Skocz do zawartości

Opinie o konkursie

Kil Bill

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zastanawiam się nad sensem organizacji tego typu konkursów. Po za korzyściami marketingowymi dla organizatora jak na razie nie ma ani jednego sensownego konkursu.

Natknąłem się ostatnio na kilka z nich, np. na najlepszą stronę (czy jakoś tak) – zwycięskie strony posiadały np. masę błędów w kodzie.

Na najlepszą stronę według jakiegoś innego grona ekspertów (grafików) strony o słabej funkcjonalności itd.

I teraz ten konkurs! Pozycjonowanie jest tylko częścią całości działań i prac nad maksymalnym i efektywnym wykorzystaniem serwisu. Jak można coś pozycjonować w oderwaniu od funkcjonalności strony, jej wyglądu, dostępności i kilkunastu innych kluczowych problemów jakie trzeba rozwiązać projektując profesjonalne serwisy internetowe.

Oczywiście można to robić, dla zabawy, rozrywki i pewnie jeszcze kilku innych rzeczy.

Tylko że zwycięzca takiego konkursu (innych zresztą również) będzie się chwalił tytułem mistrza polski w pozycjonowaniu, to nic że w konkursie raczej rozrywkowym, ale kogo to będzie obchodzić.

I w dodatku pozycjonowanie w jednej tylko wyszukiwarce!!!

I w dodatku pozycjonowanie w jednej tylko wyszukiwarce!!!

Bo tylko ta jedna się liczy.

https://ranking.pl/rank.php?stat=domeny10PL

A czy Onet to wyszukiwarka? Teoretycznie tak, ale...

I teraz ten konkurs!

Z tą różnicą, że tu ludzie nie oceniają stron, algorytm Google je ocenia.

Poza tym pozycjonowanie jest najważniejsze, dopiero potem funkcjonalność i wygląd strony.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Bo tylko ta jedna się liczy.

Tak jak myślałem. Krótkowzroczne i wąskie myślenie.

Jak można mówić że tylko google się liczy skoro ponad 30% ludzi korzysta również z innych wyszukiwarek. Jest to dominująca i najważniejsza wyszukiwarka ale nie jedyna.

To trochę tak jak by handlowiec w sklepie wpuszczał do środka tylko tych ubranych kolorowo a tych na biało już nie.

niemniej prawo 'lepiej być pierwszym niż lepszym' daje do myslenia

To śmieszne, że jeszcze ktoś uważa że pierwsze miejsce w google załatwi wszystko.

Wystarczy jeden klik i już gościa nie ma na naszej stronie. Nikt nie kończy poszukiwań na kliknięciu w pierwszą pozycję (czy nawet drugą i trzecią) w jednej wyszukiwarce, to absurd.

Po za tym w najmniejszym stopniu nawet nie ujmuję znaczenia pozycjonowania (nie wiem dlaczego niektórzy nie lubią tego określenia) a wręcz przeciwnie, ale wszystko ma swoje granice i miejsce w całości.

Z tą różnicą, że tu ludzie nie oceniają stron, algorytm Google je ocenia.

I co z tego że algorytm google? Kompletnie tego nie rozumiem. To tak jak by ogłosić wśród producentów samochodów: kto wyprodukuje auto z najskuteczniejszym hamulcem - i też może to automat mierzyć -, wszystkie techniki dozwolone. Wygrywa Fiat, czyli wszystkie fiaty mają najskuteczniejsze hamulce.

skoro ponad 30% ludzi korzysta

Owszem, ale tendencja spadkowa jest wyraźna i utrzyuje się od dłuższego czasu. To powinno dać do myślenia - jeżeli nie twórcom "pozostałych wyszykiwarek", to przynajmniej autorom stron, zabiegającym o jak największą widownię.

To śmieszne...

To nie jest interdyscyplinarny konkurs. Ocenie poddana zostanie wyłącznie efektywność pozycjonowania. Nikt tu nie wdaje się w polemikę na temat wyższości designu nad optymalizacją kodu. Nikt też nie twierdzi, że obecność w Google załatwia wszystko.

I co z tego że algorytm google? Kompletnie tego nie rozumiem.

Alogrytm ma zasadniczy walor - jest w miarę obiektywnym sędzią.

Wszystko by było fajnie a ja nie sam chętnie bym się przyglądał zabawie gdyby nie takie mądre stwierdzenia w znanym portalu -

Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Polski Pozycjonowania Stron Internetowych.

No własnie o to chodzi, jak ktoś piszę dosknałe bajki to może otrzymać tytuł mistrza polski. A ten konkurs jest zwyczajnie naciągany i nieobiektywny - a mechanizm oceniający google nie mu tu znaczenia - chodzi mi samą chorą ideę.

I zastanawia mnie jeszcze jedno. Na każdym forum dotyczącym jakiegoś zagadnienia wszyscy twierdzą, że akurat dana kwestia jest najistotniejsza w projektowaniu stron. Graficy: wygląd i pierwsze wrażenie ma decydujący wpływ. Ci od funkcjonalności: funkcjonalnośc jest najważniejsza. Dostępność: ..... itd.

Jak można porównywać pozycjonowanie serwisu na jakąś przypadkową frazę z pozycjonowaniem prawdziwego serwisu z wszystkimi jego ograniczeniami.

fraza nie była wczesniej notowana w żadnej wyszukiwarce, więc start jest równy i nikomu nie szkodzi. A pozycjonowanie na jakaś znaną i występujacą już frazę było by szkoliwe dla serwisów pozycjonowanych już.

Reklama owszem ale pojęcia pozycjonowanie :D

poza tym chodzi o dobrą zabawę

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

I zastanawia mnie jeszcze jedno. Na każdym forum dotyczącym jakiegoś zagadnienia wszyscy twierdzą, że akurat dana kwestia jest najistotniejsza w projektowaniu stron. Graficy: wygląd i pierwsze wrażenie ma decydujący wpływ. Ci od funkcjonalności: funkcjonalnośc jest najważniejsza. Dostępność

Comzit, zanim tu przyszedłem nie miałem zielonego pojęcia o pozycjonowaniu. W ciągu roku przygód z pozycjonowaniem na dzien dzisiejszy udaje mi się z samych wejść na rózne serwisy generować na 7wirtualkach prawie 75GB ruchu. Wychodzi z tego całkiem sporo odwiedzin. Pewnie gdybym trafił na jakieś forum o grafice czy nawigacji www to o tylu odwiedzinach mógłbym tylko pomarzyć..

...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności