Skocz do zawartości

Kontrowersyjny film - jesteśmy manipulowanym społeczeństwem?

Brad

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Też tak kiedyś myślałem, i zastawiałem się, że za bogaty kraj nie jesteśmy... to czemu sobie pieniędzy nie dodrukujemy :D

No właśnie. Dokładnie tak samo pomyśleli w Nbp. Co więcej, nawet publikują oficjalne dane o tym procederze:

https://www.nbp.pl/Home.aspx?f=Statystyka/P...bankowa/m3.html

Amerykański Fed jest w tej kwestii bardziej wyrozumiały, widać nie chce przyprawiać ludzi o atak serca. Od 2006 nie publikuje już danych o wzroście wskaźnika m3:

https://www.federalreserve.gov/releases/h6/discm3.htm

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

ponosi Cię fantazja, każda złotówka musi mieć pokrycie, i nie ma tak zwanych wirtualnych pieniędzy, pieniądze na kredyty są brane z lokat, oszczędności innych

Tak myśli chyba 99% społeczeństwa. A wygląda to mniej więcej tak, że idziesz do banku i deponujesz 10.000zł. Następnego dnia do banku przychodzi nowy klient po pożyczę. Przy rezerwie 9:1 bank może pożyczyć mu 9000zł a 1000zł musi zostawić w sejfie. Za pożyczone pieniądze klient kupuje komputer. Sprzedawca komputera lokuje zarobione pieniądze na lokacie w innym banku. Lokując 9000zł, bank może pożyczyć 8100zł następnemu klientowi. Historia zatacza koło i następni klienci lokują w banku coraz mniejszą kwotę -> 7290, 6561, 5904,9 ... Tym sposobem z depozytu 10.000zł jest tworzone prawie 100.000zł nowych pieniędzy. Cały mechanizm może się przerwać jeśli ktoś zarobi pieniądze i schowa je do skarpetki, ale zazwyczaj pieniądze są trzymane w bankach. Zaczyna coś świtać? W naszym kraju rezerwa to 3,5% i chcą ją jeszcze obniżyć do 2,5%!

Zobaczcie na tej prezentacji jak to wygląda w praktyce: https://www.nbportal.pl/pl/cw/prezentacje/p...chanizm-kreacji

Tym sposobem z depozytu 10.000zł jest tworzone prawie 100.000zł nowych pieniędzy.
Z matematyki dwója :D

Tym sposobem prawie cała kwota trafia do depozytu.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Po pierwsze - nie działa u mnie ta prezentacja, po drugie - nie potrzebuję "zmanipulowanych prezentacji" żeby zrozumieć co się dzieje z tymi pieniędzmi.

Wielki Elektronik

Brad sam nie potrafisz udowodnić tego co napisałeś i zasłaniasz się jakąs prezentacją lub profesorem. Dałeś się zmanipulować i to bardzo skutecznie (co nawet jest zgodne z tematem tego wątku), do tego stopnia że kłócisz się na podstawie togo co Ci zostało przekazane zamiast samodzielnie to wszystko przemyśleć.

Dla ułatwienia mała podpowiedź.

Sprzedawca komputera lokuje zarobione pieniądze na lokacie w innym banku. Lokując 9000zł
Sprzedawca przed sprzedażą ma komputer, po sprzedaży ma pieniądze, po wpłaceniu ich do banku nie ma nic. Po tym wszystkim zarobił czy stracił.

Do tego naprawdę nie jest potrzebna wiedza z ekonomii a jedynie logiczne myślenie.

Wielki Elektronik

No widzisz, jak to zrozumiesz to reszta będzie prosta. Na koncie nie masz pieniędzy tylko masz zapisaną kwotę jaką pożyczyłeś bankowi.

Wielki Elektronik

Sprzedawca przed sprzedażą ma komputer, po sprzedaży ma pieniądze, po wpłaceniu ich do banku niema nic. Po tym wszystkim zarobił czy stracił.

Ok Irek to za ciężki temat dla Ciebie. Jak sprzedam notebooka na allegro i ktoś mi wpłaci pieniądze na konto to "Po tym wszystkim stracę" - niech Ci będzie od dzisiaj nic nie sprzedaje na allegro bo na tym tracę. W ogóle to zamykam firmę bo wszystkie przelewy są realizowane na konto w banku.

Zamiast podać konkrety/dowody starasz się mnie ośmieszyć, niestety ośmieszasz siebie. Jeżeli tak masz zamiar ze mną dyskutować to szkoda czasu.

Wielki Elektronik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności