Skocz do zawartości

phpBB - _search_wordmatch (miejsce)

Majkel

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie, bo miejsce w bazie danych mi się kończy...

mam phpBB, i tak sobie patrzę po tej bazie i...

_search_wordmatch zajmuje prawie 2 razy tyle co właściwa tabela z postami, czyli posts_text!

Coś mi tu nie gra... to normalne? Toż to szaleństwo! Można z tym coś zrobić..?

Wogóle co za czas... sesja istna jatka, wszystko na raz...

szukałem, ale cos nie znajduję, chyba będę musiał temu szukaniu poświęcić więcej czasu... tak.. czas :(

Oj tak, tak :) Kiedys widzialem baze jednego forum :) Zajmowala pare giga z czego mniej wiecej 2/3 to byly jakies tabelki z search itp :)

no nie...

to pozostaje wtedy już tlyko mieć kolokację/dedyk :]

co to za forum!?!?

a Michał, Ty się pochwal jak to tutaj wygląda, co? Bo często ciekawość zżera jak to tu jest od zaplecza - różne dane 8)

możesz wyczyścić tą cześć

w przemo się to wyłącza

Włącz "Szukanie"

Jeżeli wyłączysz opcję "Szukaj", podczas pisania nowych postów słowa nie bedą dodawane do bazy danych (zajmują one 50-60% bazy)

powinienes coś znaleźc - https://tinyurl.com/cjbph

Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www

pneuma, dziękuję,

choć przejrzałem wszystkie strony to jakoś nic specjalnie nie zwróciło mojej uwagi, co mogłoby być pomocne.

Jednak... z tego co zrozumiałem czytając tu: "You could remove the wordmatch tables and lose the search engine and that would cut it by almost half." to mogę sobie to usunąć - u mnie te tabele-sercze zajmują prawie 2 razy tyle co same posty.

Tylko czy jak dobrze rozumiem, że jak je usunę, to po prostu już usunąć z forum wogóle funkcję wyszukiwania i najlepiej ją zastąpić np. wyszukiwaniem przez Google w ramach subdomny forum?

Tylko czy jak dobrze rozumiem, że jak je usunę, to po prostu już usunąć z forum wogóle funkcję wyszukiwania i najlepiej ją zastąpić np. wyszukiwaniem przez Google w ramach subdomny forum?

tak. phpBB ssie ;)

hm... pneuma, a czy jest możliwość powrotu później, np. za parę miesięcy do korzystania z funkcji szukajki w ramach forum? Czy jak raz już zdecyduję się na taki krok, to już bez odwrotu?

A także Google, w sumie dobrze zaszalało, bo tak mi zindeksowało forum, że prawie 7 razy więcej podstron znajduje teraz site'em, ale wszystko zreindeksowało i sa w 99% same linki zindkesowane w Googlu, a w takiej przykładowej sytuacji to marnie by przszukiwać forum za pomocą czegoś zewnętrznego - np. Google.

Się bujam właśnie z decyzją, a jakbym coś więcej wiedział byłoby łatwiej ją podjąć...

hm... pneuma, a czy jest możliwość powrotu później, np. za parę miesięcy do korzystania z funkcji szukajki w ramach forum? Czy jak raz już zdecyduję się na taki krok, to już bez odwrotu?

Jest odpowiedni skrypt do przywracania wyszukiwarki.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

ale on z powrotem zrobi ogromniaste 2 tabele. po prostu phpBB zapisuje slowo po slowie w tych tabelach.

haków szukaj na polskim supporcie phpbb(2?).pl i na bodajże phpbbhackz.com (pisze z pamieci, siedze na laptopie i nie mam zakładek pood reką)

ale on z powrotem zrobi ogromniaste 2 tabele. po prostu phpBB zapisuje slowo po slowie w tych tabelach.

że tak robi to niestety wiem... :

ale teraz mam małą bazę 25 MB i właściwie tyle już osiągnałem, a jak zrezygnuję z szukajki na razie to nie będę musiał dokupywać MB.

A myślę, iż za jakiś czas przeżucę się na coś co nie ma osobno limitowanej bazy danych jak np. do NetArtu. P.S. serwer jeden od drugiego prawie się nie różnią, bo są identycze (prawie hehe) - jeden kosztuje 300 zł za rok + VAT, a drugi 1.200 zł za rok + VAT, a różnią się rzecz jasna transferem 120 GB/rok, lub 240 GB/rok. Ale nie mają limitu samej bazy danych :)

dzięki, poszukam sobie

Z tego co pamiętam, to w komentarzach do skryptu odbudowującego tabele search wszyscy zgodnie pisali, żeby wcześniej skontaktować się z administratorem serwera na którym stoi forum, i wypytać o czas kiedy jest najmniejsze obciążenie. Bo ta odbudowa nieźle zarzyna maszynę

coś krzywo szukałem, ale w sumie w miarę szybko znalazłem:

na przyszłość dla tych co by chcieli, lub też mieli teraz taki pomysł :)

link: www.phpbb2.pl/forum/viewtopic.php?t=451

Dziękuję za pomoc!

na razie Google kiepsko by szperało po forum, a to teraz muszę usunąć... zatem nie bedzie wcale szukajki na forum :]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności