Skocz do zawartości

Ku przestrodze

smut

Rekomendowane odpowiedzi

A co z serwisami typu wykop, w których ludzie lub automaty (na podst. rss) podają zajawki do artykułów ?

Z reguły są to zacytowane (skopiowane) nagłówki tychże wiadomości.

Pytam bo mam taką stronę i zastanawiam się nad jej przyszłością.

Szczerze mówiąc ten wątek uświadomił mi pewne sprawy.

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie chodzi o sąd albo inne strachy. Chodzi o zwykłą, ludzką uczciwość. To są czyjeś teksty, więc wypadałoby co najmniej zapytać. Ktoś umieszczając rss, chce aby użytkownicy mieli możliwość szybkiego zapoznania się z ich zawartością. Na pewno nie jest tak, że wszyscy chcą by te treści kopiować na inne strony.

Nie chodzi o sąd albo inne strachy. Chodzi o zwykłą, ludzką uczciwość. To są czyjeś teksty, więc wypadałoby co najmniej zapytać. Ktoś umieszczając rss, chce aby użytkownicy mieli możliwość szybkiego zapoznania się z ich zawartością. Na pewno nie jest tak, że wszyscy chcą by te treści kopiować na inne strony.

Wtedy mogą napisać, żeby usunąć.

myślę że każdy z autoblogerów usunie takie treści jak zostanie o to poproszony

Poproszony? Żarty sobie robisz? Jeśli by Tobie ktoś kradł rzeczy z mieszkania to byś ładnie prosił by więcej tego nie robił?

Carnagge jaki kozak... to ja w takim razie proponuje kraść treści ze stron internetowych osób, które bierne nie pozostaną. Podejrzewam, że nawet tutaj na PiO jest takich kilku, jednak palcem wytykać nie mam zamiaru.

Panowie ale prowadzicie dyskusje w dwóch kierunkach i raczej błędnie interpretujecie RSS , po co ktoś udostępnia RSS żeby pozostali je pobierali koniec kropka.

A kiedy jest kradzież tekstu ? kiedy nie podaje się źródła oraz autora przywłaszczając je sobie teksty np

Oryginał https://www.xann.net/tworzenie-stron-internetowych-z-cms/

kradzież https://digitalmotion.pl/?page_id=18

Marketing internetowy dla firm

Ja zawsze jak ktos pisze to usuwalem teksty i nawet przepraszalem. Ale przegieciem jest jak sie ma po 2 zdania z czytnika RSS i ktos przysyla pismo i straszy sadem. Dlatego tak odpowiedzialem i olalem goscia. Praktycznie jestem pewien ze by tego w sadzie nie wygral, bo ciekawy jestem jakby wyjasnil do czego sluzy kanal RSS. To tak jakby Was wytwornia filmowa scigala ze trailer filmu na swojej stronie zamiesciliscie bez jej zgody B)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

po co ktoś udostępnia RSS żeby pozostali je pobierali koniec kropka.
Proponuję jeszcze raz przeczytać uważnie wątek.

Nikt nie twierdzi że nie wolno pobierać tylko że nie wolno publikować publicznie tego co się pobrało.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Carnage i Mr Xmen,

widać nie wiecie po co jest RSS.

RSS jest do subskrybowania wiadomosci. Nikt tu nie mówi o dalszej publikacji.

Po 1. użytek własny polecam poczytać co to jest - i tak działa RSS.

Po 2. Nikt na stronie nie musi pisać, że nie wolno tak jak ktoś tutaj pisał, że jest taka konieczność. NIE MA.

Po 3. Prawo cytatu nie istnieje.

RSS to użytek własny, RSS nie jest zezwoleniem na dalsze rozpowszechnianie. Dodajesz do czytnika RSS i czytasz proste jak but.

Autor strony nie musi umieszczac Copyright w Polsce.

Pozdrowionka

Anty Autoblog :)

'autoblog' kolejne czoookujące konto :))))))

RSS jest do subskrybowania wiadomosci. Nikt tu nie mówi o dalszej publikacji.

RSS to użytek własny, RSS nie jest zezwoleniem na dalsze rozpowszechnianie. Dodajesz do czytnika RSS i czytasz proste jak but.

a teraz pokaż przepisy o tym mówiące na swoją podkładkę bo piszesz o tym co ci sie wydaje

ps. jednak ban na forum to widać piekąca kara :)

Marketing internetowy dla firm

Wklejam tu moją opinię (bez podstaw prawnych - tj. nie mam już linków do źródeł).

Wiadomo, że można kopiować "informacje już rozpowszechnione: *) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach" no i to nas dotyczy, bo z RSSów kopiujemy newsy (jeżeli kopiujesz coś innego robisz to na 99% nielegalnie). Ale tych informacji nie można kopiować zawsze!. Kiedy jest to dozwolone? Otóż cytowana wypowiedź mu być newsem w formie bezosobowej. Jeżeli jakiś portal pod suchymi faktami dodaje kilka znań od siebie (np "wg. nas coś tam" albo "naszym znaniem", "uważamy, że") to ten fragment nie jest objęty prawem cytatu. Innymi słowy: jeżeli coś takiego trafia do RSS nie możemy ot tak (legalnie) umieścić na naszej stronie metodą kopiuj-wklej. Należy ręcznie moderować każdą informację z czytnika przez publikacją (pozostawiając suche fakty).

Dwa. Jeżeli serwis WWW wyraźnie zaznaczy, że nie pozwala na jakiekolwiek przedruki ze swojej strony nie możemy kopiować nawet suchych notek prasowych. Przykładem takiego serwisu jest (albo był, bo teraz nie widzę nigdzie na stronie głównej jak i w PP informacji o warunkach przedruków) serwis di.com.pl

Trzy. Korzystając z prawa cytatu musimy bezwzględnie podać źródło i autora.

I to chyba tyle.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Nie mogę podać żadnych źródeł prawnych ale interpretacja jest poprawna. Kilka lat temu ze znajomymi prowadziliśmy mini portal, na którym umieszczaliśmy bieżące newsy tematyczne z innych stron. Wywiązała się dyskusja kiedy takie kopiowania jest legalne i to były wnioski. Mieliśmy jakąś podstawę prawną ale jej źródła teraz ci nie przytoczę, bo jak pisałem grzebaliśmy w tym temacie kilka lat temu.

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności