Skocz do zawartości

Kontrowersyjny film - jesteśmy manipulowanym społeczeństwem?

Brad

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie bardziej martwi, że USA robi to co im na rękę. Nie martwią się opinią innych, a jeśli nie mają żadnego interesu nawet swoim sojusznikom nie pomogą (Gruzja). Wkurza mnie tylko, że przez pierd...... PIS i prezydenta prawie staliśmy się psem na kagańcu USA.

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja oglądałem ten film dawno temu, ale też zrobił na mnie duże wrażenie. Gdy oglądałem ten film miałem raczej wrażenie, że sam jestem manipulowany przez co ciężko mi przyjmować punkt widzenia twórców tego filmu. Na pewno jeżeli będę kiedyś miał okazję sprawdzić czy podane tam fakt są prawdziwe to to zrobię ... i dopiero wtedy wyciągnę wnioski.

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

To jak sobie polecamy dobre filmy, to polecam: https://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=26116 - ostatnie zdanie wypowiedziane w filmie jest zabójcze :)

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

No cóż, film przedstawia teorie (często mocno naciągane) jako fakty i na tym buduje swoje przesłanie. Prawda pewnie jak zwykle leży gdzieś po środku.

Ale jeszcze śmieszniejsze jest to, co autorzy proponują w zastępstwie dla obecnego upadłego i skorumpowanego soc-kapitalizmu - dziwną hybrydę komunizmu i anarchii, bez centralnej władzy, bez pieniędzy, w którym każdy będzie mógł cieszyć się wolnością i postępem technicznym, tylko nie bardzo wiadomo jak miałby pozyskać podstawowe środki do życia.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Ale jeszcze śmieszniejsze jest to, co autorzy proponują w zastępstwie dla obecnego upadłego i skorumpowanego soc-kapitalizmu - dziwną hybrydę komunizmu i anarchii, bez centralnej władzy, bez pieniędzy, w którym każdy będzie mógł cieszyć się wolnością i postępem technicznym

Od której minuty to proponują? Oglądałem ten dokument wieczorem i przyznam się, że nawet tego nie pamiętam.

To ja polecam film pt. "Pan życia i śmierci", najbardziej szokujący jest napis na zakończeniu "film opraty na faktach" :)

jeden z moich ulubionych filmów, z 5 razy już go wypożyczałem, wczoraj też w tv oglądałem z taką samą ciekawością jak poprzednio :)

film nakręcony na podstawie życiorysów kilku handlarzy, ale głównie dotyczy jednego: Wiktor But (Victor Bout) - ostatnio było o nim głośno bo go złapali, teraz cicho bo pewnie wypuścili :)

co do manipulacji to nie trzeba daleko szukać, kupcie sobie jutro wydanie z każdego z dzienników, często te same fakty są zupełnie w innym kierunku komentowane,

nie mówiąc już o głównych wydaniach serwisów informacyjnych w TV, czy internetowych redakcji (tutaj już praktycznie bez żadnej kontroli)...

Swietny jest ten film (Pan życia i śmierci) ogólnie zobaczycie co to jest wojna jako biznes i handel na... dużą skalę, kto w tym siedzi i o jakich ilościach mówimy. Czy ciężko jest przemycić z kraju do kraju 30 tys kałachów, kilka czołgów i śmigłowców ? Banalnie - a mowią, że Polak potrafi :)

Zresztą pytanko: Kałach to najpopularniejszy karabin wśród terrorystów i wojowników "wyzwoleńczych" w Afryce - z kąd się tam wzieły skoro są produktem rosyjskim ? :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

gdyby przez całe życie towarzyszyła nam kamera to niemal z każdego z nas można by zrobić dowolną postać, np. antysemitę :)

- kto się nie śmiał z dowcipów o Żydach? = wiadomo

- kto nie namalował nigdy swastyki? w brudnopisie na lekcji jak się nudziło? = sympatyzuje z Hitlerem,

- kto się nie śmiał w czasie wycieczki w obozie koncentracyjnym? np. z powodu głupiego dowcipu, czy tego, że się kolega przewrócił? wyobraźcie sobie teraz takie ujęcie w filmie: smutne sceny, piece z obozów i przejście na naszą uśmiechniętą gębę :) = wiadomo, nie wymaga nawet komentarza...

- kto grając w gry nie grał choć raz po stronie Niemców? = wiadomo, głęboko ukryte sympatie do Hitlera...

itd...

po chwili można zmontować z tego film, który będzie składał się ze scen, które były w rzeczywistości, i będzie nas przedstawiał w zupełnie innym świetle niż jest w rzeczywistości :)

- kto się nie śmiał z dowcipów o Żydach? = wiadomo

- kto nie namalował nigdy swastyki? w brudnopisie na lekcji jak się nudziło? = sympatyzuje z Hitlerem,

- kto się nie śmiał w czasie wycieczki w obozie koncentracyjnym? np. z powodu głupiego dowcipu, czy tego, że się kolega przewrócił? wyobraźcie sobie teraz takie ujęcie w filmie: smutne sceny, piece z obozów i przejście na naszą uśmiechniętą gębę wink.gif = wiadomo, nie wymaga nawet komentarza...

- kto grając w gry nie grał choć raz po stronie Niemców? = wiadomo, głęboko ukryte sympatie do Hitlera...

Trochę to nie w temacie, ale skoro sugerujesz, że każdy się śmiał z kawałów o Żydach, rysował swastyki itp. to wiedz, że jesteś w błędzie bo ja tego nie robiłem. Ogólnie te porównania strasznie naciągane. Zresztą nawet gdyby ktoś tam się śmiał z Żydów to jednostka nie stanowi o narodzie.

Ps. nie wiem z czym ten post jest związany bo chyba nie z filmikiem który zamieściłem? :)

Ale jeszcze śmieszniejsze jest to, co autorzy proponują w zastępstwie dla obecnego upadłego i skorumpowanego soc-kapitalizmu - dziwną hybrydę komunizmu i anarchii, bez centralnej władzy, bez pieniędzy, w którym każdy będzie mógł cieszyć się wolnością i postępem technicznym

Od której minuty to proponują? Oglądałem ten dokument wieczorem i przyznam się, że nawet tego nie pamiętam.

Druga część - Zeitgeist Addendum, mniej więcej od połowy zaczynają się te lewacko-socjalistyczno-alterglobalistyczne bajki. :)

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

Trochę to nie w temacie, ale skoro sugerujesz, że każdy się śmiał z kawałów o Żydach, rysował swastyki itp. to wiedz, że jesteś w błędzie bo ja tego nie robiłem. Ogólnie te porównania strasznie naciągane. Zresztą nawet gdyby ktoś tam się śmiał z Żydów to jednostka nie stanowi o narodzie.

Ja przyznam, że się uśmiechnąłem nie tak dawno jak tydzień temu. Byłem na filmie pt. Opór (https://www.filmweb.pl/f434429/Op%C3%B3r,2008) i tam jeden z głównych bohaterów, który jest Żydem walczącym z Niemcami mówi do Rosjanina, mówi: "My, Żydzi, to jesteśmy w jednym najlepsi... w umieraniu". Jakby sprawdzić twarze innych widzów to pewnie na większości był uśmiech z dowcipu więc pewnie całe kino to antysemici.

Swastyki malowałem, tak samo jak gwiazdy Dawida, pentagramy, i inne symbole... ale dodam, że HWDP nie malowałem, bo to nie moje pokolenie :]

filmiku nie podejmuję się oceniać bo niestety jestem podatny na manipulacje, choć się staram jak mogę, nie będę w stanie stwierdzić, czy sam ten film nie jest zmanipulowany, z pewnością przypadkowe osoby go nie robiły, ale specjaliści od właśnie tego typu filmów, tj. trafiających, przekonywujących, itp.. na co dzień pewnie wymyślają efektywne reklamy na które wszyscy (dobra, prawie wszyscy) jesteśmy podatni...

sz3lo: Z tego co zrozumiałem to chodzi o proces kreowania pieniędzy przez banki. Bank pożycza pieniądze których nie ma i to na procent. Proces ten powoduje inflacje oraz co istotniejsze coraz wyższy dług. Ponieważ pieniędzy pożyczonych jest więcej niż pieniędzy realnych w obiegu dług nigdy nie zostanie spłacony i będzie się cały czas powiększał. Zauważ, że prawie wszystkie kraje są zadłużone. Dług z każdym rokiem rośnie i nie można go spłacić. Państwa spłacają długi z podatków, więc właściciele banków w legalny sposób ograbiają społeczeństwo z podatków. Niestety proces ten nie może trwać wiecznie bo pieniądz ma coraz niższą wartość a odsetek jest coraz więcej w stosunku do fizycznie istniejących banknotów. Teoretycznie może dojść do sytuacji, że banki przejmą całe niewypłacalne kraje i majątek ich niewypłacalnych obywateli.

Z tego co zrozumiałem mniej więcej to chcieli przekazać autorzy filmu i zaproponowali jakąś alternatywę.

nie będę w stanie stwierdzić, czy sam ten film nie jest zmanipulowany, z pewnością przypadkowe osoby go nie robiły, ale specjaliści od właśnie tego typu filmów, tj. trafiających, przekonywujących, itp..

Ktokolwiek robił ten film zapewne chciał aby był "trafiający, przekonywujący itp." i być może zlecił jego stworzenie profesjonalistą. Nie widzę w tym nic złego.

Zanim zaczniesz wierzyć, we wszystko co Ci pokażą, przeczytaj:

https://psr.racjonalista.pl/kk.php/s,5848

Ja w nic nie wierze, liczą się dla mnie tylko fakty, mam tylko mieszane uczucia.

Te dowody to żadne dowody, jeśli atak na WTC to sprawka rządu to każdy dowód mogli spreparować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności