzieje, że zaowocuje :)

PS: chciałem jeszcze zapytać czy linkowanie ze stron nie związanych z tematyką mojego serwisu może mu zaszkodzić (ban/filtr, spadek itp.)? Czy ma to jakikolwiek sens (owe linkowanie).

Pozdrawiam.

Jak zwykle Xann podsumował :unsure:

Pozdro

trance_is_not_a_techno_v2.0_by_tvg.gif

Rzetelne i profesjonalne w tym co robi biuro tłumaczeń Katowice wygrało w kategorii najlepsza obsługa klienta.

Tani, profesjonalny zwrot podatku z Niemiec i Austrii. Dodatkowo Kindergeld Austria i Niemcy.

-jaki serwer kupić?

- co kolwiek będziesz robił w celu kupienia dobrego serwera jest niezgodne z polityką google

- jak dobrze położyć płytki w łazience?

- co kolwiek będziesz robił żeby dobrze położyć płytki jest niezgodne z polityką google

- jakie kwiaty kupić narzeczonej?

- co kolwiek jej kupisz będzie niezgodne z polityką google

;-)

dymna.jpg

co kolwiek będziesz robił żeby podnieśc swoją stronę w wynikach wyszukiwania na dane frazy jest niezgodne z polityką google. Wiec zeby nie dostac filtra musiał byś nie pozycjonować swojej strony

Bzdura powtarzana 1000 razy staje się prawdą, mimo to sprostuję. https://www.google.pl/intl/pl_ALL/webmasters/guidelines.html

co kolwiek będziesz robił żeby podnieśc swoją stronę w wynikach wyszukiwania na dane frazy jest niezgodne z polityką google. Wiec zeby nie dostac filtra musiał byś nie pozycjonować swojej strony

Xann to jakas obsesja czy jak?? Ostatnio co jakiegos posta czytam to tam lamenty na temat tego, ze Google toleruje tak na prawde jako zgodne z wytycznymi tylko naturalne linkowanie, co jest moim zdaniem kompletna bzdura. Przeciez to jest chyba oczywiste, ze przy obecnej konkurencyjnosci wiekszosci fraz mozna zrobic super stronke i nikt nigdy na nia nie wejdzie a tym bardziej nie doda naturalnego linka. Katalogowanie i preclowanie to nie tylko pozycjonowanie ale tez naturalna reklama wlasnego serwisu.

Popularyzacja Linkow do swojej strony a tym samym pewnego rodzaju reklama jest niezgodna z wytycznymi?? Interpretujac to w taki sposob kazda forma reklamy internetowej, umieszczanie nawet banerow reklamowych i co za tym idzie linkow do wlasnej strony moze spowodowac nalozenie kary w postaci filtra lub Bana, a wiadomo przecież, że miejsce reklamowe na baner kupimy na stronie powiazanej tematycznie z nasza witryna. Nie bedziemy reklamowac majtek na stronie z materialami budowlanymi.

Poki spokojnie dodajesz strony do katalogow, zdobywasz tematyczne linki (ktore nie znajduja sie w stopce innego serwisu, lub w innym niewidocznym dla uzytkownikow miejscu), piszesz tematyczne i sensowne precle, które nie sa tylko plontanina slow kluczowych, moim zdaniem nie lamiesz zadnych wytycznych i postepujesz zgodnie z przyjetymi ogolnie normami.

Np. Niezgodne jest KUPOWANIE LINKOW, ktore ktos wstawi Ci do stopki swojego serwisu. Dlaczego?? Bo ten link kupiony zostal ewidentnie w celu podniesienia pozycji w SERPach. Watpliwe jest, czy jakis uzytkownik zerknie na stopke i jeszcze kliknie w link do Twojej strony.

Oczywiscie ze mozna sie zalapac na filtr, bo przeciez Gugiel to algorytm, program, ktory nie jest programem doskonalym i moze normalne dzialania uznac za nienormalne. Mozna dostac tez bana praktycznie bez wiekszej przyczyny. Po to jednak Google posiada "Re-inclusion", zeby naprawiac recznie bledy algorytmu.

Kutaphon jezeli uwazasz, ze inni slabo pozycjonuja to polecam na wszelki wypadek sprawdzic linki jakie prowadza do ich stron, korzystajac z Yahoo Siteexplorer

Dzięki. Rozumiem, że im więcej linków prowadzących do strony tym "lepiej są wypozycjonowani", pomijam już sprawę jakości linków. Skąd yahoo bierze te dane, ze swojej przeglądarki? Jak to się ma do google?

PS: mój najpoważniejszy konkurent ma 485 linków, a reszta między 30 a 100. Chyba można ich nazwać słabiakami? :)

forum.optymalizacja.com - 270 000 - wow.

Bzdura powtarzana 1000 razy staje się prawdą, mimo to sprostuję. https://www.google.pl/intl/pl_ALL/webmasters/guidelines.html

no nie :)

dobra , to proszę Cię powiedz jak wg tego co tam pisze wypozycjonować stronę do top10 pod hasło "praca" zobaczymy czy bzdura

Marketing internetowy dla firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności