Skocz do zawartości

Czary z mleka

Tomen

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że była dyskusja od jakiegoś czasu na temat dziwnego zachowania Onetu. Było wypadanie stron, bany, częste wizyty robotów na serwisach i inne. No ale wracam sobie wczoraj z wypadu przedwakacyjnego, patrzę na Onet i o mało zawału nie dostałem. Tak jak odpocząłem przez 2 tygodnie to teraz od razu mi włosów siwych przybyło... 75% moich serwisów wypadło na bliżej nie znane pozycję. Część z nich zupełnie zniknęła z indeksu. Komenda site:www.nazwastrony.pl ich nie znajduje. Co więcej przestała działać komenda link: oraz url: :) Z obserwacji widzę, że moje serwisy, których kilka zostało w indeksie, nie mają zaindeksowanej strony głównej !! Są tylko podstrony. No i dalej - na czołowe pozycje wskoczyły strony, które są zupełnie nieadekwatne do zapytania. Na nazwę własną firmy, którą pozycjonuję, pojawia się jakiś dziwny serwis o zupełnie innej tematyce, w którym w treści tylko pojawia się ta nazwa! Nie ma jej w tytule, opisie ani keywordach. Moja strona ma to wszystko i do tego nazwa ta jest w nazwie domeny. A teraz na koniec - pojawiły się w indeksie w końcu strony zawierające "?" w adresie. To jest chyba rewolucja ale ja jej nie doczekam bo właśnie schodzę na zawał.

Łączę się w bólu z innymi

• Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Cuda na kiju!

Onet zmienił całkowicie swój algorytm!!

1. Onet ucina title do kilkudziesiąciu znaków

2. przy wynikach podaje przy rozwijanej liście pod opisem strony w wyniku wyszukiwania chyba liczbę wszystkich podstron które zindeksował :)

3. hahah przy opisie juz nie ma tego opisu z HEAD tylko z contentu wyrwane treści

Uff..

ja na szczęście nie spadłem w wynikach na "moje" słowa :lol: ale ta konkurencja za mną.. to brak mi słów.. wszystko do góry nogami.. żaden wynik się nie zachował..

kto jeszcze zauważył coś co onet zmienił?

Póki co, tak na szybko znalazłem jedną zależność:

z nowej wersji wyników powypadałąy strony zrobione na ramkach, znaczy wypadł index, który jest framsetem całym. a podstrony są w indexie

ktoś podobne obserwacje, albo przeciwne ??

wyprzedaż domen. domeny od 300 pln

idziesz na zakupy i po kody rabatowe czy wybierasz gotowanie w domu i potrzebujesz dobry przepis ? ;)

Nie wiem co oni tam wyprawiają ja widze też same zrąbane wyniki, kiedy wpisałem słowo bilardy to www.setia.pl wyskoczyła na 5 pozycji, a mój klient jest niżej niż ja.

A po wpisaniu słowa "spływy kajakowe" na pierwszej pozycji widze stronę https://www.salekonferencyjne.pl/ która ma aż raz w treści wymienione słowo.

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

A dzisiaj znowu powtórka z roztywki...

Nie powtórka z rozrywki tylko to samo ale inaczej..

Wyniki są zupełnie inne niż za piewszym podejściem.. ale widać podobieństwa i zależności.

Wyniki tak jak poprzednim razem są zwariowane lecz widać pewne choć nie zawsze powiązania z faktyczną wartością strony (contentem).

Zbliża się wielka rewolucja w onecie i widać próby.. co generalnie nie jest niczym złym, a nawet lepiej dla internautów jeśli tylko wyniki bedą odzwierciedlać treść stron :)

Dla pozycjonerów też lepiej heh ;P bo nie będzie trzeba powtarzać monotonnie 3 lub 4 razy tych samych słów kluczowych w keywords i description ;P

A z tego co widać to zachowanie onetu (te co obserwujemy) choć nieobliczalne jak zawsze i dziwne to jednak łatwe do rozszyrowania i banalne jak mi się wydaje.

Więc mała kosmetyka na stronkach i będzie spox. Wg nie ma czym sobie głowy zawracać :P

Pozdro

1. Pierwsze co się rzuca w oczy, to brak uwzględnienia w wynikach Meta description. Można też przypuszczać, że nie bierze pod uwagę Keywords. Byłby to krok do przodu, ponieważ obecnie Onet jest chyba ostatnią wyszukwarką biorącą je pod uwagę,

2. Zaczęto indksować podstrony ze "?" w adresie,

3. Skupiono cały serwis pod jedną pozycją (liczba w nawiasie). Pozwoli to uniknąć fatalnej sytuacji, gdy jeden serwis na dane hasło pojawiał się na 5 pierwszych podstronach (miałem taki jeden 8) ),

4. Podświetlanie słów kluczowych w adresie

5. Brak komendy link: za to pojawiła się tym razem site:

Kto zauważył cos jeszcze ?

bo nie będzie trzeba powtarzać monotonnie 3 lub 4 razy tych samych słów kluczowych w keywords i description ;P

a od kiedy trzeba powtarzać ?? Ja jakoś bez problemu mam wysokie pozycje bez nadmiernych powtórzeń

are u sure??

Twoja strona z profilu

w keywords:

reklama - 3 razy

pozycjonowanie - 6 razy

No to sorry.. jak to nie pod onet to pod jaką wyszukiwarkę było?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności