Skocz do zawartości

Trwają prace na stronie..zamknięcie www na 30h

Harvi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kończę właśnie prace nad nowym theme i całkowicie innym podziałem artykułów newsów na portalu, który już istnieje, ma zaindexowanych kilkaset site, a na forum udzielają się ludzie. Zmiana tego wszystkiego wymaga ode mnie zamknięcia na jakiś czas strony, abym mógł na spokojnie wdrożyć to co już przygotowałem i sprawdzić, czy wszystko będzie działało tak jak trzeba.

Planuję zamknięcie strony na jakies 20-30h, może mniej, na pewno nie więcej. Bardzo źle wpłynie to na stronę jeśli chodzi o seo? O userów bym się nie martwił, dam linka do forum, jakoś to będzie, przez 20h świat mi się nie zawali. Mysle po prostu o chwilowej podmianie indexu na .html ..

Bardzo osłabię tym serwis, ew może poradzicie coś innego (chociaż za bardzo nie wiem, co można tutaj wykombinować)..

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

20-30 godzin to nie tak dużo, ale zastanów się czy takiej zmiany nie możesz przeprowadzić w krótszym czasie - zrzuć aktualną bazę danych i gruntownie przetestuj zmiany na localhoście, wyłapiesz ewentualne błędy, będziesz wiedział czego się spodziewać i tym samym sama modernizacja potrwa krócej.

Pozdrawiam

Zwracaj status 503 na wszystkich podstronach w czasie zmiany to Googlebot będzie wiedział, że strona lada chwila wróci.

Jeżeli zmieniasz strukturę strony, dobrze było by zrobić 301 przynajmniej dla najważniejszych podstron.

Adres straci jakies 200newsów. Ruchu z tego potężnego nie ma i tak, poza tym newsy były publikowane jakiś czas temu, linkowane nie były, więc google i tak pewnie za jakiś tam czas sam linki przeindeksuje.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Zastosuj się do porady MKRa. Wtedy google bot nic ci nie wyindeksuje/przeideksuje.

Stwórz sobie z szablony stronę pod komunikat o pracach na stronie:

<?php
header('HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable');
header('Status: 503 Service Temporarily Unavailable');
header('Retry-After: 3600');
?><!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">
<html><head>
<title>503 Service Temporarily Unavailable</title>
</head><body>
<h1>Trwają prace na stronie</h1>
<p>Bla bla bla.</p>
</body></html>

A plik .htaccess ustaw, aby wyglądał tak:

RewriteEngine On
RewriteBase /

# dla mojego adresu IP nie wyswietlaj bledu 503
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^1.2.3.4
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/strona503.php
RewriteRule .* /strona503.php [L]

Sprawdź liderów systemów wymiany linków:

linkme.pl (stały), gotlink.pl (rotacyjny)

alexain.jpgalexaol.jpgalexaat.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności