Skocz do zawartości

"inwestowanie" - pożyczanie pieniędzy w internetowych serwisach z pożyczkami społecznościowymi

Rekomendowane odpowiedzi

To chyba jest bardziej ryzykowne niż giełda. Jak nie odda to tracimy całość ;), chyba że ktoś ma czas i chęci na windykacje, ale jak się zrobi popularniejszy to też się na pewno sporo [ nierzetelny partner ]ów znajdzie. Jak tam przejrzałem to kwoty chyba nie za wysokie "... na rower" ;)

ZGORA - portal z poradnikami między innymi o webmasterstwie - szukasz porady - zajrzyj

Kobietyn - portal dla kobiet.

Webbest.eu

• 2 lata później...

Temat stary jak świat, ale warto odświeżyć. Jak udało mi się ustalić z jednym człowiekiem, który bawi się w kokosa, średni zysk w skali roku to około 12% to dużo i mało - zależy ile się pożycza. Lokaty mają maksymalnie 7%, ale przypominam, że ryzyko w lokacie jest praktycznie zerowe (bankructwo banku itp). Opinie są bardzo różne, np tutaj narzekają: https://www.kredytforum.pl/temat/624/portale-social-lending/, że nie idzie zarobić, ale jak ktoś inwestuje 100zł, to niech nie spodziewa się, że uzyska z tego 1000zł, bo przecież każdy zrobiłby podobnie.

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

Sam testuje póki co kokosa, zainwestowałem w jedną aukcję i spłata przebiega terminowo. Kluczem jest wybór pożyczkobiorcy - jak ktoś ma 4 czy 5 gwiazdek, spłacił już kilkanaście pożyczek, z czego większość przed czasem to pożyczenie mu pieniędzy na 15-20% w skali roku jest moim zdaniem jak najbardziej opłacalne.

AdamAGP po tegorocznym sierpniu, gdzie w tydzień giełda poszła 20% w dół, nie wiem czy Kokos jest taki zły :) A z windykacją też oni pomagają z tego co się orientuję.

Sam testuje póki co kokosa, zainwestowałem w jedną aukcję i spłata przebiega terminowo. Kluczem jest wybór pożyczkobiorcy - jak ktoś ma 4 czy 5 gwiazdek, spłacił już kilkanaście pożyczek, z czego większość przed czasem to pożyczenie mu pieniędzy na 15-20% w skali roku jest moim zdaniem jak najbardziej opłacalne.

Zainwestowałem raz. Właśnie w takiego pożyczkobiorce. Zapłacił dwie raty i znikną. Całe szczeście że zainwestowałęm minimalną kwotę to nawet żal nie było. Tak się skończyła moja przygoda z kokosem :)

No, ja też miałem swoje 5 minut jako inwestor. Konkretnie na finansowo.pl (jakiś ponad rok temu). Ryzyko cholernie wysokie, ale fakt - można w krótkim czasie znacznie się wzbogacić. Miałem to "szczęście", że w sumie wyszedłem na 0. Zarobiłem tyle ile 2óch nieuczciwych ludzi mi wisi do dzisiaj... Bawiłem się w to jakieś 4 tygodnie, pożyczałem za duży bonus, więc miałem świadomość tego, że dużo ryzykuję, bo jak inaczej nazwać przypadek, kiedy to pożyczkobiorca oferuje 130PLN (razem z odsetkami i bonusem) za pożyczkę 100PLN na okres 7 dni.

Obecnie rzadko, ale głównie występuję w roli pożyczkobiorcy :-) na Sekrata.pl. Teraz jak wprowadzili te opłaty SMS na finansowo.pl za finalizacje aukcji to kompletnie się nie opłaca tam pożyczać.

Z tym że ktoś ma parę gwiazdek to też nie jest tak do końca, bo czytałem że niektórzy specjalnie wyrabiają sobię opinię na mniejszych kwotach by zniknąć z większymi.

Lokata nie jest praktycznei obarczona żadnym ryzykiem, bo od bankructwa banku jest BFG do b.wysokich kwot.

@sqnbn

Dlatego zawsze przed udzieleniem pożyczki warto sprawdzić historię danego PB. Ryzyko można znacznie ograniczyć - co można zauważyć choćby po inwestorach, którzy osiągają ponad 99% spłacalności, nawet przy dużej ilości udzielonych pożyczek.

Bardzo ciekawa strona.. Jednak po przeczytanych tutaj komentarzach chyba się nie skuszę na takie 'inwestowanie'

a czy to wgl. jest legalne w świetle prawa?

Czy kiedykolwiek spędziłeś miłe chwile przed ekranem komputera? Internetowa gra Tibia IP Changer pokaże Ci wirtualne krainy które i Ty musisz zwiedzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności