Skocz do zawartości

Spadek CTR ("bez przyczyny")

maciek_p

Rekomendowane odpowiedzi

Próbowałem jak najbardziej i Złotych Myśli, i aktualnie siedzę (choć nie mam w tej chwili na stronie widgetów) w Nexto. Niestety, zarobki są bez porównania niższe, niż z Adsensów. Współczynnik konwersji niziutki. Polacy raczej pozyskują pirackie wersje tych publikacji. Dodatkowo moją stronę odwiedzają w dużej części uczniowie gimnazjów czy liceów, nie mający własnych kont internetowych.

Zaś co do Złotych Myśli, to ich publikacje są w większości tragiczne i nie miałem ochoty reklamować tej fuszerki ani chwili dłużej. Dodatkowo, pani menadżer PP wysyłała maile z rozmaitymi "poradami", które doprowadzały mnie swoją treścią do wymiotów. Czułem, że chcą mi wyprać mózg jak łosiom, którzy dają się nabrać na te ich e-booki... Nie trawię tekstów w stylu "Macieju, uwierz w siebie, ble ble ble", zwłaszcza wobec mizerii rynku takich publikacji.

Zaś co do Złotych Myśli, to ich publikacje są w większości tragiczne i nie miałem ochoty reklamować tej fuszerki ani chwili dłużej. Dodatkowo, pani menadżer PP wysyłała maile z rozmaitymi "poradami", które doprowadzały mnie swoją treścią do wymiotów.

Czasem mam podobne odczucia. :)

No i lipa, dalej będzie MFA. Zrobiłem tak jak jest teraz, ale bez bannera poziomego wciśniętego "w słownik" - tylko skycraper po lewej i linki na górze. CTR spadł dramatycznie. Jak się użytkownikom nie podetknie pod nos, nie klikną... Aż mnie groza bierze na myśł o "skuteczności" tych reklam.

Zaś po prawej - kolejna realizacja mrzonki, że ktoś kupi audiobooka za ponad 40 zł... :-]

W nextranecie od niedawna jest masa książek niemieckojęzycznych. Spróbuj może takie publikacje popromować.

Tu masz mój link partnerski do zapisania się, o ile jeszcze tam nie jesteś: https://www.nextranet.pl/?pid=1149 .

Dzięki, ale jestem od dość dawna. Nowe "centrum językowe" ma ładny banner, który owocuje dużą liczbą przekierowań. Niestety, konwersja nawet niższa niż dotychczas, więc z centrum zrezygnowałem. Na 700 wejść przez ostatni tydzień były trzy zakupy. Zawsze jeden i ten sam produkt: Kurs podstawowy - Niemiecki ;]. Ceny większości nowych audiobooków są kosmiczne, a trwają zwykle 2-3 godziny...

Generalnie Nextranet to wspaniała idea, która niestety nieustannie jest dla mnie źródłem rozczarowań... Chyba nasz rynek cyfrowych publikacji jest jeszcze mocno niedorozwinięty, a ich głównym źródłem nadal są torrenty i RS.

I może pomyśl nad grafiką strony bo funkcjonalność chyba jest OK, pozycjonowanie OK ale grafika może trochę odrzucać - komuś skojarzyła się z MFA i innym, przypadkowym gościom, może kojarzyć się podobnie ... Szczgólnie, że na pierwszy rzut oka widać AdSense i chce się uciekać ... dopiero na dole (po przewinięciu) widać, że chyba pracujesz nad stroną.

Dla takiej strony jak Twoja (jak i dla innych dobrych stron), ja bym zrobił adsense bardziej subtelny. Tzn. bardziej wyeksponował bym funkcjonalność strony żeby ludzie zostawali i wracali a w drugiej kolejności klikali na reklamy

Heh, zgadzam się z Tobą, że te Adsensy wyglądają nieciekawie, ale wszelkie formy "subtelniejszej" reklamy dają kilkakrotnie mniejszy CTR. Wiem, że trochę to zabrzmi wygodnicko, ale w tym momencie nie mam lepszego pomysłu na "layout", zaś - wiem, że to moje silnie subiektywne, a wręcz "ojcowskie" zdanie - siłą tego słownika jest moja autorska baza wyrazów. Pewne liczby (chyba) nie kłamią: w tydzień plik rejestrujący wyszukiwane hasła osiąga megabajt (czyste ASCII ;-))... Wyszukiwań po prostu są tysiące na dobę. Natomiast ludzie kompletnie nie interesują się np. tymi dodatkami niżej: albo ich nie zauważają, albo mają gdzieś ;-). Na stronę z wykazem nowych haseł (odnośnik ze "zdjęciem tygodnia" ze Spiegla)weszło od września... 1000 osób :]. Cytaty i przysłowia: fakt, nie ma ich pokaźnej liczby, ale przecież wchodząc pierwszy raz z ciekawości użytkownik tego nie wie - a i tak wejść jak na lekarstwo ;-].

Słownik jest spozycjonowany dobrze m.in. dzięki temu, że od lat istnieje jego freeware'owa wersja off-line, którą robiłem jeszcze nie z żądzy pieniądza, a pasji, od początku liceum. W obu wersjach jest ta sama baza wyrazów, którą robię od 2001 roku, przy pomocy własnego edytora. Kupa roboty, Panowie: może pozory wskazują inaczej, ale to naprawdę nie jest MFA... :P

Aha... Co do powracających: dopóki Stat24 nie zaczął szaleć z reklamami w wierzchniej warstwie, miałem to ustrojstwo. Kilkanaście procent wejść dziennie to byli użytkownicy powracający. Nie wiem, czy parametr ten nie jest choć trochę zaniżany przez zmienne IP w Neo (fakt, są jeszcze cookies)...

Znam jedną regułę odnośnie CTR, która w 100% sprawdza się na Twojej stronie, ale się nią nie podzielę wprost bo jestem chciwym chamem ;P.

Ale - może powinieneś podejść bardziej marketingowo (w pozytywnym sensie tego słowa). Przeprowadź badanie - czego szukają Twoi goście - zacząć możesz od statystyk, kończąć na ankiecie itp. (ale nie takiej wrzuconej jako bloczek na stronie z kilkoma pytaniami "czy podoba Ci się serwis", tylko konkretne badanie określonej grupy). Podziel serwis na działy dedykowane konkretnym funkcjom (chociażby na subdomenach). Jak idę do sklepu kupić zapałki to nie obchodzi mnie wciskanie mi telewizora. Generalnie serwis ma potencjał ale narazie jest groch z kapustą. Może powienieneś zatrudnić kogoś z zewnątrz - z bardziej obiektywnym podejściem. No przynajmniej się poradzić.

Znam jedną regułę odnośnie CTR, która w 100% sprawdza się na Twojej stronie, ale się nią nie podzielę wprost bo jestem chciwym chamem ;P.

Kurczę, mimo wszystko spieszę z podziękowaniem, bo - mimo że pewnie nie skumałem zbyt wiele - Twoje uwagi wywołały istną burzę w moim mózgu ;-). Co prawda piszę teraz magisterkę, ale na pewno wkrótce przystąpię do ich przynajmniej częściowej implementacji... Z oddzieleniem pewnych wartościowszych(?) elementów strony nosiłem się od dawna. Skupię się przede wszystkim na rodzajnikach, bo z tego pomysłu można jeszcze dużo wycisnąć IMHO ;-). Jeszcze raz dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności