Skocz do zawartości

Spadek CTR ("bez przyczyny")

maciek_p

Rekomendowane odpowiedzi

Prosiłbym o jakąś radę, bo po raz kolejny w życiu wydawało mi się już, że zarobię trochę sensownego grosza w AS, a chyba znowu nici... Do stawek na poziomie 2-4c za klik już dawno się przyzwyczaiłem, jednak sezonowa koniunktura oraz wykorzystanie maksimum jednostek reklamowych w najbardziej strategicznych miejscach rozpędziło ostatnio CTR na mojej stronie do ponad 3, a nawet 4% i zaczęły się całkiem fajne zarobki (rekord - ponad 7$ w jednym dniu :D ).

No ale w życiu - a zwłaszcza w adsensach - nic pięknego nie trwa wiecznie. CTR przez ostatnie dni spadł prawie o 2/3, do jakichś 1-1,5%. Co mogło to spowodować? Reklamy praktycznie nie zmieniły się. Strona nadal jest licznie odwiedzana. Czy może to mieć związek z powracającymi użytkownikami i nieliczeniem ich klików? Ale czemu stałoby się to tak raptownie, po przeszło tygodniu wysokiej i stabilnej koniunktury?... Poradźcie coś, proszę :)

jak jest sporo powracajacych reklamy sie mogly juz opatrzec - chociaz, jesli mowa o stronie ze stopki to raczej, az tylu powracajacych nie sadze, by bylo :)

zwlaszcza, ze to typowa MFA :D - ja bym pokombinowal z tym srodkowym blokiem reklam i sprobowal moze linkow - do ukladu reklam tez sie ludzie przyzwyczajaja, wiec czasami drobne zmiany wychodza na dobre

a kliki w cenie o jakiej mowisz to nie najgorzej,

zwlaszcza, ze to typowa MFA :)

He he, setki godzin pracy nad bazą haseł słownika przez 8 ostatnich lat (plus np. test na rodzajniki własnej roboty na dole strony), a tu mnie jeszcze od MFA wyzywają ;) ...

Choć fakt, nie udało mi się dotąd jakoś wpasować przyzwoicie tych reklam...

Aha, i w tym momencie nie działają jeszcze nowe jednostki (coś już długo...) - tak gwoli absolutnej ścisłości. Ale układ na razie niezmieniony.

Przepraszam, już są. Pisałem wyżej, że chwilowo się nie wyświetlają, bo wkleiłem nowe jednostki. Tak żeby odczarować CTR ;-).

Możesz coś więcej napisać o tej technice?

Wklejasz w te same miejsca czy w inne?

Te same rozmiary itd?

Jakieś testy robiłeś może konkretniejsze?

Studio Moments - Nowoczesny Film i Fotografia Ślubna.

Jeśli potrzebujesz fotografa ślubnego lub kamerzysty na ślub i wesele w Krakowie lub Warszawie.

Przepraszam, już są. Pisałem wyżej, że chwilowo się nie wyświetlają, bo wkleiłem nowe jednostki. Tak żeby odczarować CTR ;-).

Ale chyba też po to, żeby przetestować cierpliwość administracji AdSense.

Środkowa jednostka IMHO jest za blisko pola do wyszukiwania.

Eh, w FireFoxie faktycznie, ale np. w IE odległość jej sporo większa... Jest tak od dłuższego już czasu. Spróbuję może trochę obniżyć, ale to już w ogóle rozwali mi tę część strony. W ogóle bez reklam jest dużo ładniej.

"Wymiania" jednostek (wstawiłem po prostu nowy kod w miejsce starych) nie jest moją częstą praktyką - może po prostu sam straciłem dzisiaj cierpliwość, choć pewnie moje nadzieje, że z nowymi jednostkami coś się zmieni są bezpodstawne.

Eh, w FireFoxie faktycznie, ale np. w IE odległość jej sporo większa... Jest tak od dłuższego już czasu. Spróbuję może trochę obniżyć, ale to już w ogóle rozwali mi tę część strony. W ogóle bez reklam jest dużo ładniej.

"Wymiania" jednostek (wstawiłem po prostu nowy kod w miejsce starych) nie jest moją częstą praktyką - może po prostu sam straciłem dzisiaj cierpliwość, choć pewnie moje nadzieje, że z nowymi jednostkami coś się zmieni są bezpodstawne.

To trzeba by w Chrome sprawdzać, żeby "widzieć oczami" pracowników Google ;)

Studio Moments - Nowoczesny Film i Fotografia Ślubna.

Jeśli potrzebujesz fotografa ślubnego lub kamerzysty na ślub i wesele w Krakowie lub Warszawie.

Szczerze to ten układ jakoś wybitnie nieciekawy mi się wydaje. Już lepiej jakbyś wstawił na środku jeden albo dwa duże klocki niż takie "oklejanie" reklamami. Tymbardziej, że w tym momencie te same reklamy się powtarzają w różnych jednostkach.

Twój CTR jest nienajgorszy jak dla takiej strony. Raczej stan wyższego CTR traktowałbym jako chwilową aberrację.

Tak czy inaczej - troche psujesz tę swoją pracę przykrym ukladem reklam. IMHO.

A czemu tak się uparłeś na AdSense? Czemu nie spróbujesz promować jakiegoś PP pasującego tematycznie? Trzy książki od Złotych Myśli masz tutaj:

https://www.zlotemysli.pl/desc,1/publicatio...jezyk-obcy.html

https://www.zlotemysli.pl/desc,1/publicatio...emieckiego.html

https://www.zlotemysli.pl/desc,1/publicatio...kie-slowka.html

Wstaw jakieś odnośniki i reklamy na próbę zamiast AdSense i zobacz, czy nie będziesz mieć z tego większych pieniędzy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności