Skocz do zawartości

Zachowanie crawlera

spookypld

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważyłem ostatnio na jednej z moich stron taką rzecz, że zaindekswało mi blok logowania. Blok był w lewym górnym rogu strony, a więc był pierwszymi linkami na jakie natrafiał robot. Wkrótce gdy sprawdzałem moją stronę po site: najwyżej zaindeksowana była strona główna a jej Meta-Description było pobrane z obszaru logowania. Odniosłe wrażenie, że strona się słabo zaindeksowała przez takie coś, że robot na nią wchodził i trafiał na Dead-End (Zarejestruj, prześlij nowe hasło). Czyżby roboty np. Google przywiązywały wagę do miejsca w hierarchi strony, gdzie coś znajdą? Moim zdaniem tak. Pytanie tylko, czy ktoś jeszcze oprócz mnie to zauważył?

Notorycznie obserwuję podobne zjawisko na stronach zawierających małe ilości tekstu, z javą itp, gdzie indeksuje się obszar wyszukiwarki lub logowania. Strona, na której programista umieścił na górze kod menu alternatywnego, a wyszukiwarkę i panel logowania na końcu, zaindeksowała się poprawnie i znacznie szybciej. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale jestem skłonny potwierdzić Twoją hipotezę.

skutecznie i po cichu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności