Skocz do zawartości

Prawdy pozycjonowania

MMP

Rekomendowane odpowiedzi

ogólnie - linkować, to bardzo dobra rada :)

Przede wszystkim rozmiar Twoich działań jest taki, że możesz czuć się swobodnie. 

Dziękuję za rzeczową odpowiedź - oczywiście skala jest mała bo potrzeba nie jest wygórowana a ja robię to tylko i wyłącznie na potrzeby tego serwisu i konkurencji dla PIO nie stanowię :) Fajnie, że forum nie jest całkowicie zgorzkniałe i zawistne widząc w każdym potencjalnego odbieracza chleba.

....i jeszcze słowo do kolegi w czerwonych leginsach:

efekt już jest więc pudło a pisanie: "szczerze" przez gościa, który publicznie pokazuje kucyka odbiorę jako kolejny żart. Taki lajf :)

@agasa Mogę być błaznem, kucem a nawet czym tylko zechcesz. Wiesz dlaczego ? Potrafię się śmiać z samego siebie, mam ogromny dystans.

Dam Tobie dobrą radę, tylko jedną - mniej mów, więcej słuchaj i to z pokorą. Zajmowałaś się kiedyś pozycjonowaniem, a pytasz o rzeczy trywialne i wcale nie takie, które zmieniły się "wczoraj" tylko były wiadome od zawsze. Czego dowiedziałaś się z zadanego dziś pytania ? Dokładnie nic ! Udało się Ciebie sprowokować i rozmowa zeszła na "lewy" tor. Dlatego nic nie umiesz w seo i prawdopodobnie nigdy nie będziesz umieć. Taka sytuacja.

EOT, bo mi tu kolejne popcorny będą wklejać :)

E: lit.

Edytowane przez Konik^Morski
  • Like 1

Sygnaturkę z linkiem przyznam sobie po napisaniu 15 wartościowych postów. Prawdopodobnie nigdy.

• 4 tygodnie później...

witam

mam pytanie odnośnie kanibalizacji słów kluczowych

przykładowo jeśli stronę główną będę pozycjonował na słowo "kosiarki spalinowe" a podstronę na słowa "kosiarki spalinowe opinie" i "kosiarki spalinowe ceny" to będzie to kanibalizacja słów kluczowych?

z góry dzięki za pomoc. :)

Kanibalizacja jest przede wszystkim efektem niepoprawnej optymalizacji onsite, więc to od Ciebie zależy, czy będziesz miał problem, czy nie. W Twoim przykładzie nie widzę jednak potencjalnego zagrożenia.

Przykładem kanibalizacji byłby np. sklep internetowy kosiarki-spalinowe.pl z frazą dla strony głównej "kosiarki spalinowe" i dobrze zoptymalizowana kategoria główna też "kosiarki spalinowe". Wtedy w zależności od upodobań algorytmu, w SERP'ach mogłoby się zdarzyć, że mimo silnego linkowania z zewnątrz do strony głównej, w SERP'ach i tak wyżej jest kategoria.

Ale tak, jak mówię - musiałbyś skopać optymalizację, żeby mieć problemy z prostą wizytówką firmową. Kanibalizacja zdarza się często sklepom, gdzie w indeks wchodzą jakieś listingi stron (sortowanie, wyniki wyboru kolorów itd.), tagi i temu podobne tematy itd.

• Like 1

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

• 3 miesiące temu...

Ciągłe patrzenie w konsole bywa nudne, więc pomyślałem że warto by spisać prawdy ogólne, dogmaty pozycjonowania.

Całość zachowana w kontekście dla początkujących.

22. SWL'ami tylko dopalaj, zamiast używać ich jako jedyne narzędzie do pozycjonowania.

Przez SWL rozumie się linki zdobywane za pomocą dodawarek i tego typu narzędzi, czy to jest w ogóle konieczne? Da się pozycjonować stronę (dodam, że stronę, która nie jest nowa i posiada już sporo różnych i mocnych linków) bez użycia takich narzędzi? Czy nawet bez tworzenia zaplecza?

Przez SWL rozumie się System Wymiany Linków (tutaj masz dział na forum poświęcony tym systemom https://www.forum.optymalizacja.com/forum/62-systemy-wymiany-link%C3%B3w/).

Czy da się pozycjonować strony bez SWL, dodawarek i automatów? Zależy od konkurencyjności frazy. Większość fraz można pozycjonować bez automatyzacji, ale wymaga to dużo więcej czasu. Oczywiście frazy "kredyty bez bik" nie wbijesz do Top 10 bez automatów czy zaplecza.

• 3 tygodnie później...

tez nie moge zrozumiec . jakies szczegoły?
Nie zaprzątaj sobie tym głowy ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

A głowną cechą pozycjonera powinna być cierpliwość...

z tą cierpliwością to chyba u mnie cięzko :| juz 2 miechy i słabiutko się wypozycjonowała stronka :|

Myśl jak robot, trochę intuicji się przyda, trochę logiki i podpowiedzi z tego forum wystarczy.

Należy pamiętać że pozycjonowanie to proces długotrwały, więc 2 miechy w perspektywie długich lat w których strona będzie w TOPie to nic :)

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Proces długotrwały to zrozumiałe, ale żeby efekty było widać na przestrzeni lat? Naprawdę? Oczywiście mam na mysli pozycjonowanie ręczne...rzeczywiście istnieją strony i frazy, które np. w top 10 znajdą się po roku, czy dwóch latach pozycjonowania?