Skocz do zawartości

Ku przestrodze

smut

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 202
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Xann,

ależ tak, czytniki RSS są w pełni legalne. Ale wykorzystywanie czytników RSS do publikowania materiałów ze źródeł RSS i tworzenia tzw. autoblogów bez zgody autora tych materiałów nie jest już legalne. Wystawienie przez autora strony RSSa nie jest w żaden sposób zgodą na publikację udostępnianych w ten sposób materiałów we własnych serwisach.

mój RSS pobiera tylko i wyłącznie tekst który ktoś udostępnił w celu jego pobrania

nie za bardzo rozumiesz o co chodzi w RSS

może te wyjaśnienie Ci coś podpowie https://pl.wikipedia.org/wiki/RSS

dokładnie, każdy się z tym zgadza, RSS jest do pobierania wiadomości (do użytku własnego wg ustawy), a nie do ich publicznego publikowana na innych stronach!

piotrek1318, masz poniekąd rację,

my tutaj dyskutujemy na temat tego, że nie 'wszystko jak leci' można sobie dowolnie wykorzystywać (jak uważa Xann), ale że trzeba mieć świadomość, że to też jest chronione prawem autorskim i należy zgodnie z tą ustawą postępować, jeżeli nie chce się łamać prawa,

Xannowi brakuje dobrej woli, chęci w dociekaniu prawdy, natomiast skupiony jest na obronie za wszelką cenę swojego stanowiska z oczywistych powodów,

trudno jest tak dyskutować, bo zawsze można sobie uważać, że puki nie było wyroku w konkretnej sprawie, czy nie ma konkretnego zapisu w ustawie to jest to nie jest to zabronione i mieć wszystko inne w poważaniu, ja i pewnie inni rozważają tą sprawę czysto teoretycznie, inni, posiadający takie strony, włącznie pod kątem własnych interesów...

Xann - zerknij na mój post na stronie 5. Masz tam analizę prawną zgoła odmienną od prezentowanego przez Ciebie poglądu.

Cytat nie może być samodzielnym utworem. Jeśli ktoś publikuje u siebie na stronie news/art czy inne dzieło powstałe w całości z treści pobranej z RSS to popełnia plagiat.

Winston nie do końca jest to takie proste jak by sie wydawało, bo ja takiego zakazu nie widziałem a jeżeli coś nie jest zakazane to jest dozwolone.

Ciekawe, ja często takie zakazy widuje. Przybierają postać znaczku Copyright, bądź zwrotu "Wszelkie prawa zastrzeżone". Często u dołu strony, na przykład w stopce.

I jak tam z tym czytnikiem HTML? Mogę go zapuścić na Twoich site'ach? :jezyk1:

Pozdrówki,

Winston

tak sobie pomyślałem, że zostanę poetą :jezyk1:

wymyśliłem już swój pierwszy wierszyk, co prawda jest on z cytatem, ale chyba zgodny z prawem autorskim, prawda?

Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;

Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,

Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie

Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

napisał: Kaviorek

w treści jest cytat, ze strony: https://www....

;p a jutro to wydam jako książkę

Ciekawe, ja często takie zakazy widuje. Przybierają postać znaczku Copyright, bądź zwrotu "Wszelkie prawa zastrzeżone". Często u dołu strony, na przykład w stopce.

I jak tam z tym czytnikiem HTML? Mogę go zapuścić na Twoich site'ach? :jezyk1:

patrz na to co mówi prawo , bo ja sobie na stronie napisze , pobieranie mojej treści przez roboty wyszukiwarkowe kosztuje 100$ i będe wysyłał FV co miesiąc do wszystkich wyszukiwarek

Ciągle zapominasz ze RSS jest specjalnie przygotwaną wiadomością elektorniczną i nikt nie powiedział jak ma wyglądać jej dalsze przetwarzanie

Kaviorek jeżeli w kanale RSS będzie

Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;

Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,

Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie

Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

to jeszcze musisz podać do pełni szcześcia źrudło tej wiadomosci bo inaczej to kradzież

Marketing internetowy dla firm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności