Skocz do zawartości

Ku przestrodze

smut

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Xann, jestem pewny tego co ustawa mówi,

nikt tutaj nie rozważa tego, czy dany czytnik jest legalny albo nie jest - czytaj ze zrozumieniem!

aby stwierdzić, czy ten czytnik jest legalny należy rozważyć kilka spraw,

we wstępie, czy skrypt czytnika nie jest kradziony, czy nie łamie sam w sobie prawa autorskiego jako aplikacja - to chyba oczywiste,

same czytniki zwykle nie są nielegalne, chodzi o to, czy treści w nim zawarte nie łamią prawa autorskiego,

i aby to stwierdzić, należy sprawdzić dokładnie, czy są w nim treści, które właściciele nie pozwalają na publikację,

jeżeli żadna treść, żaden element nie łamie prawa autorskiego to taki czytnik jest w legalny

jeszcze raz napiszę, może się Xann to przeczytasz ze zrozumieniem,

nie można kopiować wszystkiego 'jak leci' czy to z RSS, czy to z CD, czy VHS,

za każdym razem trzeba się zastanowić i sprawdzić, czy informacja nie łamie prawa autorskiego bo w żadnym wypadku samo udostępnienie jej przez RSS nie pozbywa autora swoich prawa (autorskich, majątkowych, itp.), w większości przypadków autorzy zezwalają na publikację treści, uważają, że to ich promuje, i w tym celu to robią, ale jest też jakiś procent udostępniających, którzy nie pozwalają na publikację,

nie oznacza to, że treści udostępniane przez RSS to domyślna zgodna na publikację tych treści

A co mówi możesz przytoczyć?

no włąsnie nic nie mówi , wiec nie ma czego przytaczać

Kaviorek mam do Ciebie podchwytliwe pytanie :jezyk1: , czy w sklepie z telewizorami LCD mamy studio "kina domowego" czy może tam sobie lecieć film np Władca Pierścieni ?

Marketing internetowy dla firm

to jeszcze musisz podać do pełni szcześcia źrudło tej wiadomosci bo inaczej to kradzież

o, a jak nie będzie do tego żadnego źródła do strony www? napisałem przecież, że to ja napisałem te wierszyk, co prawda zacytowałem tam Mickiewicza, ale to zaznaczyłem, skorzystałem z prawa cytatu przecież :]

więc po co mam linka podawać? jak to mój wierszyk! podpisuję się pod nim! przy czym zawsze podaję, że cytowałem w nim Mickiewicza

cieszę się jednak, mimo wszystko stwierdzasz, że jednak coś przesyłanego przez RSS może być kradzieżą!

Panowie i Panie, nadeszła wiekopomna chwila!

czy w sklepie z telewizorami LCD mamy studio "kina domowego" czy może tam sobie lecieć film np Władca Pierścieni ?

czy wszystko 'jak leci' może być tam puszczane to nie wiem, chyba można to w MM widziałem Pearl Harbor więc pewnie na jakichś zasadach można,

na 100% film na DVD jest objęty ochroną prawa autorskiego i na 100% sklep internetowy zdaje sobie z tego sprawę, jeżeli to wyświetla to zapewne zgodnie z prawem, trzeba by się zapytać na jakiej podstawie,

pewne jest to, że wszyscy sobie dowolnie tego filmu nie mogą wyświetlać gdzie chcą, za każdym razem trzeba rozważać, czy nie łamie to prawa autorskiego...

cieszę się jednak, mimo wszystko stwierdzasz, że jednak coś przesyłanego przez RSS może być kradzieżą!

Panowie i Panie, nadeszła wiekopomna chwila!

tak , jak nie podasz źródła

przecież napisałem już Ci kiedy nie jest https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=503483

ps. jak odkryjesz na jakiej zasadzie legalnie leci film w MM bedziesz też miał odpowiedz na publikacje informacji z RSS

przecież napisałem już Ci kiedy nie jest https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=503483

Taaa, pod warunkiem, że jest to cytat a Twój RSS jak pisałeś jeszcze tego nie robi.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Xann, możesz mieć choć odrobinę szacunku? czy ja Ci napisałem coś w stylu 'jak sobie zobaczysz to będziesz wiedział'?

tłumaczę swoje stanowisko dokładnie, rób to też, a nie pisze, że jak odkryję to się dowiem... nie na tym polega dyskusja... to jest 'ukręcanie głowy' wątkowi, aby nie dało się dalej dyskutować...

Tobie nie zależy na dociekaniu tego, czy to jest zgodne czy nie z prawem, Ty twierdzisz, że 'co nie zakazane to dozwolone' więc nic do Ciebie nie przemówi, co konkretnie nie jest wymienione w ustawie,

ja mogę kraść, i twierdzić, ze nie jestem złodziejem puku mnie sąd nie ukarze za kradzież,

a, że będę kradł wycieraczki z bloków to mnie nikt za to do sądu nie poda, więc nigdy nie będę złodziejem! :jezyk1:

zna ktoś zakończoną rozprawę z wyrokiem za kradzież wycieraczek? ;)

tak , jak nie podasz źródła

a na jakiej podostawia to stwierdzasz? chyba to Twoje widzimisię...

NIE nie moje widzie misie :jezyk1:

...Zgodnie z art. 34 prawa autorskiego „Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. (…)”Wymóg oznaczenia twórcy spełniony jest dopiero wtedy, kiedy w nowo powstałym dziele bez problemów można zidentyfikować, który fragment został zaczerpnięty i z jakiego źródła.....

Xann,

Ciągle zapominasz ze RSS jest specjalnie przygotwaną wiadomością elektorniczną i nikt nie powiedział jak ma wyglądać jej dalsze przetwarzanie

Analogicznie: HTML jest specjalnie przygotowanym formatem elektronicznym i nikt nie powiedział jak ma wyglądać jego dalsze przetwarzanie.

Pytałem już dwukrotnie, ale za każdym razem zignorowałeś moje pytanie. Czy mógłbym pobrać moim czytnikiem HTML publikacje z Twoich stron i opublikować je w swoich serwisach? Rzecz jasna zaznaczę źródło z którego pochodzą.

w granicach dozwolonego użytku

No właśnie Xann w granicach dozwolonego użytku, np. cytatu. Czy możesz podać inny dozwolony użytek?

No i oczywiście zapomniałeś przytoczyć to:

Art. 35.

Dozwolony użytek nie może naruszac normalnego korzystania z utworu lub godzic w słuszne

interesy twórcy.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

aha, zaraz wejdę na seoparty.net, przekopiuję sobie fragmenty artykułów i podpiszę się cytuję Xanna, źródło: seoparty.net (ustawa nie nakazuje linka), i będzie wszystko OK?

Twój artykuł podzielę na 10 krótkich fragmentów, każdy u mnie na oddzielnej podstronie będzie opublikowany, pod każdym info, że cytowałem autora i źródło... więc wszystko zgodne z ustawą, tak?

Czy mógłbym pobrać moim czytnikiem HTML publikacje z Twoich stron i opublikować je w swoich serwisach? Rzecz jasna zaznaczę źródło z którego pochodzą.

odpowiem ci tak , zobacz jaka jest różnica miedzy CYTATEM a PRZEDRUKIEM i będziesz miał odpowiedz

Panowie wg tego co mówicie wykop.pl łamie prawo :jezyk1:

aha, zaraz wejdę na seoparty.net, przekopiuję sobie fragmenty artykułów i podpiszę się cytuję Xanna, źródło: seoparty.net (ustawa nie nakazuje linka), i będzie wszystko OK?

Twój artykuł podzielę na 10 krótkich fragmentów, każdy u mnie na oddzielnej podstronie będzie opublikowany, pod każdym info, że cytowałem autora i źródło... więc wszystko zgodne z ustawą, tak?

jak zrobisz to w ten sposob https://www.seoparty.net/news/artykuly/niekompetentni_eksperci_seo to śmiało nawet nalegam

jak zrobisz to w ten sposob https://www.seoparty.net/news/artykuly/niek...ni_eksperci_seo to śmiało nawet nalegam

Xann, ale co mnie ma to obchodzić, ja chcę robić to co mi ustawa pozwala, a nie tak jak by chciał autor aby było, ustawa jest nadrzędna nad autorem!

czyli mogę sobie dowolnie pofragmentować i dowolnie opublikować z podaniem źródła i autora nie łamiąc prawa?

nie mam zamiary komentować tych fragmentów, osadzać ich we własnej treści, tylko podzielić na części i przekopiować, podać autora i źródło pod fragmentem...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności