Skocz do zawartości

Ku przestrodze

smut

Rekomendowane odpowiedzi

Xann, pokaż opinię prawną, nie Twoją osobista, albo artykuły z ustaw, które zezwalają na publikację materiałów przesyłanych przez RSS, które potwierdzają to co mówisz...

Artykuł 1 z ustawy o prawie autorskim zakazuje, możesz powiedzieć na jakiej podstawie sądzisz, że jednak można publikować takie informacje?

tylko coś konkretnego, a nie 'mój prawnik tak powiedział i kropka'...

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Xann a po przeczytaniu pierwszej linijki z posta nie wydedukowałeś?

może ją przytoczę:

Wklejam tu moją opinię bez podstaw prawnych.

moje zdanie:

jak sie cos udostępnia na swojej stronie, coś co nie nalezy do nas, to wypada wysłać meila z zapytaniem o zgodę, wtedy wszystkie porady prawników mozna sobie wsadzić gdzieś nie zależnie czy sa przychylne naszym działaniom czy nie... tylko po co słać i dostac odpowiedź "nie", jak można sobie zawłaszczyć i wykorzystać to dla swoich celów :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Xann, pokaż opinię prawną, nie Twoją osobista, albo artykuły z ustaw, które zezwalają na publikację materiałów przesyłanych przez RSS, które potwierdzają to co mówisz..

Kawiorek pokaż mi które zakazują

i przeczytaj uważnie https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=503483

Marketing internetowy dla firm

Xann, podałeś ogólne zasady cytowania. To oświeć mnie i podaj definicję cytatu, bo wtedy dopiero zasady będą do czegoś przydatne.

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

Ok, podałeś zasady cytowania które są wymienione w ustawie i co jest oczywiste dla każdego co czytał ustawę.

Cytując artykuły i notki prasowe stosuj się do przepisów Prawa Autorskiego.

nikt tutaj nie neguje prawa do cytatu, każdy się z tym zgadza...

pytanie co to dla Ciebie cytat? co prawda z Wiki, ale może do Ciebie przemówi:

Można bez zgody autora przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, lecz trzeba podać autora i dzieło. Jest to tzw. prawo cytatu.

jeżeli artykuł (dzieło), które tworzysz, a którym jest np. samodzielna podstrona z pracela, i ona składa się w 100% z kopii fragmentu innego dzieła to nie jest to dozwolony prawem cytat, a niezgodna z prawem kopia fragmentu czyjegoś artykułu,

czy kiedyś napisałeś jakiś artykuł (utwór), który zawierał w sobie cytaty i nie został podważony przez osoby, które oceniają go pod kątem zgodności z prawem autorskim? mam wrażenie, że nie...

zobacz, tu jest artykuł, który wykorzystuje prawo do cytatu: www.sprawnymarketing.pl/artykuly/nowosci-swiata-seo/ - są tam kopie z innych artykułów,

zobacz teraz pierwszy z brzegu 'artykuł' z autobloga...

ja o kozie wy o krowie :)

pokażcie mi w prawie gdzie pisze ze nie mogę publikować na swoim czytniku internetowym kanałów RSS innymi słowy pokażcie mi na żywm przykładzie że www.news.e-polskie-miasta.pl publikuje "nielegalne' teści

bogdansenator - cytat – dosłowne przytoczenie w tekście fragmentu innego tekstu lub czyichś słów. źródło : google.pl :)

bogdansenator - cytat – dosłowne przytoczenie w tekście fragmentu innego tekstu lub czyichś słów. źródło : google.pl :)

To Twój RSS tworzy tekst w którym jest fragment innego tekstu z fragmentem jeszcze innego tekstu. Inaczej mówiąc Twój RSS cytuje?

To Twój RSS tworzy tekst w którym jest fragment innego tekstu z fragmentem jeszcze innego tekstu. Inaczej mówiąc Twój RSS cytuje?

mój RSS pobiera tylko i wyłącznie tekst który ktoś udostępnił w celu jego pobrania

nie za bardzo rozumiesz o co chodzi w RSS

może te wyjaśnienie Ci coś podpowie https://pl.wikipedia.org/wiki/RSS

Na początek chciałbym zaznaczyć, że nie jestem prawnikiem, post powstał na podstawie moich przemyśleń i tego, co już zostało tu napisane.

pokażcie mi w prawie gdzie pisze ze nie mogę publikować na swoim czytniku internetowym kanałów RSS innymi słowy pokażcie mi na żywm przykładzie że www.news.e-polskie-miasta.pl publikuje "nielegalne' teści

To jest Twój czytnik internetowy kanałów RSS. A ja sobie zrobię podobny, tylko że nie będzie to czytnik kanałów RSS, tylko będzie pobierał całe wiadomości ze stron internetowych (bo mi się tak lepiej czyta). Oczywiście link do oryginału zamieszczę. A to, że Google zaindeksuje te strony i inni będą na nią trafiać z wyszukiwarki, to już nie moja sprawa, bo ja zrobiłem stronę tylko dla siebie.

Idąc takim tokiem rozumowania można by kopiować wszystko. [to nie dotyczy "suchych notatek prasowych" - o tym piszę dalej]

Jeżeli autoblog pobiera suche, krótkie informacje prasowe, bez żadnych opinii, tylko same fakty i jest podane źródło, to można to kopiować. Jeżeli jednak w czytniku zawarte są jakieś opinie, to już wtedy to jest nielegalne.

Można to jednak obejść. Kopiowany tekst z opiniami nie może stanowić całości, jednak można sobie wymyślić pewne frazy, które będą automatycznie dodawane przed i po wpisie. Na początku może to być np. "Dzisiaj chciałbym napisać o pewnej ważnej sprawie", a na końcu "Zapraszam do dyskusji na ten temat". Wtedy już kopiowany wpis z kanału RSS nie stanowi samodzielnej całości. Pozostaje problem podania źródła, jednak jak ktoś potrafi, to zrobi tak, że przed cytatem znajdzie się np. "Interia pisze:"

Dwa. Jeżeli serwis WWW wyraźnie zaznaczy, że nie pozwala na jakiekolwiek przedruki ze swojej strony nie możemy kopiować nawet suchych notek prasowych. Przykładem takiego serwisu jest (albo był, bo teraz nie widzę nigdzie na stronie głównej jak i w PP informacji o warunkach przedruków) serwis di.com.pl

A jak w jakimś sklepie jest wywieszka, że "zwrotów pod żadnym pozorem nie przyjmujemy", to znaczy, że nie mogę oddać wadliwego towaru? Żaden taki napis nie może wpłynąć na stosowanie prawa polskiego.

mój RSS pobiera tylko i wyłącznie tekst który ktoś udostępnił w celu jego pobrania

nie za bardzo rozumiesz o co chodzi w RSS

Ja zapytałem czy Twój RSS cytuje bo przytoczyłeś "ZASADY CYTOWANIA". A więc nie cytuje a pobiera i wszystko jest OK. do momentu opublikowania tego co pobierze, prawda? Bo to nie są cytaty. A tekst jak sam zaznaczyłeś jest tylko do pobrania.

Ja zapytałem czy Twój RSS cytuje bo przytoczyłeś "ZASADY CYTOWANIA". A więc nie cytuje a pobiera i wszystko jest OK. do momentu opublikowania tego co pobierze, prawda? Bo to nie są cytaty. A tekst jak sam zaznaczyłeś jest tylko do pobrania.

bogdansenator czy ty wiesz co to jest internetowy czytnik RSS ? Jeżeli nie wiesz, to internetowy czytnik możesz pobrać sobie np w e-weblinku i mieć własny np taki https://www.finanse.e-top.com.pl/ i wszystko jest legalne i jest OK

Xann,

1. odpowiedz sobie na pytanie czego dotyczy prawo autorskie ? czy notatka prasowa na wp.pl jemu podlega a tym bardziej czy podlega jej zajawka ????? - podpowiem - NIE

Nie, proste notatki prasowe według polskiego prawa są traktowane szczególnie i nie są traktowane tak samo jak utwory (którymi są m.in. wszystkie artykuły o charakterze technicznym, naukowym, będące wyrazem opinii, osobistych odczuć autora)

2. Nikt nie zdefiniował jak wygląda czytnik do RSS

Spoko, ale nic z tego nie wynika...

a każdy kto udostępnia kanały RSS godzi się na korzstanie z każdym czytnikiem RSS czy wewnętrznym czy też zewnętrznym

... a tu bzdura. Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Czyli ktoś kto udostępnia materiał muzyczny, filmowy, czy oprogramowanie, na płycie CD, godzi się na każdy rodzaj jego wykorzystania?

Ja udostępniam kanały RSS i nie godzę się, aby ktoś je bezprawnie publikował na swoich serwisach.

3. Panowie naprawdę ten temat przerabiałem z prawnikiem

Co Ci moge odpowiedzieć na taki "argument"? Co najwyżej: proponuję, zmień prawnika.

Xann, rozumiem że nie miałbyś nic przeciwko gdybym popublikował gdzie nie gdzie teksty, które znalazłem na stronie xann.net? Mam taki czytnik HTMLowy, a ponieważ Ty udostępniasz treści w takim formacie, mój czytnik chętnie by je 'pozczytywał' :)

Xann, rozumiem że nie miałbyś nic przeciwko gdybym popublikował gdzie nie gdzie teksty, które znalazłem na stronie xann.net? Mam taki czytnik HTMLowy, a ponieważ Ty udostępniasz treści w takim formacie, mój czytnik chętnie by je 'pozczytywał' :)

Amen

To jest Twój czytnik internetowy kanałów RSS. A ja sobie zrobię podobny, tylko że nie będzie to czytnik kanałów RSS, tylko będzie pobierał całe wiadomości ze stron internetowych (bo mi się tak lepiej czyta).

to tylko to jest jest juz inny temat bo nie pobierasz tego czegoś co ktoś przygotował do pobrania i nie ma to nic wspólnego z RSS

i wszystko jest legalne i jest OK

A pisałem, że czytniki są nielegalne?

nie i ja właśnie od samego początku to tu objaśniam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności